Tarihi Bina Kent Müzesi Olarak Hayat Bulacak!

Tarihi Bina Kent Müzesi Olarak Hayat Bulacak!

Marmara Merkez de bulunan tarihi taş yapının kent müzesine dönüştürülmesi için restorasyon çalışmalarına başlandı.

1905 yılında Marmaralı Pantelis ailesinden olan Kaptan Vasilis, Zannis ve Dimitris tarafından toplanan paralarla Rum Kız Okulu olarak inşa edilen, bir dönem Jandarma Karakolu ve bir süre de Hükümet Konağı olarak hizmet veren ve tamamı taş olan Marmara Merkez de bulunan bu yapının kent müzesine dönüştürülmesi için restorasyon çalışmaları başladı.

Marmara'da Kültür Turizminin canlanması açısından önemli bir paya sahip olacak olan bu müzede kurucuları Avni-Jale Özken çifti olan Çınarlı Kültür Varlıklarını Yaşatma Derneğinin envanterine ve belediye envanterine kayıtlı etnografik ve arkeolojik eserler sergilenecek.

Tarihi binalar, mekânlar ve özellikle müzeler sosyal öğrenme koşullarının en elverişli olduğu alanlardır.

Marmara'da, taşınır kültür ve tabiat varlıkları ile taşınmaz kültür varlıklar belirlenerek korunması, değerlendirilmesi ve yaşatılarak gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla tarihi taş binanın müze olarak kullanıma açılması Adaya katma değer sağlaması bekleniyor.

Kültür turizmi olgusu, farklı uluslara, dinlere ve çeşitli etnik yapılara ait tarihsel ögelerin görülüp tanınmasını sağlamaktadır. Tarihi taş binanın müze olarak kullanılmasıyla birlikte Ada'da kültür turizmi canlanacak, bölgede çıkarılan kıymetli eserler burada sergilenecek. İçerisinde bir toplantı salonun olması da planlanan yapının ön ve arka bahçeleri de aslına uygun restore edilerek vatandaşların kullanımına sunulacak.

Farklılıkları zenginlik olarak gören bir anlayışla tarihe, kültüre, sanata, ortak değerlere ve geçmişi günümüze taşıyan eserlere sahip çıkmalı ve bu bilinci yeni nesillere aktarılmalı. Bu topraklarda varolan her dönemden kalma mimarilere üzerine kattıklarımızla gelecek nesillere aktarılmalı. diyen Marmara Adalar belediye başkanaı süleyman Aksoy,"Adalarımız için önemli bir değer olacak bu tarihi yapının restorasyonuna katkı sağlayan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanımız Yücel Yılmaz’a ve içerisinde yer alacak eserlerin bağışında bulunan Çınarlı Kültür Varlıklarını Yaşatma Derneği Başkanı Avni Özken’e teşekkür ederiz."



Anahtar Kelimeler: Tarihi Müzesi Olarak Hayat Bulacak!
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı