Son analiz

Son analiz

Adaylar belli oldu, meclis listeleri açıklandı, Hava ile birlikte siyasi kulislere de cemre düştü.

  31 Mart 2024 Yerel seçimlerinde partilerin başkan adayları sonrası meclis listeleri de açıklandı. Artık herkes çalışmalarıyla hedefe doğru yürüyecek, listeler de tabi ki kazanmak için büyük önem taşıyor ve ilk yorumlarda gelmeye başladı.

  AK Parti meclis listesi için ilk andan itibaren gazetemize ulaşan eleştiriler de kontenjan dışında seçilecek yerde sadece bir kadın olması dikkatten kaçmadı.

  Aday adaylığı sürecinde merkezde ve kırsalda ayak basmadık yer bırakmayan, özellikle kadınlardan ve Manyaslı seçmenden büyük teveccüh gören tek resmi aday adayı Oya YÜCEL‘in ilk üçe yazılmaması sürpriz oldu.

  İlk 15 de tek kadın meclis üyesi adayı Oya YÜCEL 5. Sıradan aday gösterilirken 4. Sırada MHP adayı yer aldı 3. Sırada Göksel KARLAHAN, 2. Sırada Abdullah ÇOLAK ve 1. Sırada eski ilçe başkanı Mehmet Doğan’ın yazıldığı görüldü. 

  Oya YÜCEL in önünde yer alan partili adayların önceki ve sonraki performansı da merak edilenler arasında. 

  Belediye başkanlığına resmi olarak adayı adayı olmayıp ilçe başkanlığını bırakmadan son ana kadar aday olmak için çalışan Mehmet DOĞAN, Belediye Başkan adayının açıklanması ardından çevresine meclis adayı olmayacağını belirtmesine rağmen son gün aday olması manidar görüldü.

  AK Parti ilçe yönetiminden listede beş isim yer aldı.

  İlki başkan Mehmet DOĞAN olduğundan ilçe başkanlığına da bugünden itibaren Siyasi ve hukuk işler başkanı Fatih TANBATAR’ın vekâlet etmesi beklenmekte. 

  Bu arada halen meclis üyesi olan iki ismin (Oya YÜCEL ile Ramazan YAŞAR) seçilebilecek sırada olması dikkatlerden kaçmadı.

  CHP Meclis listesinde ilk sırada Ozan TÜM yer alırken seçilebilecek yerde kontenjan dışında üç kadın aday olduğu görüldü. 

  Halen meclis üyesi olan hiçbir isim listede yer almazken Dursun MİRZA’nın Belediye Başkanlığı döneminden altı Meclis üyesi ismin tekrar aday olduğu görüldü.

  İyi Partide Belediye Meclis Üyeliğinde ilk sırada Adnan TUKSAL yer alırken ikinci sırada halen meclis üyesi olan Aydilek GÖNENÇ ve diğer meclis üyesi Samet ARSLAN da 5. Sırada aday olarak gösterildi.

  Partilerin oyları Başkan adayları ve meclis adaylarının performanslarına göre çok değişecek, ancak biz 2023 milletvekili seçimlerindeki oyları baz alarak hangi parti kaç meclis üyesi çıkarır ona bakalım.

  2023 milletvekili oylarına göre CHP:13, AKPARTİ+MHP:13, İYİ PARTİ; 2 meclis üyesi kazanıyor.

  Tabiî ki üç tanede kontenjan var. (Balıkesir Büyükşehir meclisine CHP:3, AK Parti: 3 ve İYİ Parti: 0 üyelik kazanıyor.

  Mecliste %10 baraj vardır ve bu barajı geçemeyen parti hesaplamaya katılmaz. 

  Partilerin listesinde üç tane Kontenjan adayı bulunmaktadır. 

  Bunları başkanlığı kazanan partinin değil, meclis oylarında en çok oy alan partinin listesindekiler seçilmiş olacaktır.

  Balıkesir Büyükşehir meclisinde 93 üye olup başkan harici Bandırmadan 6 üye gitmektedir.

  20 Şubat Salı siyasi havaya 'da cemre düştü. Adaylar belli oldu şimdi sıra 40 günlük oy avında bakalım   1 Nisan’da kim şakalanacak. 



Anahtar Kelimeler: analiz
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı