TGC Hukuk Danışmanı Gökhan Küçük: ?Günümüzde ceza hukuku, siyasallaşmanın amacı olarak kullanılıyor?

TGC Hukuk Danışmanı Gökhan Küçük: ?Günümüzde ceza hukuku, siyasallaşmanın amacı olarak kullanılıyor?

TGC Hukuk Danışmanı Gökhan Küçük: ?Günümüzde ceza hukuku, siyasallaşmanın amacı olarak kullanılıyor?

 

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Hukuk Danışmanı Gökhan Küçük, ?Türkiye´nin acilen demokrasi ve insan haklarına ihtiyacı var? dedi.

2010 yılından beri TGC Hukuk Danışmanlığı görevini yürüten Küçük, cemiyetin Antalya Belek´te, Ela Otel´de gerçekleştirdiği 80. Yerel Medya Semineri´nde, ?haber ve hukuk? konusunda düşüncelerini açıkladı. Gazetecilik mesleğinin kökeninin eleştiriye dayalı olduğunu vurgulayarak sözlerine başlayan Küçük, konuşmasını şöyle sürdürdü:

?Ancak, eleştiriye tahammülsüz bir toplumuz. Oysa hiçbir demokrasi, eleştiriden zarar görmez. Demokrasiye asıl zararı, eleştirenler değil, eleştiriye katlanamayanlar veriyor. Ülkemizde teröre karşı yapılan tüm düzenlemeler, kişi temel hak ve özgürlüklerini zedeliyor. Günümüzde ceza hukuku, siyasallaşmanın amacı olarak kullanılıyor. Yerel medyadan başlamak üzere demokrasi talebi ortaya çıkıyor.?

Basın özgürlüğünün kapsamının, sırasıyla bilgi edinme, yayma, eleştirme, yorumlama ve eser yaratmadan geçtiğine işaret eden TGC Hukuk Danışmanı Gökhan Küçük, şunları söyledi:

?İfade özgürlüğü, demokratik toplumun esaslı temellerinden birini oluşturur. Her çeşit haberi vermek ve düşünceleri yansıtmak, basın-yayın kuruluşlarının görevidir. Çünkü, halkın bu haberlere ulaşma ve düşünceleri edinme hakkı vardır. Gazeteciye ve düşünce özgürlüğüne düşman ceza hukuku, özgürlüğün olmadığı otoriter ve totariter rejimlerde bulunur. Ne yazık ki, bugün, ülkemizde birçok gazeteci, Terörle Mücadele Yasası kapsamına sokularak, cezaevlerinde yatıyor.?

Küçük, gazetecilerin, haberlerini yazarken dikkat etmeleri gerekenleri de anlatırken, Yargıtay´ın, bu konudaki kriterlerine dikkat çekti. Küçük, Yargıtay´ın, herhangi bir cezayla ilgili haberi değerlendirirken, gerçeklik, kamu yararı, güncellik, öz ile biçim arasındaki denge, haberin verildiği andaki gerçeklik ve ölçülülük açısını göz önüne aldığını sözlerine ekledi.    Önder BALIKÇI



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli