TORBA`DA NE VAR?

TORBA`DA NE VAR?

ESNAF TEŞKİLATINA TORBA'DA NE OLDUĞU ANLATILDI

Balıkesir Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği, SGK ve Vergi Dairesi Başkanlığının düzenlediği Torba Yasa ile ilgili seminer geçtiğimiz gün Balıkesir Şoförler Odası toplantı salonunda yapıldı.

Akşam yemeğinin ardından başlayan seminere BESOB Başkanı Fehmi Erdem, SGK İl Müdürü Ömer Çalışkan, Vergi Dairesi Başkanı Hasan Yiğit, meslek odaları başkanları ve odaların genel sekreterleri katıldılar.

SGK ve Vergi Dairesi birim müdürlerinin de sunum yaptığı “Torba Yasa’da Ne Var” isimli seminerin açılış konuşmasını yapan BESOB Başkanı Fehmi Erdem “Balıkesir Esnaf ne Sanatkarları Odaları Birliği ile SGK İl Müdürlüğü ve Balıkesir Vergi Dairesi Başkanlığının ortaklaşa düzenlediği toplantımızı gerçekleştiriyoruz bugün. Kamu alacaklarının ve para cezalarının yeniden yapılandırılmasını ön gören 6552 Sayılı Kanunun esnaf ve sanatkarlara getirdiği avantajları öğrenmek üzere burada toplanmış bulunmaktayız. Sayın SGK İl Müdürümüz ve Vergi Dairesi Başkanımız torba yasanın esnaf ve sanatkara getirdiği avantajları ayrıntılı bir şekilde anlatacaklardır. Sizlerin huzurunda saygıdeğer müdürlerimize teşkilatlarımıza verdikleri değerden dolayı teşekkür ediyorum. SGK İl Müdürümüze, Vergi Dairesi Başkanımıza, oda başkanlarımıza ve odalarımızın genel sekreterlerine katılımlarından dolayı şükranlarımı sunuyorum. Bu toplantımızı can kulağı ile dinleyip torba yasa ile ilgili işlemlerde esnaf ve sanatkarımıza öncü ve yardımcı olacağınıza güvenim tamdır. Bu duygu ve düşüncelerle bütün katılımcılara tekrar teşekkür eder saygılar sunarım” diye konuştu.

Balıkesir Vergi Dairesi Başkanı Hasan Yiğit Torba Yasanın içindeki Maliye Bakanlığını ilgilendiren maddeleri anlatmak için burada olduklarını belirterek grup başkanlıklarının yasa hakkında geniş bilgi vereceğini, sunum yapacağını söyledi.

SGK İl Müdürü Ömer Çalışkan konuşmasında Torba Yasa diye adlandırılan kanunun özellikle esnafa neler getirdiğini, ne gibi avantajlar sağladığını anlattı. Müdür Çalışkan şöyle konuştu:

“Değerli esnaf odaları birliği başkanımıza ve bizleri buraya dinlemeye gelen oda başkanı ve oda genel sekreterlerimizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. 6552 Sayılı Yasa halk arasında torba yasa olarak adlandırılmakta ancak diğer bir ifade ile de yapılandırılma olarak adlandırılmakla beraber SGK kurumunun uygulamalarında bir takım değişikliklere sebep olan yapılandırmadan farklı birtakım değişiklikler de söz konusu oldu. O yüzden 6552 Sayılı Yasayı bir yapılandırma yasası şeklinde algılamamak lazım. Zaten adı üzerinde olduğu şekilde torba kanun pek çok değişikliğe yol açtı. Sosyal Güvenlik Kurumu uygulamalarında da birtakım değişiklikler söz konusu oldu. Yurt dışında çalışan vatandaşlarımızın vatandaşlıktan çıkmış oldukları nedeni ile yurt dışı borçlanmalarını yapamamaları gibi bir engel söz konusuydu. Bununla ilgili bir değişiklik söz konusu oldu. Yurt dışında geçen çalışmaların işe giriş tarihi Türkiye’de işe giriş tarihi olarak kabul edilmemesi gibi bir durum söz konusuydu. Bununla ilgili bir değişiklik yapıldı. Yine doğum borçlanması ile ilgili olarak sadece eski adı SSK yeni adı ile sigortalıların yararlanma imkanı vardı. Bununla ilgili değişiklik 4B yani Bağ kurlu vatandaşlarımızın da yararlanma imkanı getirildi ve bununla ilgili olarak da sayı olarak değişti.

“İŞ TAKİPÇİLERİNE PARANIZI KAPTIRMAYIN”

Biz yapılandırma ile ilgili olarak 3 ana bölümde hizmet veriyoruz. Bunlardan bir tanesi 4B hizmetleri ile ilgili olan bir yapılandırma süreci. Diğeri ise genel sağlık sigortası ile ilgili olarak bir yapılandırma süreci. Ve son olarak da işveren icra olarak da adlandırdığımız üçüncü bir yapılandırma sürecini geçiriyoruz. Dolayısı ile SGK üç farklı biriminde yapılandırma ile ilgili çalışmalarını yürütmeye başladı. Biz bu yapılandırmanın sağlıklı ve verimli olabilmesi için Eylül ayının sonunda bir ilçemizde bütün ilçe müdürlerimiz ve bu konuda görev yapan şef arkadaşlarımızla birlikte çıkan kanunu ve iç genelgelerimizi birlikte yorumladık ve her ilçemizde ortak hareket edilebilmesi için bir çalışma yürüttük. Bu konuda hazırlıklıyız ve arkadaşlarımız bilinçli. Ancak özellikle yapılandırmada yoğun başvuruların olması nedeni ile yaşadığımız bazı sıkıntılarımız oluyor. Bunlardan bir tanesi vatandaşlarımızın yaşamış olduğu sıkıntılar. Özellikle iş takibi adı altında “size yardımcı olacağız” deyip vatandaşlarımızı ciddi anlamda parasal anlamda mağdur eden kişiler söz konusu. Bakın tüm arkadaşlarımız hizmet vermek için fedakarca çalışıyorlar. Özellikle oda başkanlarımız ve genel sekreterlerimiz bu iş takipçileri konusunda üyelerini mutlaka uyarsınlar. Devlet şeffaflaştı. Biri geldiğinde işini yapıp biri gelmediğinde işini yapmayıp anlayışı bitti. O yüzden bu iş takipçilerine başvurmasınlar bu anlamda mağdur olmasınlar.

“BU YAPILANDIRMADAN FAYDALANMANIZ YARARINIZA”

2012 yılından itibaren sosyal güvenlik kurumu icra haciz işlemleri ile ilgili olarak bir makas değişikliğine gitti. Bu makas değişikliğinin temelinde elektronik altyapısı geliştirildi. Bu kapsamda önceden icra haciz işlemlerini manuel yapıyorduk. Mevcut işlerimizi yerine getirmekte zorlanırken icra haciz işlemlerini bir anda yerine getirmek mümkün olmuyordu. Şu anda Balıkesir genelinde 70 bin iş yeri dosyamız var. Bunların her ay kontrollerinin yapılması ve icra yapılması mümkün değildi. Ancak 2012 yılından itibaren otomatik icra havuz programımız oluştu. Ankara 70 bin dosyayı sistem üzerinden tarayıp borçları icra havuzuna atıyor. Dolayısı ile 2012’den itibaren SGK’dan daha çok icra ile karşı karşıya kalmaya başladı vatandaşlar. Kurum olarak elektronik altyapısını geliştirdiğimiz için bu değişiklik söz konusu. Bu anlamda borcu olanlar için torba yasa bir fırsat çünkü teminat istenmiyor. Bu yapılandırmadan mutlaka faydalanın. Hepinize verimli bir seminer olmasını temenni ediyor, hepinize teşekkür ediyorum. “

Seminerin diğer bölümlerinde SGK birim müdürleri ve Vergi Dairesi Grup Başkanları Torba Yasa’nın içeriği hakkında çok geniş bilgi verip sunum yaptılar.

 



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli