Su hayattır, israf etmeyelim

Su hayattır, israf etmeyelim

Kent Konseyi Başkanı Serdar Polat ile (BANDAK) Başkanı Kadri Civan, “22 Mart Uluslararası Dünya Su Günü” ve içinde bulunduğumuz “Orman Haftası” dolayısıyla açıklamalarda bulundu

Bandırma Kent Konseyi Başkanı Serdar Polat ve Bandırma Dağcılık Arama Kurtarma Spor Kulübü (BANDAK) Başkanı Kadri Civan, “22 Mart Uluslararası Dünya Su Günü” ve içinde bulunduğumuz “Orman Haftası” dolayısıyla açıklamalarda bulundular.

Polat, dünyada yaşanan iklim krizinin, su kıtlığının yanı sıra gıda krizine de yol açtığını belirtti. 

Bölgemizde “Ramsar Sözleşmesi”ne dahil, 1. Derece sulak alan Kuş Gölü’nün yanı sıra Musakça Mahallesi’nde de önemli bir sulak alan bulunduğuna dikkati çeken Polat, Kapıdağ’daki ormanın da öneminin altını çizdi.

Daha önce “su zengini” konumunda bulunan Türkiye’nin halen “su fakiri” ülkeler arasında anıldığını vurgulayan Kent Konseyi Başkanı Serdar Polat, “Havza bazlı kalkan oluşturarak, su kanunu çıkarılmalıdır” dedi. 

Polat, suyun tasarruflu kullanılması için eğitici çalışmalar yapılması gerektiğine işaret ederek, “Su kaynakları, su alanları, denizler insanların foseptiği değildir. Bu alanları çok bilinçli ve dikkatli kullanmalıyız” diye konuştu.

BANDAK Başkanı Kadri Civan da dünyanın yüzde 70’inin sulak alanlardan oluşmasına karşın içilebilir suyun ise ancak binde 3 olduğuna dikkati çekerek, “İçilebilir nitelikteki bu suyun da yarısından fazlası ormanlardadır” dedi. 

Civan, Kapıdağ’ın da içilebilir nitelikteki su kaynaklarına sahip olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Kapıdağ’daki bu su kaynaklarını mutlaka korumalıyız. Ancak ne yazık ki son yıllarda, ceviz fidanı işletmeciliği kapsamında, Kapıdağ’a açılan çok sayıda artezyenler, su kaynaklarına büyük zarar veriyor. Oysa ceviz fidanı yetiştiricileri, Çeltikçi, Ocaklar, Yukarı Yapıcı ve Şahinburgaz’daki sulak alanlarda toplanacak yağmur sularını pompalarla aktararak, bu fidanları sulayabilirler.” ÖNDER BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: hayattır israf etmeyelim
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı