TOPLUMSAL YAŞANTIYA AİT OLAN DEĞERLER…

TOPLUMSAL YAŞANTIYA AİT OLAN DEĞERLER…

Toplumsal Bütünlük ve Birlik..

“Hep birlikte Allah’ın ipine sımsıkı tutunun ve birbirinizden kopmayın. Ve Allâh’ın size verdiği nimetleri hatırlayın: Siz birbirinize düşman iken kalplerinizi nasıl uzaklaştırdı da O’nun lûtfu ile kardeş oldunuz; ve ateşli bir uçurumun kenarında (iken) sizi ondan (nasıl) korudu. Bu şekilde Allâh mesajlarını size açıklar ki hidayet bulasınız.” (3. Âl-i İmrân Sûresi, Âyet/103)

                Kardeşlik..

                “Bütün müminler kardeştir. O halde, (her ne zaman araları açılırsa) iki kardeşinizin arasını düzeltin ve Allâh’a karşı sorumluluğunuzun bilincinde olun ki O’nun rahmetine nail olasınız.” (49. Hucurât Sûresi, Âyet/10)

                Selamlaşma..

                Mesajlarımıza inananlar sana geldiklerinde deki: “Selamûn aleykûm (size selam olsun)!” (6. En’âm Sûresi, Âyet/54)

                “Bir selam aldığınızda daha güzel bir selam ile karşılık verin veya (en azından) benzeri ile.” (4. Nisâ Sûresi, Âyet/86)

                Yardımlaşma ve İşbirliği..

                “Erdemi ve ilahi sorumluluk bilincini geliştirme de birbirinizle yardımlaşın, kötülüğü ve düşmanlığı artırmada değil, Allah’a karşı sorumluluğunuzun bilincinde olun: Ve unutmayın ki Allâh’ın intikamı çetindir!” (5. Mâide Sûresi, Âyet/2)

                “Erkek ve kadın müminlere gelince, onlar birbirlerinin yakınlarıdırlar: (Hep) iyi ve doğru olanın yapılmasını özendirir, kötü ve zararlı olanın yapılmasına engel olurlar; ve onlar namazlarında kararlı ve devamlıdırlar, arındırıcı yükümlülükleri yerine getirir. Allâh’a ve O’nun Elçisine yürekten bağlılık gösterirler. İşte bunlardır, Allâh’ın rahmetiyle kuşatacağı kimseler: Muhakkak ki, doğru hüküm ve hikmetle yargılayan en yüce iktidar sahibidir Allâh!” (9. Tevbe Sûresi, Âyet/71)

                “Yavrucuğum! Namazında kararlılık göster, doğru ve yararlı olanı emret, kötü ve eğriden vazgeçir, başına gelebilecek her (belaya) sabırla katlan: Bu, azim ve kararlılık gösterilmeye değer bir şeydir! (31. Lokmân Sûresi, Âyet/17)

                “Ve bir zaman, (ey) İsrâiloğulları, (sizden) şu (konularda) kesin taahhût almıştık: “’Allah’tan başkasına kulluk etmeyeceksiniz; akraba ve ebeveyninize, yetimlere ve fakirlere iyilik yapacaksınız; bütün insanlarla güzellikle konuşacaksınız.” (2. Bakara Sûresi, Âyet/83)

                Yaşama Hakkına ve Düşünceye Saygı..

                “Her kim bir mümini kasten öldürürse, onun cezası, cehennemde kalmak olacaktır. Allah onu mahkum edecek, lânetleyecek ve onun için korkunç bir azap hazırlayacaktır.” (4. Nisâ Sûresi, Âyet/93)

                “Siz ey imana ermiş olanlar! Hiçbir insan (başka) insanları alaya alıp küçümsemesin: Belki o (alay edip küçümsedik)leri kendilerinden daha hayırlı olabilirler; ve hiçbir kadın (başka) kadınları (küçümseyip alaya almasın): Onlar kendilerinden daha hayırlı olabilirler. Ve hiçbiriniz başka birini karalamasın, birbirinizi (yaralayıcı, incitici) lakaplar ile aşağılamayın: (kişi) iman ettikten sonra ona hiçbir şekilde günah isnad etmeyin; ve (bu suçu işleyen, ama sonra) pişmanlık duymayanlar; işte gerçek zalimler onlardır!” (49. Hucurât Sûresi, Âyet/11)

                “Bakın, kendilerini günaha kaptıranlar, imana erenlere gülerler: Ve ne zaman yanlarından geçseler birbirlerine (istihzâ ile) göz kırparlar. Ve kendileriyle aynı görüşteki insanlara geri döndüklerinde de keyif ve neşeyle dönerler.” (83. Mutaffifîn Sûresi, Âyetler/29-31)

                Toplumsal Yaşantı Ahlakı..

                Siz ey imana ermiş olanlar! Size, “Toplumsal hayatımız da birbinize yer verin!“ denildiğinde yer verin: (karşılığında) Allâh da (rahmetinde) size yer verir. Ve ne zaman size, (İyi bir iç için) ayağa kalkın!” denildiğinde ayağa kalkın; (ve) Allâh, içinizden iman etmiş olanları ve (hepsinin üstünde,) kendilerine (doğru) bilgi tevdî edilenleri (kat kat yüceltecektir: Çünkü Allâh bütün yapıp-ettiklerinizden haberdardır.” (58. Mücâdele Sûresi, Âyet/11)

                Toplumsal İşlerde Protokol..

                “(Gerçek) müminler öyle kimselerdir ki; Allâh’a ve O’nun Resûlû’ne yürekten inanırlar ve O’nunla bütün cemaati ilgilendiren bir mesele için bir araya geldiklerinde (hangi kararlara varılacak olursa olsun) O’nun iznini almadıkça ayrılmazlar. Gerçekten de, senden izin al(madıkça karara bağlanan eylemden geri durmay)anlar, işte Allâh’a ve O’nun Resûlû’ne (yürekten) inananlar böyleleridir! Bunun içindir ki, onlar kendi bazı özel işleri için senden izin istedikleri zaman, uygun gördüğün kimselere bu izni ver; Ve Allah’tan onlar için bağışlanma dile; çünkü Allah, şüphesiz, çok acıyan esirgeyen gerçek bağışlayıcıdır!” (24. Nûr Sûresi, Âyet/62)

                Tartışmanın ve Mücâdele Etmenin Kuralları..

                “Mesajlarımız hakkında ileri geri konuşan kimselere rastladığın zaman, bu kimseler başka konulara geçinceye kadar onlardan uzak dur; ve eğer şeytan sana (yapman gerekeni) unutturursa, hiç değilse, hatırladıktan sonda, artık açıkça zulmeden böyle bir topluluğun içinde yer alma, çünkü Allâh’a karşı sorumluluklarının bilincinde olanlar. Onlardan hiçbir şekilde mesul değildirdir.

Böyleleri sadece (günah karlara) nasihatte bulunmakla yükümlüdürler, belki böylece berikiler Allâh’a karşı sorumluluklarının bilincine varırlar. Bu dünya hayatının rahatına dalarak eğlenceyi ve geçici zevkleri din haline getiren kimseleri kendi haline bırak; ama bu durumda (onlara) hatırlat ki (ahirette) her insan yaptığı yanlışlardan (ve haksızlıklardan) dolayı rehin tutulacak ve kendisini ne Allâh’a karşı koruyacak, ne de kayırıp kollayacak bir kimse bulamayacaktır.

Ve düşünülebilecek her türlü fidyeyi vermek istese bile bu kendisinden kabul edilmeyecektir. İşte yaptıkları yanlışlardan dolayı rehin tutulacak olanlar bu (gibi) insan)lardır; onlar için (ahirette) yakıcı bir ümitsizlik iksiri vardır ve onları, hakikati inatla inkar ettikleri için şiddetli bir azap beklemektedir.” (6. En’âm Sûresi, Âyetler/68-70)

                “İçlerinden zulmedenleri hariç kitap ehliyle ancak en güzel tarzda mücadele edin ve deyin ki: “Bize indirilene de size indirilene de inandık. Tanrımız ve Tanrınız birdir, biz de O’na teslim olanlarız.” (29. Ankebût Sûresi, Âyet/46)

                Çatışan Tarafları Uzlaştırma..

                “O halde, müminler içinden iki grup çatışırsa onlar arasında barışı sağlayın ama sonra, iki (grup)tan biri diğerine haksız şekilde davranırsa, (davranışı)nı Allâh’ın buyruğuna uygun hale getirinceye kadar, haksızlık yapan taraf ile mücadele edin; (yaptıklarından) vazgeçerlerse adil bir şekilde aralarını bulun ve (onlara) eşit davranın; Çünkü Allâh, eşit davrananları sever!” (49. Hucurât Sûresi, Âyet/9)

                Diğer Mümin Erkek ve Kadınlar İçin Dua Etmek..

                “O halde, (ey insanoğlu,) bil ki Allâh’tan başka ilah yoktur, ve (hâlâ vakit varken) kendi günahlarının ve öteki bütün (hâlâ vakit varken) kendi günahlarının ve öteki bütün erkek ve kadınların (günahlarının) bağışlanmasını dile: Çünkü Allâh bütün geliş-gidişlerinizi ve (dinlemek için) bütün bakışlarınızı bilir.” (47. Muhammed Sûresi, Âyet/19)



Anahtar Kelimeler: TOPLUMSAL YAŞANTIYA DEĞERLER…
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli