Tarımsal toplulaştırmada rant iddiası

Tarımsal toplulaştırmada rant iddiası

Karacabey ve Mustafakemalpaşa`daki tarımsal toplulaştırma projesine CHP den sert tepki geldi ``Toplulaştırma bahane, rant şahane!``





CHP Karacabey İlçe Başkanı Gönül Avil, Karacabey ve Mustafakemalpaşa çiftçisinin mağdur edildiğini söyledi:

Karacabey`e bağlı 11 köy ve 3 mahalle ile Mustafakemalpaşa`ya bağlı 6 köyden geçecek olan, Otobanla” ilgili Bakanlar Kurulu`nun almış olduğu bedelsiz toplulaştırma çalışması çiftçiyi isyan ettirirken, CHP İlçe Başkanı Gönül Avil ise konuyu, Toplulaştırma bahane, rant şahane” diyerek özetledi.

Karacabey ve Mustafakemalpaşa çiftçisinin topraklarına peşkeş çekildiğini iddia eden Gönül Avil, büyük bir soygunla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Çiftçiye pamukla su içerenlerde utanma kalmadığına dikkat çeken Avil, Vali`yi, Büyükşehir Belediye Başkanı`nı ve milletvekillerini soyguna karşı çıkmaya çağırdı.

El ele vererek bütünleşilmesi halinde çiftçinin topraklarını peşkeşten kurtarabileceklerini dile getiren Avil, dün yaptığı yazılı açıklamada; 3083 S.Sulama Alanlarındaki Tarım Reformu Kanunu uyarınca, Yol ve kanal için %10 katılım payı kesilir. Bu pay için bedel ödenmez.” Bu nedenle otobanın geçtiği güzergahta bedel ödenmeksizin kamulaştırma adı altındaki toplulaştırma yalanıyla çiftçi mağdur ediliyor.

Bakanlar Kurulu kararının iptal edilmesi için ise Genel Düzenleyici işlem olması nedeniyle 60 gün içinde Danıştay`da dava açılması gerekiyor. Dava açabilmek için 07.01.2013 tarihi son gündür.

Şu anda köylerimizde askıya çıkarılan listeler toplulaştırma listeleridir. Birçok insanımız bu listeleri kamulaştırma listesi olarak algılamaktadır.

Bu güne kadar Karacabey`de yapılan toplulaştırmalarda %2-3 gibi yollara bırakılan pay söz konusu iken Bakanlar Kurulu kararıyla bunun % 10`a çıkarılması pes” dedirtecek cinstendir.

Toplulaştırma kararı, tarım reformu gereklerinin yerine getirilmesi için değil, otobanın bedavaya getirilmesi için alınmış bir karardır.

Otoban yapacaksınız, sonra satacaksınız. Birileri kucak dolusu para kazanacak. Bunun için Karacabey ve Mustafakemalpaşa çiftçisi arazisinin % 10`nu bedava verecek. Öyle yağma yok. Çiftçi ve köylümüzün arazisini Yağma Hasan`ın böreği” gibi görenler, yanıldığını er geç anlayacaktır.

Köylümüzün arazisinin % 10`u cebren ve hileyle elinden alınırken, Karacabey`in de artık Belediye Başkanı olan Büyükşehir Belediye Başkanımız nerede? Bursa Valimiz nerede? AK Parti`nin Bursa Milletvekilleri nerede? Bu haksızlığa dur diyemiyorlar mı?

Onlar dur diyemiyorsa, Karacabey ve Mustafakemalpaşa ilçelerinin siyasi partileri, Ziraat Odaları, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, her iki ilçedeki 17 köy ve 3 mahalle çiftçileri birleşmelidir. Hak verilmez alınır” demelidir. Uysal bir koyun olmadığımızı” göstermeliyiz.

Karacabey ve Mustafakemalpaşa Ziraat Odaları öncülük yapsın, Bursa`ya kadar el ele bir insan zinciri oluşturalım. Dost ve düşman gücümüzü görsün. CHP olarak biz binlerce üyemizle çiftçimiz ve köylümüzün bu haklı davasında eyleme hazırız” dedi.






Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı