TGC’den hem iktidara hem muhalefete eleştiri

TGC’den hem iktidara hem muhalefete eleştiri

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, 24 Temmuz Basın Özgürlüğü Mücadele Günü dolayısıyla açıklama yaptı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, 24 Temmuz Basın Özgürlüğü Mücadele Günü dolayısıyla açıklama yaptı. İktidarın ve muhalefetin medyaya yönelik tutumlarıyla ilgili sorunlara dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi:

“24 Temmuz Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü’nü yine ağır sorunlarla karşılıyoruz. Medyanın yüzde 90’ını kontrol eden iktidar, haberin üretimini engelleyip, yurttaşı bilgisizleştirmekte, var olan olumsuzlukları normalleştirmeye kamu yararına zarar veren eylemleri gözden uzak tutmaya çalışmaktadır.

Son 23 yıldır bu çabaların sonucunda 12 bini aşkın gazeteci işsiz kalmış, yüzlerce yayın organı kapatılmış, bine yakın gazeteci de tutuklanmıştır. Cezaevinde hâlâ 20 gazeteci bulunmaktadır. Yaşadığımız bu karanlık iklimde basın özgürlüğü ve demokrasi için mücadele edileceğini ifade eden muhalefet partilerinin de medyaya yönelik tutumu sorunludur. Son dönemde iktidardan sonra muhalefet cephesinde de siyaset-medya ilişkisinin ücretlendirildiği, bazı gazetecilerin para aldıkları iddia edilmektedir. Bunları ileri süren tüm kişi ve kurumların iddialarını kanıtlarıyla ortaya koymaları zorunludur.

Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne göre gazeteci, konumu ne olursa olsun haber kaynağı olarak kişi ve kurumlarla iletişimini ve ilişkisini meslek ilkelerini gözeterek yürütmelidir. Gazeteci, mesleğini, reklamcılıkla, halkla ilişkilerle veya propagandacılıkla karıştıramaz. İlan-reklam kaynaklarından herhangi bir telkin, tavsiye alamaz, maddi çıkar sağlayamaz.

Gazeteci, mağdurun, güçsüzün, yoksulun, ötekileştirilenin ve sesini duyuramayanların sesi olmakla yükümlüdür. Tüm meslektaşlarımıza Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uygun haber yapılması çağrısında bulunuyoruz. Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü’müzü kutluyor ve meslektaşlarımızla dayanışma içinde olduğumuzu duyuruyoruz.

24 Temmuz 2023’te, bir kez daha iktidarı ve muhalefeti medyaya yönelik siyasi ve ekonomik baskılardan vazgeçmeye, haberin serbest dolaşımını engellememeye, cezaevindeki gazetecilerin özgür bırakılması için çaba harcamaya davet ediyoruz.”

TGC Başkanı Turgay Olcayto’dan gazetecilere kutlama

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti(TGC) Başkanı Turgay Olcayto, 24 Temmuz Basın Özgürlüğü Mücadele Günü” dolayısıyla açıklama yaptı.

Olcayto, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Sansürün ilk kez kaldırılışının 115’inci yılı dolayısıyla ’24 Temmuz Basın Özgürlüğü Mücadele Günü’müz kutlu olsun. Baskılara ve her gün biraz daha artan zor koşullara rağmen haberin serbest dolaşımı için uğraş veren gazetecilerle gurur duyuyoruz” dedi.



Anahtar Kelimeler: iktidara muhalefete eleştiri
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı