TGC’den RTÜK’e tepki

TGC’den RTÜK’e tepki

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) yedi televizyon kanalında toplam 11 içeriğe ceza vermesinin amacını aştığına, yasaların önüne geçtiğine ve yurttaşların haber alma hakkını engellediğini açıkladı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti(TGC) Yönetim Kurulu, Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) yedi televizyon kanalında toplam 11 içeriğe ceza vermesinin amacını aştığına, yasaların önüne geçtiğine ve yurttaşların haber alma hakkını engelleyen bir tutuma dönüştüğüne dikkat çekti. TGC Yönetim Kurulu’nun açıklamasında şu görüşler yer aldı:

“Türkiye’de televizyon ve radyoların haber yaparken RTÜK’ün ceza tehdidi altında olması, basın özgürlüğünün önündeki en büyük engel olmaya devam ediyor. RTÜK, ülkede basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünü ve medyada çoğulculuğu desteklemek yerine, haklı eleştirileri susturmak için iktidar ittifakı tarafından bir araç olarak kullanılıyor. Eleştirel haberciliği engelleyerek iktidarın kamu yararına olmayan uygulamalarının tartışılmasının bastırılması hedefleniyor.

Son olarak RTÜK üyesi Tuncay Keser’in sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya gören kurul, TELE 1, Halk TV, Flash Haber, KRT, FOX TV, Star TV ve Show TV’de yayınlanan 11 içeriğe oy çokluğuyla ceza verdi.

TELE 1’e, Merdan Yanardağ’ın ’18 Dakika’ programındaki ifadeleri nedeniyle iki kez yüzde 3, bir kez de yüzde 5 idari para cezası uygulandı.

HALK TV’ye, ‘Kayda Geçsin’ programında, gazeteci Timur Soykan’ın Sinan Ateş cinayeti ve ‘Nasıl Olacak?’ programında da gazeteci Bahadır Özgür’ün IŞİD ile ilgili değerlendirmeleri nedeniyle iki kez yüzde 3 idari para cezası verildi.

KRT’ye, Zafer Arapkirli’nin ‘Medya Terapi’ programında köprü, otoyol zamları ve Fidan-Blinken tokalaşmaları ile ilgili değerlendirmelerinin eleştiri sınırlarını aştığı iddiasıyla kuruldan iki kez yüzde 3 idari para cezası çıktı. 

FLASH TV’ye, Fatih Ertürk’ün, ‘Başkentte Gündem’ programında 5 bin TL’lik emekli ikramiyesi ile ilgili değerlendirmeleri nedeniyle, karar vericilere yönelik, eleştiri sınırlarını aştığı iddiasıyla yüzde 3 idari para cezası uygulanmasına karar verildi.

FOX TV’ye, şiddete özendirici, çocukların, gençlerin zihinsel ve ahlaki gelişimine aykırı sahneler gerekçesiyle, ‘Hudutsuz Sevda’ dizisi için yüzde 3 para cezası kararı alındı.

STAR TV’ye, ‘Sakla Beni’ dizisi için yüzde 3 para cezası uygulandı.

SHOW TV’ye, ‘Didem Arslan Yılmaz’la Vazgeçme’ programı için yüzde 3 para cezası verildi.

Bir kez daha hatırlatıyoruz ki RTÜK, medya kuruluşlarını ağır para cezalarıyla kontrol altına almaya çalışmaktan, bedel ödemekten, yurttaşların haber alma hakkını engellemekten vazgeçmelidir. Kararlarında Anayasa’ya, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne saygılı davranmalıdır.”



Anahtar Kelimeler: tepki
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı