TGK: BASININ SORUNLARI ACİL ÇÖZÜM BEKLİYOR

TGK: BASININ SORUNLARI ACİL ÇÖZÜM BEKLİYOR

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu 9. Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi açıklandı.

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu´nun 9. Başkanlar Kurulu Toplantısı 6-9 Ekim tarihlerinde Yalova Gazeteciler Cemiyeti´nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıya 7 federasyon ve buna bağlı 82 Gazeteciler Cemiyeti ve basın meslek kuruluşunun temsilcileri katıldı.

/resimler/2016-10/8/1108448545225.jpg

Toplantının ardından kamuoyuna sunulan 9. Başkanlar Konseyi Sonuç Bildirgesi´nde, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası geçen süreçte ülke olarak olağanüstü günler yaşadığımıza dikkat çekilerek, öncelikle birlik, beraberlik ve sağduyu mesajı verildi.

Darbe girişimine 16 Temmuz sabahı örgütlü olarak ortak tepki gösteren ilk sivil toplum kuruluşunun Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu olduğu hatırlatılan sonuç bildirgesinde, Türkiye´de sorunların ancak ve ancak demokratik sistem içinde çözüleceğine vurgu yapıldı.

/resimler/2016-10/8/1109538233973.jpg

TGK 9. Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi´nde şu görüşlere yer verildi.

?Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) mensupları olarak, vatanın güzel parçası Yalova´da, mesleğimizin sorunlarını paylaşmak ve birliğimizi pekiştirmek için yurdun dört bir yanından gelerek toplandık. 

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Başkanlar Kurulu olarak; 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişiminin demokrasimiz adına endişe verici olduğunu bir kez daha vurguluyor, şiddetle kınadığımızı tekrarlıyoruz.

Unutulmamalıdır ki; Türkiye´nin sorunlarının çözümü ancak ve ancak demokratik sistemle çözülebilir. Bir başkasına hayat hakkı tanımayan darbe girişimlerinin Türkiye´nin gündeminden bir daha gelmemek üzere düşmesi gerektiğini bir kez daha yineliyor, milli iradenin üzerinde başka bir gücü kabul etmediğimizi özellikle vurguluyoruz.

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Başkanlar Kurulu olarak 15 Temmuz darbe girişiminin ortaya çıkardığı bir gerçeğe de yeniden dikkat çekmek istiyoruz. Türk halkı ve Türk medyası, 15 Temmuz gecesi demokrasi adına önemli bir sınav vermiştir. Medyamız darbecilerin müdahalelerine rağmen yayınlarını sürdürerek kanlı emellerini gerçekleştirmelerine engel olmuştur. Darbe gecesi önemini kanıtlayan medyamızda yaşanan sorunların bir an önce çözümlenmesi, demokrasimiz açısından önem taşımaktadır. Bu nedenle; birçok alanda olduğu gibi medya mensuplarına yönelik yapılan operasyonlarda kılı kırk yarmalı, kurunun yanında yaşın da yanmasına izin verilmemelidir.

Ülkemiz, basın/medya alanında kapsamlı bir değişime, yenilenmeye ihtiyaç duymaktadır. Özgürlüklerden çalışma koşullarına, standartların belirlendiği mesleki düzenleme zorunluluğuna kadar bir dizi yenilik, geniş katılımlı çalıştaylar dizisi ile belirlenmeli ve uygulanmaya konulmalıdır.

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Başkanlar Kurulu olarak önerilerimiz şunlardır:

1) Basın, uzun yıllar hep özgür olma mücadelesi vermiştir. Özellikle 12 Eylül döneminde büyük baskılar yaşanmıştır. Günümüzde de gazeteciler yazdıkları yazılar, yorumlar ve haberler nedeniyle yargılanabilmektedir. Bu durumun sona erdirilmesi ve basın özgürlüğünün gerçek anlamda sağlanması için özgürlükçü bir basın yasası hazırlanmalıdır.

2) Meslektaşlarımızın en temel sorunlardan bir diğeri, olumsuz çalışma koşullarıdır. Sendikalaşmanın adeta hiç olmadığı basın sektöründe çalışanlar düşük ücret almakta, uzun çalışma saatlerinde zor koşullar altında görev yapmaktadır. Yıpranma hakkından ise sadece Sarı Basın Kartı olanlar yararlanabilmektedir.

3) Basın sektörü, avukatlık, doktorluk, mühendislik veya mali müşavirlik gibi mesleki standartlara sahip değildir. Eğitimine, birikimine bakılmaksızın herkes gazeteci olabilmektedir. Sektörde acil olarak mesleki düzenlemeye gidilmelidir. Bu sayede haberciliği şantajcı kimliklerine alet edenler de meslekten men edilebilmelidir.

4) Basın İlan Kurumu Genel Kurul delege yapısında ve Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü Basın Kartları yönetmeliğinde değişiklik yapılarak, temsilde eşitliğin sağlanması gerekmektedir.

5) Teknolojinin hızla gelişimi ve internet ağının hemen hemen her noktaya ulaşması ile birlikte, internet haberciliği büyük bir gelişim göstermiştir. Sektörde istihdam sağlayan, gazete ve televizyonlarla eşdeğer habercilik yapan kurumsal internet haber sitelerinin yanında, internet deyimiyle ?kopyala yapıştır? kolaycılığından öteye gitmeyen haber siteleri yer almaktadır. Yasal boşluktan kaynaklanan sorunlar, her geçen gün daha da artmaktadır. İnternet medyasının yayıncılık konusunda acil olarak yasal düzenlemeye ihtiyacı vardır. Kurumsal çalışan sitelerde habercilik yapan meslektaşlarımız da yeni düzenlemelerle gazeteci sayılmalıdır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.?

/resimler/2016-10/8/1110322765994.jpg



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli