Tarım ve Medya paneli yapıldı

Tarım ve Medya paneli yapıldı

Bursa`daki Panelde Umut Galip Özdil Tarımda Televizyon Yayıncılığı ve Geleceği, Seyfettin Batal Tarımsal dergi yayıncılığı ve sorunları, Ünal Örnek Tarımsal Medyanın Eğitim ve Pazarlamadaki Önemi konulu sunuş yaptı





DLG-ÖÇP Tarla Günleri Fuarı kapsamında 10.06.2012 tarihinde Tarım Gazetecileri ve Yayımcıları Derneği (TAGYAD) tarafından Türkiye'de Tarım ve Medya Paneli gerçekleştirildi.


Panele fuar etkinliklerine katılan üreticiler, çiftçi örgütleri temsilcileri ve akademisyenler, tarımsal sanayi ve ticaret kesiminden temsilciler ile tarımsal medya kuruluşlarının temsilcileri katıldılar.
Panelde ülkemizdeki tarımsal medyadaki mevcut durum ele alındı. Televizyon, dergi ve web yayıncılık konusundaki tarımsal medyadaki gelişmeler, geleceğe yönelik görüşler ve beklentiler ele alındı.
Panelde Umut Galip Özdil Tarımda Televizyon Yayıncılığı ve Geleceği, Seyfettin Batal Tarımsal dergi yayıncılığı ve sorunları, Ünal Örnek Tarımsal Medyanın Eğitim ve Pazarlamadaki Önemi konulu sunuş yaptılar.


Hasad Dergisi sahibi, Tarım yazarı ve gazeteci Seyfettin Batal Tarımsal dergi yayıncılığı ve sorunları konusunda yaptığı konuşmada, tarımsal dergiciliğin sektör için önemine değinerek, sektörde tarımsal dergi yayıncılığı konusunda geçirdiği yıllara göre günümüzde geçmişe oranla tarımsal dergicilikte sorunların azaldığını belirtti.
Bugün en temel sorunun yetişmiş teknik eleman açığı olduğunu ifade etti. Bu konudaki açığın giderilmesinin tarımsal medya için önemli olduğuna değindi.
Diğer taraftan ülkemizde tarımsal dergicilikteki arzulanan gelişimin sağlanması için teknik eleman açığı yanında okur sayısının artması gerektiğini açıkladı.
Okuyucu sayısının artması ile dergilere olan talebin artacağını ve dergiciliğin daha da gelişeceğine dikkatleri çekti.


TAGYAD Başkan Yardımcılığı görevini de yürüten TRT Bu Toprağın Sesi Programının Sunucusu ve Tarım Yazarı olan Umut Özdil Tarımsal Medya ve televizyon Yayıncılığı ve Geleceği konusunda yaptığı konuşmada;  Televizyon yayıncılığı bakımından konuyu ele aldı.
Ülkemizde tarım gazeteciliği maalesef gelişmemiştir. Gazeteciliğin doğru dürüst yapılabilmesi için uzman gazetecilere ihtiyaç var.
Gazetelerde televizyonlarda nasıl ekonomi, eğitim, sağlık muhabirleri varsa, tarım ve gıda konusunda da uzmanlaşma olmalıdır diye açıklama yaptı. Televizyonculuk açısından bir uygulamayı ve görüşümüzü aktardığımızda, çarşıda- pazarda, gıda üretim yerlerinde uzatılan mikrofon ve kamera sadece ilgi çekmek için kullanılan görüntü ve sesleri toplar.
Televizyon programlarında ve yazılı haberlerde uygulamalar- teknikler farklı olsa da mantık aynıdır. Medya sektörünün de çok yanlışı vardır, ancak özeleştiri mekanizmasını en iyi işleten kurumda yine medyadır.
Sonuç ve çözüm; tarafsız, bağımsız, gazetecilerin yönettiği medya ve uzman gazetecilik ve yazarlık olduğunu, TAGYAD'ın bu hedef doğrultusunda kurulduğunu ifade etti.


TAGYAD Başkanı Ünal Örnek, dünyadaki ve ülkemizdeki tarımsal medyadaki gelişmeleri, bu gelişmeler karşısında sektördeki değişimleri, tarımsal medyanın tarımsal eğitim ve pazarlamadaki önemini anlattı.
Yaptığı konuşmada; Ülkemizde de tarımın medyası gelişme sürecindedir.  Tarım sektörü kendisine hizmet eden medyaya sahip çıkmalı ve destek vermelidir.
Hizmetlerin her geçen gün profesyonel hale geldiği medyada tarıma hizmete eden uzmanlaşan yayımcıların ve yetişmiş kadroların korunması ve geliştirilmesi için bu desteğe ihtiyaç vardır.
Sahip olduğumuz fırsatlar ile geri kaldığımız birçok konuda hızlı bir değişim yakalama imkânı elimizdedir dedi.
Tarım sektörünün ülke ekonomisindeki layık olduğu konuma gelmesi tarımsal medyanın desteği ile olacaktır.Sektör üreticisinden sanayicisine, bilim adamından tüketicisine kadar düşünen üreten, kendini sorgulayan ve denetleyen bir sürece girecektir. Tarımsal medyadaki yürekli ve sabırlı insanlarında en büyük arzusu budur diye görüşlerini ifade etti. 








Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli