TJOD- KÜRTAJ ÖDEMESİNİ DEVLET YAPACAK

TJOD- KÜRTAJ ÖDEMESİNİ DEVLET YAPACAK

TÜRK JİNEKOLOJİ VE OBSTETRİK DERNEĞİ`NİN ÇABASI SONUÇ VERDİ; " YASAL SINIRLAR İÇERİSİNDEKİ KÜRTAJ ÖDEMELERİNİ DEVLET YAPACAK "

Yaklaşık 10 gün önce gündeme getirdiğimiz yasal sınırlar içindeki kürtajın kamu hastanelerinde ücretsiz yapılması gerekirken kadın doğumcuların gizli ve dolaylı biçimde engellenmesi ile ilgili çabalarımız sizlerin de değerli katkıları ile sonuca ulaştı.

Sağlık Uygulama Tebliği ( SUT) nde yapılan değişiklikle artık kürtaj masrafları devlet tarafından ödenecek. Konuya ilişkin basın bültenini değerlendirmeniz ricası ile  PROF. DR. S. CANSUN DEMİR TJOD BAŞKANI 

TÜRK JİNEKOLOJİ VE OBSTETRİK DERNEĞİ`NİN ÇABASI SONUÇ VERDİ; " YASAL SINIRLAR İÇERİSİNDEKİ KÜRTAJ ÖDEMELERİNİ DEVLET YAPACAK " Türk Jinekoloji Ve Obstetrik Derneği tarafından kısa bir süre önce gündeme getirilen kadın doğumcuların Kamu hastanelerinde Sosyal Güvence kapsamında 10 haftaya kadar ücretsiz uygulanması gerektiği halde " kürtaj" yapamamaları önündeki engel kalktı.

O inShare o Daha önce yapılan yasal düzenleme sınırları içinde yer alan ( 10 haftaya kadar olan gebelikler ) kürtaj uygulamalarının giderlerinin devlet tarafından karşılanmasına ilişkin Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) Resmi Gazete`de dün yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Devletin ödeme yaptığı sağlık hizmetleri listesine, "Dilatasyon ve kürtaj (10 haftadan küçük)" ibaresi eklendi. Tebliğe göre SGK, kendi isteğiyle kürtaj yaptıran sigortalılara 191 lira tedavi masrafı ödeyecek.

Bu ödeme kamu, üniversite ya da özel hastane gibi sağlık kurumlarına yapılacak. Kürtajın devlet hastanelerinde yapılması halinde sigortalı hiçbir ek ödeme yapmayacak.

Özel ve üniversite hastaneleri ise, SGK`dan alacakları 191 liranın yanı sıra, sigortalıdan 382 liraya kadar ilave ücret talep edebilecek. SAĞLIK BAKANLIĞI TALEP ETTİ ÖDEME LİSTEDE YERİNİ ALDI Sağlık Bakanlığı kürtajın SUT kapsamına alınmasını talep etti.

Hatırlayacağınız gibi 11.03.2014 tarihli basın açıklamamızda "Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği olarak hiçbir yasal dayanağı olmaksızın hastayı ve hekimi zor durumda ve karşı karşıya bırakan bu keyfi uygulamaların bir an önce düzeltilmesini ve konuyla ilgili olarak kamuoyuna bir açıklama yapılmasını Sağlık Bakanlığı`ndan talep etmekteyiz " şeklindeki ifademiz ile bu konudaki yanlıştan dönülmesini talep etmiştik.

TJOD olarak daima kadın doğum uzmanlarının ve hastalarımızın haklarını savunmaya ve korumaya devam edeceğimizi belirtmek isteriz. Toplum sağlığı ve hekim hakları konusundaki çabalarımıza verdiğiniz katkılar ve sesimizi duyurarak haklı çabalarımızın sonuca ulaşmasındaki desteğiniz için siz değerli basın mensuplarına bir kez daha teşekkürlerimizi iletmek isteriz. Saygılarımızla,

PROF. DR. S. CANSUN DEMİR TJOD BAŞKANI 



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı