Ticaret Borsası Zeytin Komisyonu toplandı

Ticaret Borsası Zeytin Komisyonu toplandı

Bandırma Ticaret Borsası, Zeytin ve Zeytinyağı Meslek İhtisas Komisyonu olağan toplantısı Borsanın meclis salonunda tam kadro katılımla yapıldı.

Bandırma Ticaret Borsası, Zeytin ve Zeytinyağı Meslek İhtisas Komisyonu olağan toplantısı Borsanın meclis salonunda tam kadro katılımla yapıldı. 

Komisyona zeytin sektöründen meslek temsilcileri katılımcılar davet edildi. Sektöre akademik manada hizmet eden, ilaçlama budama ve bakım faaliyetlerinde hizmet sağlayan, ürünü üretip zeytinyağı sıkım işlemini yapan, zeytin ve zeytinyağı toptan ve perakende şekilde ticari satış tarafını yöneten, uluslararası yarışmalara katılıp markalaşma yolunda adımlar atan ve ihracat süreçleri yöneten ve bu süreçlere profesyonel danışmanlık sağlayan sektör temsilcileri komisyona katılıp paylaşımlarda bulundular.

Balıkesir Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Dr. Mustafa Kıralan toplantıya video konferans ile katılarak ‘Edincik Zeytini’ ve ‘Edincik Su Zeytinyagi’ markasının coğrafi işaret sürecindeki son durumu anlattı ve çalışmaların 2-3  ay içinde sonuçlanacağı müjdesini verdi.

S.S.775 Sayılı Edincik Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özçakır ve 166 Sayılı Erdek Zeytin Kooperatifi Müdürü Selçuk Karagöz, 2023 yılı zeytin hasat sezonu verileri ve 2024 yılı beklentileri hakkında paylaşımlarda bulundular. Zeytin ve zeytinyağındaki güncel verim durumları, bölgemizde Marmarabirlik’in almış aldığı zeytin miktarı, ülkemizdeki toplam verimlilik oranları ve dünya konjonktüründeki gelişmeler değerlendirmeler içerisinde yer aldı.

Sektöre zirai ilaç bakım ve diğer hizmetler noktasında destek sağlayan Bandırma Yücel Tarım firması temsilcisi ziraat mühendisi Ali Kolaylı ve Erdek Ersa Tarım temsilcisi Erhan Ertören piyasadaki mevcut uygulamalar, ilaçlamadaki güncel durumlar ve maliyetler hakkında bilgi verdi. Zeytin zararlıları ile yapılan mücadele yöntemleri ve etkinlik konularında önemli önerilerde bulundular.

Toplantıya sunum yaparak katkı sağlayan Zeruva Tarım yetkilisi Ziraat mühendisi Pelin Eraslan güncel ve ergonomik müdahale yöntemleri, zeytin üretiminde verimlilik sağlayan mücadele yöntemleri ve dünya pazarların ki son durumlar hakkında sunum yaptı.

Borsanın Ticaret Bakanlığı nezdinde yürütmüş olduğu projelerde hizmet tedariki sağlamış olduğu İnovakademi Eğitim Danışmanlık firması temsilcisi Gökhan Erol ve Varol Ünel, zeytinyağı ve zeytin ürünlerinde markalaşma dünya raflarında yer alabilmek için atılacak adımlar ve öne çıkacak iş süreçleri hakkında sunumda bulundular.

Ayrıca Eti Maden İşletmeleri Bandırma İşletme Müdürlüğü pazarlama ve satış süreçleri müdürü Endüstri Mühendisi Yakup Çetin üretmiş oldukları Etidot 67 gübresi zeytin ve diğer ürünler üzerinde uygulama yöntemleri, faydaları hakkında değerli bir sunum paylaşımı yaptı. Diğer mücadele yöntemleri ile doğal bir ürün olan bor kaynaklı ilaçlama yöntemini faydaları ve etkililiği konusunda bölgede tüm üreticilerimizi kapsayacak şekilde bir konferans çalışmasının da faydalı olabileceği dile getirildi.

Komisyon Başkanı Aymis Zeytin Zeytinyağı Firması temsilcisi Sayın Mete Hacı, komisyon toplantısına katılan tüm katılımcılara teşekkür ederek yapılan paylaşım ve bilgilendirmelerin tüm borsamız üyeleri ve bölge üreticileri için fayda getirmesini dilediğini belirtti. Ayrıca mevcut ihracat süreçleri ve dünya pazarlarına girişteki prosedür ve süreçler hakkında da bilgi verdi. Toplantı bölgemizde Zeytin ve zeytinyağı sektörünü ilgilendiren, minimal düzeyde tüm kesimleri bir araya getirdiği adeta mini bir zirve görevi oluşturduğunu dile getirdi.



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı