TİP kongresinde anılar canlandı

TİP kongresinde anılar canlandı

Sabahattin Pıravadılı, Bandırma’daki eski TİP’lileri andı

Neriman Çiçek’in yeniden ilçe başkanlığına seçildiği Türkiye İşçi Partisi(TİP) Bandırma ilçe örgütünün olağanüstü kongresinde konuşan Sebahattin Pıravadılı, partinin Bandırma’daki geçmişine vurgu yaptı.

Dilek ve temenniler bölümünde söz alan Pıravadılı, şunları söyledi:

“1970’li yıllarda, Bandırma’da, Türkiye İşçi Partisi’ni başarıyla ayakta tutan Kâtip Kemalettin’i(Kemalettin Ural), Edincikli Sabri Basan’ı ve Günay Öktem’i, tornacı Âdem Çiftçi ve Hulusi Onur’u da unutmamak gerekir. Onları saygıyla anıyorum. O yıllarda, TİP Başkanı Behice Boran da zaman zaman Bandırma’yı ziyaret ederdi” dedi.

Pıravadılı, 1980 askeri darbesinin ardından kendisinin de tutuklandığını, mahkemede 5 yıl hapis cezası aldığını ve bir yıl cezaevinde kaldığını sözlerine ekledi.

PIRAVADILI’NIN SÖZ ETTİĞİ İSİMLER

Kongrenin ardından kendisiyle görüştüğümüz Pıravadılı, sözünü ettiği eski TİP’liler hakkında şu bilgiyi verdi:

“Kâtip Kemalettin ağabeyi o dönemdeki Bandırmalılar çok iyi tanır. Edincikli Sabri Basan, Edincik Minibüsçüler Kooperatifi Başkanlığını da yürütüyordu. TİP Genel Merkez yönetiminde de görevliydi. Basan, aynı zamanda, o dönemde Bandırma’yı ziyaret eden partimizin Genel Başkanı Behice Boran’ın da şoförlüğünü yapardı. Yine, halen Bandırma Belediye Başkan yardımcılığı görevinde bulunan Ozan Onur’un babası, Köy Enstitüsü mezunu öğretmen Hulusi Onur da Türkiye İşçi Partisi’ne büyük desteğiyle tanınıyordu. Eskişehir Kuyumcusu Şerafettin İdiler ve ‘Terzi Tombik’ de iyi partinin önemli isimleriydiler. 1980 yılı askeri darbesinin ardından açılan dava sonucunda 5 yıl ceza aldım. Selimiye Kışlası, Davutpaşa Kışlası ve Metris Cezaevi’nde 1 yıl kaldım. 5 yıl süreyle de Bitlis’te mecburi ikamet cezası verildi. Ancak daha sonra başvurduğumuz Yargıtay’dan gelen kararla beraat ettim ve salıverildim.”

Kongrede konuşan, Güney Marmara Dayanışması’ndan Erol Yıldız da, “Sosyalist hareket, bugün ülkemiz için daha da önemli duruma gelmiştir” dedi.     ÖNDER BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: kongresinde anılar canlandı
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı