TMMOB yasal düzenlemeleri savundu

TMMOB yasal düzenlemeleri savundu

AK Parti Bandırma İlçe Başkanı Eşref Kasapoğlu TMMOB'nin tepki gösterdiği yasal düzenlemeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.


AK Parti Bandırma İlçe Başkanı Eşref Kasapoğlu TMMOB’nin tepki gösterdiği yasal düzenlemeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kasapoğlu “Yasal düzenlemeler öncesinde inşaat sektöründe belediyeler ayrı, yapı denetim büroları ayrı, TMMOB ayrı yetkili durumundaydı. Hiçbir meslek grubu 3`lü bir denetim altında çalışmıyorken TMMOB`nun kendilerince belirledikleri yönetmeliklerden dolayı kendi üyeleri arasında sıkıntılar olduğu kamuoyu tarafından bilinmektedir. Bununla ilgili olarak "İçişleri Bakanlığı Türkiye`deki belediyelere gönderdiği yazı ile Belediyelerin yeterli teknik elemanım yok mazeretiyle vatandaşları odaların önüne atmasına, vize harcı alınmasına,proje sorumlularının günlerce odalardan projelerine onay almak için beklemesine dur demiştir. Bakanlık ayrıca odalara şirinlik olsun diye protokol yapan belediyelere de yapmış oldukları tüm protokolleri iptal etmelerini istemiştir” dedi.

-Vatandaştan üst düzeyde para alıyorlardı

Kasapoğlu “Yapı denetim yönetmeliğinde projelerin meslek odalarınca vizelenmeyeceğine onaylanmayacağına ilişkin açık hükümler olmasına rağmen TMMOB bağlı odalar kendi yönetmelik hükümlerden hareketle her bir proje için proje mükellefinin faaliyette bulunduğuna dair belge verirken, projenin vize onayını da yaparak proje sorumlusundan dolayısıyla vatandaştan üst düzeyde para almaktaydılar. Bununla da yetinmeyen TMMOB kendini maliye yerine koyup mesleki denetim adı altında kendi çıkarttıkları tarifeler üzerinden üyelerinden projeye ait kesilen faturasını istemekteydiler. Oysaki çıkartmış oldukları tarifelere göre serbest piyasa şartlarında iş almanın mümkün olmadığını bile bile proje çizen üyelerine almadıkları paraların KDV + Stopaj +,Vergilerini ödettirdiler. Bunu yaparken de şirket olup taahhüt işi yapanlar ile gerçek usule tabi sadece proje çizen üyeler arasında çifte standartlar oluşturdular. Nedense fatura kontrollünü sadece proje çizimlerinde uygulayıp, tesisat ve taahhüt işi yapan üyelerin yaptıkları işlerde fatura kontrollü yapmayıp ayrıcalık sergilediler” dedi.

-Kendi meslek odalarının dışına çıkıyorlardı

TMMOB’nin zaman zaman kendilerini kurum ve kuruluşların yerine koyup ruhsatları onaylan izinleri irdelediklerini öne süren Kasapoğlu devamında şunları söyledi “Zaman geldi kendi meslek odalarının dışına çıkıp başka meslek odalarının işlerine karıştılar. Resmi kurum ve kuruluşlarda bulunan üyelerini gerek merkez şubelerinde gerekse ilçe şubelerinde yönetim kurulu üyesi yaparak üyelerini çapraz kontrole tabi tuttular. TBMM Genel kurulda kabul edilen 3194 sayılı İmar Kanununun 8.maddesine eklenen bir bentle "Harita, plan, etüt ve projeler ilgili idare kanunlarında açıkça belirtilen yetkili kuruluşlar dışında meslek odaları dahil başka bir kurum veya kuruluşun vize veya onayına tabi tutulamaz, tutulması istenemez. Vize veya onay yaptırılması ve benzeri nedenlerle müellifler ve bunlara ait kuruluşların büro tescilleri iptal edilemez veya yenilenmesi hiçbir şekilde geciktirilemez. Mükelleflerden bu hükmü ortadan kaldıracak şekilde taahhütname talep edilemez.” denilerek hiçbir mazerete yer bırakmamıştır”

 



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı