Solucan gübresinde ihracatın önü açılıyor

Solucan gübresinde ihracatın önü açılıyor

?TOPRAĞIN ORGANİK DEĞERİNİ ZENGİNLEŞTİRİYOR?

Bandırma´da 2010 yılında evinde hobi olarak başladığı solucan gübresi üretimini, 2013 yılında KOSGEB´ten aldığı destek ile tesise dönüştüren bugün 35 yaşındaki kadın girişimci İlknur Pazarcık, yeni düzenlemelerle birlikte solucan gübresi ihracatının önünün açılacağını söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´nın yaptığını yeni yönetmelikle birlikte eskiden komposto olarak geçen solucan gübresinin, gübre kategorisine geçtiğini belirten Pazarcık, ?Nace? kodunun verilmesini beklediklerini söyledi.  Türkiye genelindeki 11 tescilli üretici bulunduğunu kaydeden Pazarcık ? tescilli üretici sayısı 11 ancak küçük ölçeklileri de sayarsak 4 binin üzerinde üretici var diyebiliriz. Şu an Türkiye´den ihracat yapılmıyor ancak gelen talepler var. Yönetmeliğe daha yeni girdiği için solucan gübresi ilerleyen günlerde tabiî ki ihracatta yapılacaktır. Önü açık bir sektör. Özellikle Almanya ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerinden çok fazla talep geliyor. Görüşmeler şuan devam ediyor. Üretim ve kapasitelerin artırılması gerekiyor. Fiyatlar perakende ve toptan olarak değişmekte. Fiyatlar kilosu 2 lira ve 4 lira? dedi.

?TOPRAĞIN ORGANİK DEĞERİNİ ZENGİNLEŞTİRİYOR?

 Solucan gübresinin toprağın organik değerini zenginleştirdiğinin altını çizen Pazarcık  ? biz ayda 30 ton üretim yapıyoruz. Kullanım alanları değişmekle birlikte genelde; meyve bahçeleri, seralar, fidancılık gibi her alanda kullanılmakta. Solucan gübresi kullanımı ilk olarak kök gelişimine katkı sağlıyor. Erken hasat olabiliyor.? diye konuştu. Yeni başlayan üreticilere danışmalık hizmeti verdiğini de aktaran İlknur Pazarcık, kendisinin ürettiği ?Kırmızı Kaliforniya? tipi solucanların yetiştirilmesi ve gübre üretmesi konusunda şu bilgileri verdi; ?Yaklaşık yüzde 60 oranında hayvansal gübre, yüzde 40 oranında da bitkisel atıklar kullanılıyor. Bunlar fermente işlemlerden geçirildikten sonra solucanlara mama olarak hazırlanıp, tüketim zamanı kontrolleri sağlanarak düzenli olarak besleniyorlar. Bizim kapalı alanımız 2 bin metrekare?

/resimler/2018-3/5/2206455935893.jpg



  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli