Sürdürülebilir su kaynakları politikası belirlenecek

Sürdürülebilir su kaynakları politikası belirlenecek

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Sürdürülebilir su kaynakları politikası belirlenecek” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Sürdürülebilir su kaynakları politikası belirlenecek” dedi.

Yumaklı, hızlı tüketim ve kirliliğin yanı sıra sanayileşme, kentleşme, iklim değişikliği ve kuraklık gibi faktörlerle temiz suyun sürekli azaldığına dikkati çekti. Gelecek dönemde sıcaklıklarda artış, yağışlarda ve toplam kar örtüsünde azalma beklendiğini belirten Yumaklı, “2030 yılına geldiğimizde nüfusumuzun yüzde 10 artacağını, su kaynaklarının da yüzde 20 azalacağını öngörüyoruz. Su kullanımlarımız bu şekilde gider ve iklim değişikliği etkileri de artarak sürerse, 6 yıl sonra toplam nüfusumuzun yüzde 49’u, sulanan tarım alanlarının ise yüzde 78’i su yetersizliği riski ile karşı karşıya kalacak. Bu durumla yüzleşmemek için risk, krize dönüşmeden yönetmemiz gerekiyor” dedi.

Yumaklı, su yönetiminde karar alma mekanizmalarının üst düzey kurullar tarafından yürütüldüğüne, bu nedenle Ulusal Su Kurulu’nun oluşturulduğuna dikkati çekerek şu değerlendirmede bulundu:

“Ulusal Su Kurulu ile su arzına ilişkin kısa ve uzun vadeli plan, politika ve stratejileri oluşturulacak. Su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimine ilişkin politikalar belirlenecek. Havza ölçekli yönetim planlarının uygulanması ile su yatırımlarında kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasına yönelik kararlar alınacak. Su tahsisinde arz ve talep dengesi ile sektörel su tahsisleri konuları da değerlendirilecek. Ulusal su planı, havza ölçekli yönetim planları ile içme ve kullanma suyu güvenliği planlarını onaylamak gibi yetkilere sahip bir kurul oluşturulmuştur.”



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı