Tarihten bir yaprak

Tarihten bir yaprak

Saraylar’da batan “Kurtuluş” gemisinin sahibi Refi Taviloğlu’nun babası

2. Dünya Savaşı’nda, Yunanistan’ın Nazi Almanyası’nın işgali altında bulunduğu dönemde bu ülkeye Türkiye’den insani yardım taşınmasında oynadığı rol ile tarihteki yerini alan “Kurtuluş” isimli kuru yük gemisinin sahibinin, rahmetli Erdekli iş adamı Refi Taviloğlu’nun babası Ömer Taviloğlu olduğu bildirildi.

Kısa bir süre önce vefat eden Refi Taviloğlu’nun eşi Müveddet Taviloğlu, şu bilgiyi verdi:

“Eşim Refi, bana Kurtuluş gemisini zaman zaman anlatırdı. Bu geminin sahibinin, babası Ömer Taviloğlu ve ağabeyleri olduğunu söylerdi. Hatta bu geminin, Marmara Adası’nda batmasından sonra mahkemesinin, Erdek adliyesinde görüldüğünü belirtmişti. Hatta bu arada şu ilginç olayı da anlatmıştı. Eşim Refi’nin babası Ömer Taviloğlu, bu geminin batışıyla ilgili duruşmalar sırasında, Erdek adliyesinde görev yapan savcı mı, hâkim mi hatırlamıyorum, ‘Burada iyi bir aile kızı var. Seni onunla evlendirelim’ önerisini değerlendirerek, eşini Erdek’ten almış. Bu gemi için Saraylar’da bir tören düzenlendiğini medyada görerek çok mutlu oldum. Bu arada, bu anma programlarının bundan sonra her yıl düzenleneceğini öğrenmek de beni ayrıca mutlu etti.”

Kızılay adına Atina’nın Pire Limanı’na beşinci seferini yaparken, 20 Şubat 1942 sabahı, Marmara Adası, Saraylar bölgesinde, “Domuz Burnu” kayalıklarına batarak batan “Kurtuluş” için Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Denizcilik Fakültesi, Marmara Adalar Belediyesi ve Kızılay işbirliğinde, Saraylar’da, geçtiğimiz günlerdebir anma töreni gerçekleşmişti. Burada geminin battığı yere çelenk bırakılmış, “Yükü İnsan Olan Gemi” isimli sergi açılmış, “Barış Taşıyan Gemi” belgeseli izletildikten sonra belgeselin yönetmeni Erhan Cerrahoğlu ile bir online söyleşi gerçekleştirilmişti.

SERGİ, BANDIRMA ONYEDİ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ’NDE

Bu arada, geçtiğimiz günlerde, Marmara Saraylar’da açılan “Yükü İnsan Olan Gemi” sergisi, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi salonunda da sunulacak.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, 8 Mart 2021 Pazartesi günü açılacak serginin, bir hafta açık kalacağını belirtti.    ÖNDER BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: Tarihten yaprak
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false