Tarım ´da huzursuzluk hat safhada

Tarım ´da huzursuzluk hat safhada

Balıkesir Ziraat Odaları Birliği Eylül Ayı Olağan Koordinasyon toplantısında önemli kararlar alındı.

Başkanlığını Bandırma Ziraat Odası Başkanı Süleyman Dönmez´in üstlendiği Balıkesir İlçe ziraat Odaları Eylül ayı olağan Koordinasyon toplantısı Gönen´de yapıldı.

Tarımsal kesimde harman sonu olmasına karşın istihsal, fiyatlandırma ve desteklemelerde yaşanan olumsuzluklar bölge ziraat odalarının ortak sorunu olarak kabul edildi.

İlgili Bakanlığı uyarıcı manifesto niteliğindeki radikal kararlar, zapta alınıp imzaya açılırken kararlara muhalif fikir çıkmadı.

Balıkesir Ziraat Odalarının Gönen´de yaptığı Eylül Ayı Olağan toplantısında şu kararlar alındı:

"Balıkesir Ziraat Odaları İl koordinasyon kurulu Bandırma Ziraat Odası başkanlığında, Gönen Ziraat Odası ev sahipliğinde Eylül ayı olağan koordinasyon kurulu toplantısını gerçekleştirdi.

Toplantıda Balıkesir´de faaliyet gösteren tüm ilçe Ziraat Odaları Başkanları yanı sıra il sınırları içinde faaliyet gösteren tarımsal örgütler hazır bulundu.

Toplantıda başta Balıkesir olmak üzere bölge ve ülke çiftçisinin karşı karşıya kaldığı güncel sorunların yanı sıra yıllardır uygulanan yanlış tarım politikalarının yarattığı ve uzun zamandır çözüm bekleyen sorunlar ele alındı.

Başta Gübre, mazot ve Yem olmak üzere her türlü tarımsal girdilerin fiyatlandırılmasında yaşanan olağan üstü artış, bölge çiftçisinin yaptığı geniş çaplı maliyet analizi ve saha çalışmaları sonucu geçen yılın haziran ayında bu yana gübredeki artış oranı kimi çeşitlerde %100 yaklaşırken mazotta %35, sanayi yeminde %40, Zirai ilaçta %30, hububat tohumunda %30 ara dayanmıştır.

Üreticilerimiz tarımsal üretimden vaz geçerek kırsalı hızla terk etmektedir; Balıkesir başta olmak üzere bölge kırsalında yer alan genç nüfus ne yazık ki geleceğini tarımda değil, başka iş kollarında aramaktadır. Tarımı bir meslek olarak görmeyen kırsal gençliğimize tarımı sevdirmek ve kırsalda tutacak özendirici, etki değeri yüksek destekleme modelleri uygulanarak kırsal nüfus yerinde tutulmalıdır, aksi takdirde tarım üretimimin geleceği tehlikeye gireceği gibi, şehirlerdeki sosyolojik problemler ağırlaşarak artacaktır.

Zeytinde ilaçlama çalışmaları ve destekleme modeli yeniden gözden geçirilmelidir; Balıkesir´in en önemli ürünlerinden olan ve sahil şeridinde yaşayan köylerin önemli istihdam ve katma değer yaratan zeytinde ilaçlama konusu toplu mücadeleyi özendirici tedbirlerin yanı sıra zeytin sineği popülasyonunun üreme alanı olan bölgelerde havadan ilaçlama tekrar başlaması gerekmektedir.

Bunun yanı sıra sofralık zeytinde kilo gram başına destekleme uygulanmasına bir an önce geçilmelidir. Böylece kayıt dışı üretimin önüne geçileceği gibi, üretici desteklenerek dünya ile rekabet edecek duruma gelecektir.

Tarımsal desteklemeler bir an önce açıklanmalı ve tarım üretimine yönlendirecek bütçe büyüklüğüne ulaştırılmalıdır; Hasat sezonu gelmesi ve yeni ürün çıkmasına rağmen tarımsal desteklemelerin açıklanmaması büyük sorun oluşturmaktadır.  Tarımsal desteklemeler bir an önce açıklanması gerektiği gibi, bütçesinin de tarımsal üretimi yönlendirecek büyüklüğe ulaştırılmalıdır. Bu hali ile üretici nezdinde ekim kararına etki etmekten uzaktır."denildi.



Anahtar Kelimeler: Tarım huzursuzluk safhada
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli