Tarihe geçen mahkumiyet!

Tarihe geçen mahkumiyet!

10 Yıldır Bandırma ceza evinde yatmakta olan Tahir Canan dördüncü yargı paketiyle birlikte 32 yıl sonra özgür kaldı.




Cumhurbaşkanı Gül dördüncü yargı paketini onayladı. Paket sayesinde Türkiye'nin en uzun süre cezaevinde kalan mahkumu Tahir Canan'ın bugün Bandırma`da tahliye oldu.

Tahir Canan 1978 siyasi amaçla adam öldürdüğü iddiasıyla 36 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ancak cinayeti hiçbir zaman kabul etmedi. 1991'de Şartlı Tahliye Yasası'ndan yararlanarak tahliye oldu. İki yıl sonra Türkiye Devrimci Komünist Partisi üyesi olduğu iddiasıyla 12.5 yıl
ceza aldı. Şartlı tahliyesi de yandı. Canan toplamda 32 yıl 6 aydır cezaevinde...


Türkiye'nin en uzun süre cezaevinde kalan mahkumu olan Canan için 4'üncü yargı paketinde son dakikada bir ekleme yapıldı. Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'a 7 Kasım 1982'-den önce işlemiş olduğu bir suç dolayısıyla hapse mahkum olan kişi hakkında, koşullu salıverildikten sonra deneme süresi içinde işlediği yeni bir suç sebebiyle koşullu salıverilme kararı geri alınmaz'' denildi. Cumhurbaşkanı Gül'ün dördüncü yargı paketini onaylamasıyla bu madde Canan'ın çıkış bileti oldu.

Ailesine kavuştu.

Tahir Canan'ın oğlu İlhan Canan (32) duygularını şöyle dile getirdi: Babam ben iki yaşındayken cezaevine girdi. 12 yıl kaldıktan sonra 1991'de çıktı ve biz babamızla tanıştık. Ama iki yıl sonra yine tutuklandı. O zaman annem en küçük kardeşime hamileydi ve o babamı bir kez bile cezaevi dışında görmedi. 32 yıldır babamızı bekliyorduk. Babam artık çocuklarıyla ve torunlarıyla kucaklaşacak. Babamızı bugün kaldığı Bandırma Cezaevi'nden aldık.”



32 yıllık mahkumiyetin son 10 yılını bandırma da yatan Tahir Canan`ın tahliyesi öncesi ailesi Bandırma ceza evi önünde saatlerce beklemek durumunda kaldı.



Tarihe geçen mahkum Tahir Canan`ı bekleyen sadece ailesi değildi. Başta Bandırma olmak üzere Bursa ve İstanbul`dan gelen basın yayın kuruluşları Tahir Canan ile ilk reportajı yapmak için Bandırma ceza evi kapısında saatlerce beklemek durumunda kaldı.




Önce özel aşyaları çıktı. Bir kamyonete yüklenen özel eşyaları tarihi mahkum Tahir Canan`dan 25 dakika önce ceza evi dışına çıktı.



Ceza evi kapısında ilk reportaj
tarihe geçen mahkum Tahir Canan demir parmaklıklar ardından özgürlüğüne kavuşurken güneşe bakmamak noktasında önlemini almıştı. Başındaki kasketle ceza evinden çıkan Canan kendisini bekleyen ailesi ile kucaklaşması ardından medta ordusuna ilk mülakatını verdi.





32 yıllık hatayı demir parmaklıklar ardında bırakan tarihi mahkum Tahir Canan karşısında gördüğü yakınlarına ``nekadar çok değişmişsiniz.`` diye hatap ederken kendi farklılığının farkında değildi.



Ve Tarihi mahkum Tahir Canan ailesi ve Avukatı Yıldız İmsek ile özgürlük fotoğrafı çektirdi.




Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli