TAŞERON FİRMADA İŞÇİ KIYIMI…

TAŞERON FİRMADA İŞÇİ KIYIMI…

BALIKESİR`İN BİGADİÇ İLÇESİ`NDEKİ BOR YIKAMA İŞİNDE TAŞERON OLARAK ÇALIŞAN FİRMADAN USULSÜZLÜK ÜSTÜNE USÜLSÜZLÜK




BOR MADENİ YIKAMA İŞİ YAPAN TAŞERON FİRMADA İŞÇİ KIYIMI…
BALIKESİR`İN BİGADİÇ İLÇESİ`NDEKİ BOR YIKAMA İŞİNDE TAŞERON OLARAK ÇALIŞAN FİRMADAN USULSÜZLÜK ÜSTÜNE USÜLSÜZLÜK

Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet GÜMÜŞ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Adalet, Maliye ile Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlarının yanıtlaması için ayrı ayrı verdiği soru önergeleriyle, Bigadiç Bor İşletmesi işyerinde taşeron olarak çalışan Kadir Kumsar`a ait firmanın işçilerine yasal haklarını ödememe konusunda baskı yaptığı ve yasa dışı çalışma uygulamalara girdiği iddialarını gündeme taşıdı.

Haluk Ahmet GÜMÜŞ, Balıkesir`in Bigadiç İlçesi`ndeki Bor İşletmesi`nde alt işveren (taşeron) sözleşmesiyle çalışan Kadir Kumsar`a ait firmanın, yasalara aykırı çalışma ilişkileri içine girerek bir yandan yeni bir "taşeron" çalıştırma yoluna giderken diğer yandan da işçilerin yasal hakları konusunda mağdur edildiğine ilişkin şikâyetlerin söz konusu olduğunu belirterek, 4 ayrı bakanlığa, bu konuda ne tür önlemler alınıp alınmayacağını sordu.

`İŞÇİLERE İŞE BAŞLAMADAN İMZALATILAN İSTİFA MEKTUPLARI VAR`

Firmanın daha işe alınma aşamasında işçilerden, yasalara aykırı olarak, istifa mektubu aldığını belirten GÜMÜŞ, işçi haklarının çağdışı yöntemlerle gasp edilmeye çalıştığını dile getirdi. Yapılan sözleşmeye göre taşıma işlerinin işveren tarafından karşılanması gerekirken işçilerden yol parası kesildiğini belirten GÜMÜŞ, Bigadiç`te bu firmanın ciddi bir huzursuzluk yarattığını ve uygulamalarının derhal düzeltilmesi gerektiğini söyledi.

KIDEM TAZMİNATLARINI GASP ETMEK İÇİN SENET İMZALATIYORLAR

Firmanın işçi haklarını gasp etme yöntemlerinin bunlarla sınırlı kalmadığını dile getiren GÜMÜŞ, işçilere işe giriş anında yasalara aykırı olarak 2.000 TL değerinde senet imzalattırıldığını ve bu yolla 18 ay sonra sona erecek projeden kıdem tazminatı almalarının önüne geçildiğini ifade etti. Firmanın topladığı senetleri piyasada kredi olarak kullandığı yönünde iddiaların da söz konusu olduğuna dikkati çeken GÜMÜŞ, yüzden fazla işçinin yargı yoluna başvurduğunu ancak savcılığın işçileri oyalamakta olduğunu ve henüz dava açılmadığını dile getirdi. GÜMÜŞ, haklarını arayıp senetleri geri isteyen işçilerin işten atıldıklarını iddia etti.

Haluk Ahmet GÜMÜŞ, TBMM Başkanlığına verdiği soru önergelerinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı`na dönük olarak "Bigadiç`teki bu durumu, Bakanlık iş müfettişleri incelemiş midir? Bakanlık olarak konuyla alakalı tutumunuz ne olacaktır?" diye sordu.

GÜMÜŞ, Adalet Bakanlığı`na da "Bigadiç`te yaşanan sorunla ilgili olarak Savcılık, yapılan şikayetler konusunda neden işleme yapmamaktadır? Bakanlık olarak konu ile ilgili tutumunuz ne olacaktır?" sorusunu yöneltti.
GÜMÜŞ, Maliye Bakanlığı`na da, "Yasalara aykırı olarak alınan bu senet ve uygulamalar konusunda bir inceleme yapılmış mıdır? Bakanlık olarak konu ile ilgili tutumunuz ne olacaktır?" sorusunun yanıtlanmasını istedi.

Haluk Ahmet GÜMÜŞ, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı`na ise "Bakanlık olarak, yasalara aykırı olan bu alt işveren uygulaması konusunda bir işlem yaptınız mı? Bakanlık olarak konuyla alakalı tutumunuz ne olacaktır?" diye sordu.







Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 21.6 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı