TOPRAĞA VERİLDİ

TOPRAĞA VERİLDİ

Tedavi gördüğü Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi`nde (GATA) hayatını kaybeden emekli Korgeneral Hilmi Akın Zorlu (64), Edremit'te askeri törenle toprağa verildi.

Tedavi gördüğü Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi`nde (GATA) yaşamını kaybeden Emekli Korgeneral Hilmi Akın Zorlu`nun (64) cenazesi bugün öğle namazını müteakip Balıkesir’in Edremit ilçesindeki Bekirefendi Camii`nden askeri törenle kaldırılarak Edremit Şehir Mezarlığına defnedildi.

Nuran Zorlu ile evli ve 1 çocuk sahibi olan Zorlu`nun, Türk bayrağına sarılı tabutu, top arabasına konulduktan sonra Askeri Bando ve askeri tören mangası eşliğinde oluşturulan korteje Adnan Menderes Bulvarında yüzlerce kişi katıldı.

Askeri törenle yapılan cenaze törenine Emekli Korgeneral Hilmi Akın Zorlu’nun eşi ve ailesi yanı sıra Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Ege Ordu Komutanı Org. Abdullah Atay, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük, Bursa Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Seyfullah Saldık, Edremit Kaymakamı Abdülhamit Erguvan, Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, 19 Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Topçu, Balıkesir İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Salih Göldal, Balıkesir İl Emniyet Müdürü Feridun Boz, askerler, daire müdürleri, siyasi parti, dernek, oda başkanları ve akrabası ile Edremitliler katıldı.

KORGENERAL HİLMİ AKIN ZORLU`NUN ÖZGEÇMİŞİ

1970 yılında lisans diplomasını aldığı Kara Harp Okulu`ndan Piyade Teğmen olarak mezun olan Korgeneral Hilmi Akın Zorlu, 1971`de Piyade Okulu`nu bitirmesini müteakiben farklı piyade birliklerinde Takım ve Bölük Komutanlığı ile Karargah Subaylığı yaptı.

1981`de Kara Harp Akademisi`ni, 1987`de Silahlı Kuvvetler Akademisi`ni, 1990`da Amerika Kara Komuta ve Kurmay Koleji`ni bitirdi. Kurmay Subay olarak Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Harekât ve Eğitim Şube Plan Subaylığı`nda, Kara Kuvvetleri Teşkilat ve Harekât Daire Başkanlığı Plan Şubesi`nde, Genelkurmay Personel Başkanlığı General Amiral Şubesi`nde ve Genel Plan ve Prensipler Başkanlığı Silahsızlanma ve Nükleer Strateji Şubesi`nde Plan Subayı olarak görev yaptı.

1991-1994 yılları arasında Brüksel`deki NATO Karargahı`nda Türk Askeri Temsilciliği Silahsızlanma Uzmanı olarak görev yaptı. Bu görevden sonra Genelkurmay Plan ve Prensipler Başkanlığı emrine atandı. Bir yıllık hizmeti müteakip, 1996 yılında 211. Hudut Alay Komutanlığı görevine başladı.

1997 yılında Tuğgeneralliğe terfi etti ve 172`inci Zırhlı Tugay Komutanlığı`na atandı. 172`inci Zırhlı Tugay Komutanlığı`nı yürütürken 1999 atamalarıyla Bulgaristan`da konuşlu Güneydoğu Avrupa Çok Uluslu Barış Gücü Tugay Komutanlığı`na ilk komutan olarak atandı. 2 yıl bu görevi yaptıktan sonra 2001 yılında Tümgeneralliğe terfi etti ve Kara Kuvvetleri Genel Plan ve Prensipler Başkanlığı görevine atandı.

Bu görev esnasında 2002 yılında Afganistan`da teşkil edilen Uluslar arası Güvenlik Yardım Kuvvet Komutanı olarak görevlendirildi. Bu görevi anında Afganistan Devlet Başkanı tarafından "Afganistan Gazi Emir Amanullah Han Devlet Madalyası" ve Almanya Savunma Bakanı tarafından "Almanya Silahlı Kuvvetleri Altın Haç Nişanı" ile taltif edildi.

Afganistan`daki görevini sekiz ay icra ettikten sonra tekrar Kara Kuvvetleri Genel Plan ve Prensipler Başkanı görevine döndü ve Genelkurmay Başkanı tarafından "Türk Silahlı Kuvvetleri Barış Madalyası" ile ödüllendirildi. 11 Nisan 2004 tarihinde Ukrayna`nın başşehiri Kiev`deki Altın Şans Uluslar arası Teknoloji ve Sosyoloji Derecelendirme Akademisi tarafından "Birinci Derece Üstün Hizmet Aziz George Altın Madalyası" ile ödüllendirildi.

2005 yılı Yüksek Askeri Şura kararıyla Korgeneralliğe terfi etti ve Genelkurmay Genel Plan ve Prensipler Başkanlığı`na atandı.

Bu görevini 3 yıl devam ettiren Korgeneral Zorlu, 2008 yılı atama döneminde Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı`na atandı. Zorlu, KKTC`deki görevinin arkasından 30 Ağustos`ta emekliye ayrıldı.

Balıkesir’in Edremit ilçesi Kadıköy Mahallesinin meydanına 9 yıl önce “General Hilmi Akın Zorlu Meydanı” adı verilmişti.         ENVER DOLGUN



saban türker
22.11.2014 23:30:48
Rahmetli Hilmi Paşam Tugay Komutanımdı.Çok iyi,dürüst, temiz kalpli asil bir insandı.Allahtan kendisine rahmet niyaz ederim.Nuran Hanıma ,oğluna tüm yakınlarına, Edremitlilere başsağlığı dilerim.

  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli