THK Bandırma Şube Başkan Yardımcısı Kaleli: "Atatürk`ün kurduğu kurumumuz büyük atılımlar içinde"

THK Bandırma Şube Başkan Yardımcısı Kaleli:

 

 

 

Türk Hava Kurumu(THK) Bandırma Şubesi Başkan Yardımcısı Mehmet Kaleli, "Atatürk`ün kurduğu hava kurumumuz, son yıllarda yeni ve büyük atılımlar içinde bulunuyor" dedi.
THK`nin, Cumhuriyet`in ilânından kısa bir süre sonra 16 Şubat 1925`te, "Tayyare Cemiyeti" ismiyle kurulduğuna dikkati çeken Kaleli, şunları söyledi:
"1935 yılında, Tayyare Cemiyeti ismi, Türk Hava Kurumu`na dönüştürüldü. Kurulduğu ilk yıllarda Türk Hava Kurumu`nun 21 kalem geliri bulunmaktaydı. Hatta o yıllarda Başbakan`ın maaşının yüzde 5`i, Bakanların maaşlarının ise yüzde 1`i, kurumumuza gelir olarak kesiliyordu. Yine o yıllarda Uşak Şeker Fabrikası ve Nazilli Bez Fabrikası`nın ilk üretim gelirlerinin, THK`na verildiği biliniyor. Ayrıca, Bulgaristan`dan, Edirne Ovası`na kışlamak için getirilen koyunların günlük geçiş paralarının tamamı, Kırkpınar Yağlı Güreşleri`nin gelirinin bir bölümü de kurumumuza gelir kaydediliyordu."
O yıllarda, Türk Hava Kurumu`nun, ülkemize aldığı 385 savaş uçağının, 2. Dünya Savaşı yıllarında, savaşa girmeyen ülkemiz için güvenlik oluşturduğuna işaret eden Kaleli, kurumun, günümüzdeki çalışmaları hakkında da şu bilgileri verdi:
"1980 yılından sonra kurumumuz, sivilleşmeye de kucak açtı. Daha önceki yıllarda, taşınmazlarının büyük bölümü hacizli olan kurumun hacizleri, 2000 yılında tamamen kalktı. Son dört yılda ise kurumumuzun hiçbir borcu kalmadı. Bu arada, Ostim`de, "rüzgâr tüneli" kuruldu. 2004 yılında, kurumumuzun yangınla mücadele çalışmaları başladı. Bu amaçla uçaklar satın alındı. Hâlen, ülkemizde, kurumumuza ait 12, İtalya`da ise kiralık iki adet olmak üzere toplam 14 yangınla mücadele uçağına sahibiz. 2009 yılında Genel Başkanlığımıza getirilen Osman Yıldırım, eğitime büyük ağırlık veriyor. 2010 yılında, Türk Hava Kurumu`nu Güçlendirme Vakfı kuruldu. 2011 yılında ise Ankara Etimesgut`ta ve İzmir Selçuk`ta, Hava ve Uzay Üniversiteleri yaşama geçirildi. Ayrıca, Karaman`da, Hava Araçları Bakım Teknik Yüksek Okulu kuruldu. Kapadokya`da, turistik balon tesislerimiz modernize edildi. Kurumumuz, kendisine ait araçlarla son beş yılda, 65 hektarlık alanda, 558 yangının söndürülmesi mücadelesine katıldı."
 
Bandırma Şubesi`nin çalışmaları
 
1927 yılında kurulan Türk Hava Kurumu Bandırma Şubesi`nin çalışmaları hakkında da bilgi veren Mehmet Kaleli, hâlen 6. Ana Jet Üssü`nde görevli 950 üyenin yanı sıra 150 de sivil üyeye sahip bulunduklarını vurgularken, şunları söyledi:
"Şube olarak oluşturduğumuz Eğitim ve Gençlik Merkezi ile orta dereceli okul öğrencilerine havacılığı sevdirmek amacıyla kurslar vermeyi plânlıyoruz. Bu arada, içinde bulunduğumuz Ramazan ayı nedeniyle köylerimize, kurumumuza yardım için fitre zarfları dağıtıldı. Ayrıca, kent içinde de, fakülte ve yüksek okullarımızda okuyan 15 öğrenci aracılığıyla fitre zarfları dağıtılmış bulunuyor. Bu arada, Edincik ve Aksakal beldeleri dahil, ilçemizdeki 24 bin sabit telefon abonesine, toplu mesajlar atarak, hem Ramazanlarını kutladık, hem de yeşil bir Türkiye ideali içinde orman yangınlarıyla mücadele eden kurumumuza maddi-manevi destek istedik."
Kaleli, geçtiğimiz günlerde de, Kurban Bayramı için Balıkesir`de yapılan deri ihâlesine katıldıklarını sözlerine ekledi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Salı 28.5 ° / 14.1 ° false
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli