“Şeytan Kayaları”, İlhanlar ve Doğanlar

“Şeytan Kayaları”, İlhanlar ve Doğanlar

“Şeytan Kayaları”nın filminin finalinin çekildiği kayalıklar, İlhanlar’da bulunuyor.

Bugün sizi 51 yıl öncesine götürmek istiyorum.

1970 yılında, Erdek’e bağlı eski köy, bugün kırsal mahalle olan İlhanlar ve Doğanlar’da, çeşitli mekanlarda “Şeytan Kayaları” isimli film çekilmişti. “Şeytan Kayaları”nın filminin finalinin çekildiği kayalıklar, İlhanlar’da bulunuyor.

Afişlerinde yönetmen olarak İbrahim İlham Filmer’in gösterildiği filmin senaryosunu da yazan, Türk sinemasında “Çirkin Kral” olarak bilinen unutulmaz oyuncu Yılmaz Güney, film ile ilgili her ayrıntıyla yakından ilgilenerek, bir şekilde yönetmenlik yapmıştı. Filmin yapımının şirketi ise “Filmer Film”di.

Baş rollerini Yılmaz Güney ve İsveçli Tina Ros’un üstlendiği filmde Türk sinemasının tanınmış oyuncuları Orhan Günşiray, Erol Taş, Muzaffer Tema, Mümtaz Ener, Diclehan Baban ve İhsan Gedik ile çocuk oyuncular Cem Kent ve Dilek Akçen rol aldı. Filmin kameramanlığını ise Gönenli Özdemir Öğüt yaptı.

İMKÂNSIZ AŞKI ANLATIYOR

“Şeytan Kayaları”, dram türünde çekilip, imkânsız aşkı anlatıyordu.

Filmin konusu şöyleydi:

“Yöredeki iki balıkçı köyü, bir sınır çizgisi ile bölünmüştür. Denizde böyle bir sınır bulunmaması nedeniyle her iki köyün balıkçıları, geçimlerini sağlamak için aynı alanda avlanmakta, ancak karaya çıkınca köylerine dönmektedirler. Bu köylerde ayrı yaşayan bir Türk genci(Yılmaz Güney) ile Yunanlı bir kız(Tina Ros) birbirlerine âşık olunca iki köy arasında gerginlik ortaya çıkar. Genç çift, ‘Madem ki köylerimiz, bizim aşkımıza karşı çıkıyor, biz de gidip, sınır ötesi bir yer olan Şeytan Kayaları’nda yaşayalım’ diye düşünürler. İki gencin Şeytan Kayaları’na gitmeleri üzerine fırtınalı bir gecede kızın köyünden gelenler, kızı almak için kayalıklara ulaşmak üzere yola çıkarlar. Genç erkeğin köyündekiler de yine aynı anda Şeytan Kayalıkları’na yönelirler. Ancak fırtına, görüş alanını engellemektedir. Bunun üzerine birbirlerini çılgınca seven iki genç, kendilerini almak için gelen balıkçı teknelerinin batmaması amacıyla kayalıklarda ateş yakarak, teknelere yol göstermeye çalışır. Ancak çok kötü hava koşulları sırasında genç çift, kayalıklarda yaşamlarını yitirirler. Daha sonra her iki köyün halkı, aralarındaki düşmanlığa son vererek, bu büyük aşkı sembolize etmek için bir araya gelip, Şeytan Kayaları’na bir deniz feneri yaparlar.”

FİGÜRANLAR İLHANLAR VE DOĞANLAR’DAN

1,5 ayda çekilen “Şeytan Kayaları” filminde rol verilen figüranlar, İlhanlar ve Doğanlar’da yaşayan balıkçılardan seçilmişti. Filmin galası(ilk gösterimi) ise Bandırma’daki bir sinemada yapılmıştı. Bu galaya, filmin oyuncularının yanı sıra filmde figüran olarak yer alan İlhanlar ve Doğanlar köylerindeki vatandaşlar da götürülmüşlerdi.

İBRAHİM İLHAM FİLMER 22 YIL İLHANLAR’DA YAŞADI

“Şeytan Kayaları” ile ilgili bir ilginç not da şu:

Filmin yönetmeni İbrahim İlham Filmer, çekimler sırasında çok beğendiği İlhanlar’a yerleşmiş ve 22 yıl burada yaşamıştı. Aslen mimar olup, 5 yabancı dil bilmesine karşın mesleğini yapmayarak, baba mesleği film yapımcılığını seçen Filmer, birkaç yıl önce İlhanlar’da yaşamını yitirmişti.  ÖNDER BALIKÇI



  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı