TGC’den RTÜK’e tepki

TGC’den RTÜK’e tepki

“Tele 1’e verilen ceza, basın tarihine geçen kara bir lekedir”

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti(TGC) Yönetim Kurulu, Merdan Yanardağ’ın tutuklanmasının ardından RTÜK’ün, Tele 1 Televizyonu’na yayın durdurma ve para cezası vermesini kınayan bir açıklama yaptı. TGC Yönetim Kurulu’nun açıklamasında şu görüşler yer aldı:

“Radyo Televizyon Üst Kurulu(RTÜK), Tele 1 Televizyonu’na, toplumu kin ve düşmanlığa tahrik ve terörü övmek iddialarıyla yedi gün ekranlara karartma, beş kez program durdurma ve yüzde 5 para cezası vererek gazetecilik mesleğine doğrudan müdahale etmeyi sürdürmüştür. RTÜK, bağımsız ve eleştirel medya kuruluşlarına ceza vererek yurttaşın bilgiye erişim hakkına engel olmaya devam etmektedir. RTÜK’ün kararları ölçüsüz, orantısız ve Anayasa’ya aykırıdır. RTÜK, aldığı kararlarla kamusal meseleleri tartışmaktan caydırmayı hedeflemektedir. Sansür ve oto sansürü yaygınlaştırmaktadır.

Tele 1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın düşünceleri nedeniyle tutuklanmasının ardından RTÜK’ün, Tele 1 Televizyonu’na verdiği bu ağır cezalar, basın tarihine geçen kara bir lekedir. RTÜK, kuruluş yasasına uygun olarak görev yapmalı, tüm basın kuruluşlarına eşit uzaklıkta durmalıdır. Anayasa’ya, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne saygı göstermelidir. Yurttaşın habere erişimine engel olmaktan vazgeçmelidir.”



Anahtar Kelimeler: tepki
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı