TEİAŞ’tan kamu spotu

TEİAŞ’tan kamu spotu

Bandırma- İlhanlar yüksek gerilim hattı yapılmasındaki zorunluluk açıklamasında bulunuldu.

Türkiye Elektrik İletim A.Ş.’nin(TEİAŞ) Genel Müdürlüğü’nün, Bursa 2. Bölge Müdürlüğü’nün kontrollüğünde yaptıracağı 154 kV’lik(Edincik RES-Bandırma 2)Brş.N.-Erdek Elektrik İletim Hattı ile ilgili olarak yetkililerce bilgilendirme yapıldı.

TEİAŞ Genel Müdürlüğü Taşra Teşkilatı 2. Bölge Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Şentürk Eroğlu, son günlerde yerel medyada yer alan bazı haberlerin yanlış yönlendirmelerle dolu olduğuna dikkati çekti.

Yetkililerce ilgili olarak verilen bir yazılı bilgide ise şöyle denildi:

“İktisadi Devlet Teşekkülü(Kamu İktisadi Teşekkülü) olan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı olarak yüksek ve çok yüksek gerilimli trafo merkezleri ve elektrik iletim hatlarından oluşan ‘Enterkonnekte Sistem’ dediğimiz Ulusal Elektrik İletim Ağ Şebekesi’nin tesisi ve bakımı alanında faaliyet gösteren Türkiye Elektrik İletim A.Ş.(TEİAŞ) Genel Müdürlüğü’nce, Bursa 2. Bölge Müdürlüğümüzün kontrollüğünde, ALD Elektrik İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin yükümlülüğünde arkeolojik sit alanı Kyzikos’un da bulunduğu Edincik-Aşağı Yapıcı-Hamamlı-Erdek-Ocaklar-Narlı güzergâhında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca onaylı ‘Kamu Yararı Kararı’na istinaden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca izinli/onaylı ‘Çevre Etki Değerlendirmesi’ olumlu, 154 kV, 1272 MCM, Toprak Teli Fiber Optikli(haberleşme için kullanılacak), 29,8 kilometre, 92 adet direkli 154 kV(Edincik RES-Bandırma 2)Brş.N.-Erdek Elektrik İletim Hattı tesis edilecektir.

Erdek ilçesi, Marmara ilçesi, Marmara Adası’ndaki mermer sanayi tesisleri, Paşalimanı Adası, Avşa Adası ve Ekinlik Adası’nın elektrik ihtiyacının karşılandığı, Türkiye Elektrik İletim A.Ş.(TEİAŞ) Genel Müdürlüğümüze ait Erdek(Narlı) Trafo Merkezi’nin yine Türkiye Elektrik İletim A.Ş.(TEİAŞ) Genel Müdürlüğümüze ait Ulusal Elektrik İletim Ağ Şebekesi’ne(Enterkonnekte Sistem) bağlantısı olan YEGANE mevcut 154 KV(Bandırma 2-Biga)Brş.N-Erdek Elektrik İletim Hattında, geçmiş yıllardan bu yana Elektrik İletim Hattında, geçmiş yıllardan bu yana özellikle kış koşullarında ve kuvvetli rüzgâr/fırtınalı ortamlarda yaşanan arızalarda Erdek ilçesi, Marmara ilçesi, Marmara Adası’ndaki mermer sanayi tesisleri, Paşalimanı Adası, Avşa Adası ve Ekinlik Adası’nda elektrik kesintileri olmaktadır. Geçmiş yıllardan bu yana yaşanan bu soruna çözüm olması ve elektriğin tüketicilere sürekli, güvenilir ve kaliteli şekilde ulaştırılması ve bu manada arz güvenliğinin sağlanmasını teminen mevcut elektrik iletim hattına alternatif olacak 154 kV(Edincik RES-Bandırma 2)Brş.N-Erdek Elektrik İletim Hattının yapımı/tesisi zorunluluk arz etmektedir.

‘Yüksek Gerilim’ dendiğinde haliyle bulunduğu güzergâhtaki tarım arazilerine ve insan sağlığına etkisi merak konusu olabilmekte ve insanları tedirgin etmeye yönelik olarak çeşitli sivil toplum kuruluşlarınca dile getirilebilen, bilimsel niteliği olmayan basın-yayınlar, makaleler, haberler, duyurular olabilmektedir.

Yüksek gerilim tesislerinin oluşturduğu manyetik/elektrik alanın insan sağlığına ve çevreye etkileri konusunda bilim insanları henüz kabul edilebilir sınır değeri  ve belirleyememiştir. Üzerinde yaşadığımız ve her türlü bitkinin yetiştiği dünyamız da, kuzey ve güney kutupları arasında manyetik/elektrik alan içindedir ve var olan bu manyetik/elektrik alan, bitkiler dahil yaşam için de gereklidir. Burada önemli olan hususun BÜTÜN DÜNYADA KABUL GÖREN BİLİMSEL GERÇEK SORUN, TARTIŞMA ve YORUM; bu manyetik/elektrik alanın hangi dozda, diğer bir deyişle hangi sınır değerin kabul edilebilir olduğunun bilimsel olarak net bir şekilde ortaya konulamamasıdır. Bu nedenle manyetik/elektrik alan konusunda, her ülke, kendi standartlarına göre sınır(limit) değerler belirlemiştir. Bu konuda ülkemizde benimsenen sınır değerler, Dünya Sağlık Örgütü’nün(WHO) belirlediği sınır değerlerdir ve tüm yüksek gerilimli elektrik tesislerinin projelendirilmesinde ‘Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği’nin yanı sıra bu değerler de MUTLAK SURETLE dikkate alınmaktadır. Yüksek gerilimli elektrik tesislerinin manyetik/elektrik alan etkisi, günlük hayatta kullandığımız elektrikli ev aletleri(elektrikli süpürge, çamaşır/bulaşık makineleri, tıraş makinesi vs.) ve elektronik cihazların(televizyon, cep telefonu, bilgisayar vs.) manyetik alan etkisinden çok ama çok daha azdır. Takdir edersiniz ki, hayatı kolaylaştırıcı(ki günümüz insanoğlunun tercihidir) her teknolojik ürünün (yol, araç, tren, uçak, köprü vs.) mutlaka olumsuz bir yan etkisi vardır. Örneğin baş ağrısı çeken bir kişinin kullandığı ağrı kesicinin(ilaç) olumsuz yan etkisi olduğu da bir gerçektir. Ancak kişi/insanoğlu bir tercih yapmak durumundadır. Burada önemli olan, bu olumsuzluğun KABUL EDİLEBİLİR DEĞERİN ALTINDA OLMASIDIR.

Güzergâhının tarım dışı amaçla kullanımına yönelik olarak, Tarım İdaresi’nden ve ormanlık alanlardan geçişe ilişkin Orman İdaresi’nden alınan 154 kV(Edincik RES-Bandırma 2)Brş.N-Erdek Elektrik İletim Hattının tesis faaliyetlerine başlanmış olup, direk yeri isabet eden parseller için istimlâk, tel altında kalan parseller için irtifak kamulaştırılması yapılarak ilgili parsel sahibi vatandaşlarımızın kamulaştırma bedelleri, devam eden teknik işlemlerin tamamlanmasının ardından mümkün olan en kısa sürede ödenecektir. Tesis çalışmaları sırasında, kamulaştırma alanı dışında kaçınılmaz verilebilecek zarar-ziyan bedelleri ise ayrıca ödenecektir.

Öte yandan, Elektrik İletim Hattı’nın KYZİKOS Antik Kenti’nin de bulunduğu arkeolojik sit alanından 9 adet direk ile geçişine ilişkin olarak Balıkesir Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun 22.11.2021 tarih ve 3260 nolu kararı doğrultusunda, Erdek Kaymakamlığının bilgisi ve denetiminde, Bandırma Müze Müdürlüğü ve ilgili kazı başkanlığının 7/24 gözetiminde-temel kazıları elle yapılmak suretiyle-tesis edilecektir.”

4235 AĞAÇ KESİLECEK

TEİAŞ Genel Müdürlüğü Taşra Teşkilatı 2. Bölge Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Şentürk Eroğlu, bazı haberlerde, bu hattın oluşturulması sırasında, Kapıdağ’da 32 bin ağacın kesileceği iddiasının gerçek dışı olduğunu vurgulayarak, şu bilgiyi verdi:

“Eski elektrik hattının mevcut yükü taşıyamaması nedeniyle bu yeni hattı kurmak zorundayız. Yeni hat oluşturulurken kesilecek ağaç sayısı 4235’tir. Kesilecek bu ağaçlar ise Bandırma Orman İşletme Müdürlüğü’nce, zeytinlik ve meyve ağaçlarının dışında, meşe ve çam ağaçları kesilecektir. Bunu yapmak zorundayız. Çünkü yüksek gerilim hattının altının temiz olması gerekiyor. Konuyla ilgili olarak daha önce bölgedeki 9 kırsal mahallenin muhtarını da bilgilendirdik.”    ÖNDER BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: TEİAŞ’ spotu
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı