TR22 Bölgesi İş İnsanları Bandırma zirvesinde buluştu.

TR22 Bölgesi İş İnsanları Bandırma zirvesinde buluştu.

Güney Marmara Sanayici ve İş Adamları dernekleri Federasyonu Günmarsifed Bandırma´da yakın geleceğe ışık tuttu.

?TR 22 Bölgesi İş İnsanları Buluşması? toplantısı dün GÜNMARSİFED´in öncülüğünde Bandırma´da yapılırken; bölgede faaliyet gösteren 200 adamı bölge ekonomisini masaya yatırdı.

/resimler/2016-4/15/2254129458352.jpg

İLK KIVILCIM BANDIRMA´DAN ATEŞLENDİ

Çanakkale-Balıkesir TR 22 bölgesinin iş adamlarının yanı sıra Bursa´dan da geniş bir katılım sağlanan toplantıda bölgede faaliyet gösteren işadamları bölge ekonomisini masaya yatırırken, toplantı sonrasındaki sektörler masa buluşmasında tanışma imkânı buldular. Bu toplantı devamında yapılacak toplantılarla birlikte bölgede yeni yatırımlar için ilk kıvılcım olarak nitelendirildi. 

/resimler/2016-4/15/2255172584595.jpg

GÜNMARSİFED´in öncülüğünde dün Bandırma Otel Asya´da gerçekleştirilen ?TR 22 Bölgesi İş İnsanları Buluşması? toplantısında Balıkesir ve Çanakkale başta olmak üzere bölgenin ekonomisi masaya yatırılırken; 2016 yılının kalan bölümüne dair öngörüler ortaya kondu.

Toplantıya TÜSİAD Eski Dönem Başkanı ve Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, BANVİT Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener, Doğtaş Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan gibi iş dünyasının ve bölgenin önemli işadamları katıldı.

GÜNMARSİFED´e üye derneklerden ise BASİAT Başkanı Abdullah Bekki, ÇASİAD Başkanı Erdal Akarsu, BANSİAD Başkanı Yalçın Cömert, BİSİAD Başkanı Zekai Baş, BAGİAD Başkanı Rahmi Kula ve BANGİAD Başkanı İsmail Çoban ile yönetim kurulu üyeleri ile dernek üyeleri katıldılar.

Toplantını misafirleri arasında Bursa KAFSİAD Başkanı Çiğdem Kurt Bayraktar´ın yanı sıra Oda ve Borsa Başkanları, ile Bursa´dan gelen işadamları yer aldılar.

Yaklaşık 200 iş adamının katıldığı toplantının açış konuşmasını yapan GÜNMARSİFED Başkanı İsa Tamer Çelik, TR22 bölgesinin her alanda bir biri ile uyumlu ve tamamlar nitelikte olan, tarım, turizm, rüzgar enerjisi, termal kaynaklar, maden varlıkları, deniz ürünleri ve taşımacılığı gibi sektörlerin inovasyona ve yatırıma açık, gelecek parlak bölge dinamikleri olarak ortaya koydu. 

/resimler/2016-4/15/2256124148210.jpg

 ?TR22 Bölge İş İnsanları Buluşması? toplantısının açış konuşmasını yapan GÜNMARSİFED Yönetim Kurulu Başkanı İsa Tamer Çelik, bölge ve ülke ekonomisinin genel bir fotoğrafını çeken konuşmaya imza atarken; bölgenin dinamiklerini açıkça ortaya koydu.

    ORTAK DİNAMİKLERİMİZ VAR

İlk olarak GÜNMARSİFED´in kuruluş amacını anlatan Başkanı İsa Tamer Çelik, ülkenin çağdaş ve ekonomik refaha erişmesi için siyasi kimlik taşımayan, iş dünyasının sorunlarını dile getirebilen ve bu sorunların çözülmesi için politika oluşmasına katkı veren federasyon ve derneklere ihtiyaç olduğunu söyledi.

Demokratik standartlar yerleşmeden, piyasa ekonomisi ve refah mekanizmalarının tam olarak işlemediğini savunan Başkan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü; ?Sivil toplum örgütlenmesi olmayınca, kararlar toplumsal tartışma ve uzlaşma kültüründen uzak bir zeminde sürüyor. İşte tam da bu bağlamda Güney Marmara Bölgesi İş Dünyasının ihtiyaç duyduğu iş birliğine, ortak sorunların dillendirilmesi ve çözüm yolları aranması, sevgi dolu ortak geleceğimize yatırım yapma adına bölge olarak GÜNMARSİFED yükselen ve ihtiyaç duyulan bir değer olmaya devam edecektir.

Bizler çıktığımız yolda durmak bilmeden ihtiyaç duyduğunuz anda siz iş insanlarımızın yanında olacağız. Bu yolun taşlarının sağlam döşenebilmesi için öncelikle birbirimizi yakından tanımaya ve aramızda sıkı bir iletişimin olmasına ihtiyacımız var. Bugün burada olmamızın ana nedeni de budur.?

/resimler/2016-4/15/2318191205370.jpg

TERÖRÜ LANETLİYORUZ

Ülke olarak çok zor günlerden geçtiğimizi ifade eden GÜNMARSİFED Yönetim Kurulu Başkanı İsa Tamer Çelik; üreterek bölgenin ve ülkenin büyümesine, gelişmesine katkı vermek için var güçleriz ile çalışmak istedikleri bir dönemde yapılan hain saldırılardan dolayı büyük bir üzüntü yaşadıklarını dile getirerek sözlerini şöyle sürdürdü; ?GÜNMARSİFED ve Bölgemiz İş Dünyası olarak ülkemizin bütünlüğü vatandaşımızın huzuru ve güvenliği her zaman bir numaralı önceliğimiz olmuştur. Ülkemiz insanının canına ve ülkemizin huzuruna yapılan alçakça saldırıları kınıyor ve ilelebet lanetliyoruz. Hayatımızı kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan Rahmet diliyorum.?

/resimler/2016-4/15/2321183708872.jpg

KAZDAĞLARI BİZİ BİRBİRİMİZE BAĞLIYOR

TR22 Coğrafyası´nın yaşam alanları, üretim çeşitleri, iş yapma şekilleri, gelenekleri, Kaz Dağları ile birbirine bağlanmış ve her anlamda birbirini tamamlayan, uyum içindeki bir bütünlüğü, yani;  işbirliğini ve ortak çalışmayı ifade ettiğini belirten Çelik;

?Ülkemizin her bölgesi kültür ve değerleri ile bir başka güzel. Biz de iki denize birden kıyısı olan, doğal zenginliklere sahip, tarihe izlerini kazıyarak gelmiş ve kaz dağlarından kopan nefasetin ruhumuza ulaşmasını sağlayan bu coğrafyaya aşkla bağlıyız. Kaz Dağlarının coğrafi, tarihi ve nefaset gibi birleştirdiği Güney Marmara Coğrafyasını iş insanları olarak yeni iş birlikleri ile ekonomik olarak birleştirip taçlandırmanın zamanıdır. GÜNMARSİFED olarak buna benzer toplantılar ve program içinde sizlere tanıtımı yapılacak olan ve yakınlaşmayı, tanışmayı hedefleyen GÜNMARSİFED Portalı ile sizlere bu güzel beraberlik yolunda destek olmayı amaçlıyoruz. Sizlerin bu gönüllü uğraşlara destek vermeniz ise hedeflerimize ulaşmamızı sağlayacaktır.? dedi.

/resimler/2016-4/15/2323227148829.jpg

ENFLASYON YÜKSELİŞ TRENDİNDE

İş dünyası olarak sık sık Merkez Bankası´nın bağımsızlığının enflasyonla mücadelede önemine ve vazgeçilmezliğine özellikle vurgu yaptıklarını dile getiren Çelik,  Merkez Bankası´nın izlediği politikaların başarısını Merkez Bankası´nın hedefleri doğrultusunda, yani enflasyon hedefini tutturması açısından değerlendirmek gerektiğini söyledi.

Bugün gelinen noktada, enflasyonun sadece hedeften yüksek olmakla kalmayıp, giderek yükselen bir trend izlemeye başladığının altını çizen Başkan Çelik: ?Düşük petrol fiyatları birçok ülkenin ekonomisinde hiç de tahmin etmediğimiz kadar istikrarı bozucu etki yapıyor, daralmaya neden oluyor. Uzun süre daha düşük seviyelerde kalacağı tahmin edilen fiyatlar yalnızca hammadde satarak sağlanan refahın sürdürülebilir olmadığını net bir şekilde ortaya koyuyor. Bizim de buradan kendi adımıza çıkarmamız gereken ders, sadece hammadde gelirine bağımlı ekonomilere dayanarak büyümemizi sürdürülebilir kılamayacağımız. Bu durumun çözümünün de petrol fiyatlarının tekrar yükselmesini beklemek olmadığı son derece aşikar. İş dünyamız, pazar çeşitliliğinin önemini bugünlerde her zamankinden daha fazla hissediyor. Küresel gelişmeler artık istisnasız tüm ekonomilerde arz yönlü önemli yapısal değişiklikler olmasını kaçınılmaz kılıyor.?

/resimler/2016-4/15/2326560746709.jpg

Krizin gün yüzüne çıkardığı yapısal sorunların dünyanın birçok bölgesinde devam ettiğini de dile getiren GÜNMARSİFED Başkanı İsa Tamer Çelik; ?Avrupa bölgesi gibi gelişmiş ülkeler en basit ekonomi kuramlarının gerektirdiği mali birliği sağlayamadan ortak para birimi kullanmakta ısrar ederken, gelişen ülkeler yolsuzluktan kayıt-dışılığa, hukukun üstünlüğünden esnek mal ve işgücü yapısına kadar piyasa ekonomisinin aksamadan işlemesini gerektiren en temel reformları hala hayata geçirebilmiş değiller. Reform girişimleri yok değil, gelişmeler oldukça yavaş. Böyle bir ortamı kavramak, bu ortamda yatırım yapmak, iş yapmak reel sektör için hiç kolay değil. Belirsizlikler azalmaktan ziyade gün geçtikçe artıyor? şeklinde konuştu.

/resimler/2016-4/15/2327227934815.jpg

YATIRIMA AÇIK PARLAK DİNAMİKLERİMİZ VAR

Genel ekonomide yaşanan gelişmeleri anlattıktan sonra bölgenin bazı dinamiklerini özellikle sürekli göz önünde bulundurulması gerektiğini de ifade eden Başkan Çelik;

?TR22 bölgesi, her alanda bir biri ile uyumlu ve tamamlar nitelikte;  Tarım, Turizm, rüzgâr enerjisi, termal kaynaklar, maden varlıkları, deniz ürünleri ve taşımacılığı;  İnovasyona ve yatırıma açık, geleceği parlak bölge dinamikleridir. Sanırım Bölgemizin asıl meselelerinden ve dinamiklerinden bir tanesinin tarım olduğunu ifade edebilirim. Bizim bölgemiz tarımsal arazilerin ağırlığından dolayı tarım bölgesi olarak adlandırılabilir.?

/resimler/2016-4/15/2327503560464.jpg

GENÇLERİMİZ TARIMDAN UZAKLAŞIYOR

Son yıllarda baş gösteren en büyük tehlikenin gençleri köylerde tutamamak olarak nitelendiren Çelik;  ?Hemen hemen hepsi çalışma saatleri belirli ve maaşlı işlerde çalışmak istiyor. Bu nedenle babalar ektikleri arazileri çocuklarına işlemek üzere bırakamıyor ve böylece çiftçi aile sayısı giderek azalıyor.  Gençlerin köylerde kalmalarını, doğal tarım ile uğraşmalarını sağlayacak, koşulların ve desteklerin iyileştirilip arttırılması, kısacası köyün sürdürülebilirliğinin sağlanması şart.? dedi.  

/resimler/2016-4/15/2328194185881.jpg

TOPLUMSAL BARIŞI HÂKİM KILMALIYIZ

Türkiye´nin huzuru, barışı, adaleti ve ekonomik kalkınması adına; atılması gereken çok adımın ve yapılması gereken pek çok reformun olduğunun açık bir şekilde görüldüğünü de kaydeden Çelik; ?Arzuladığımız şartlarda ki bir ülkede yaşama ve gelişme şansımızın olması için; Toplumsal barışı ve adaleti hâkim kılmalıyız. Ülke topraklarında adaleti hâkim kılmadan diğer adımların atılması kalıcı ve sağlam olmayacaktır. Bölgesel kalkınmayı ve işbirliğini hedefliyoruz. Görüyoruz ki bunun sağlanabilmesi için öncelikle bölgesel güçlerin, yöneticilerin, siyasetçilerin ve iş dünyasının birbiri ile uyumlu ve birbirini anlar, destekler tutum içinde bulunması gerekli. Bu kurumların birbiri ile uyum içinde çalışmaması hele hele çatışma içinde olması bölgeye kesinlikle zarar vermektedir.? şeklinde konuştu.

/resimler/2016-4/15/2328523718199.jpg

KOBİLERİMİZİN ÖZ SERMAYESİ YETERSİZ

Ekonomik anlamda yaşanan en büyük sıkıntının kobilerin öz sermaye yetersizliği ve kaliteli finansa ulaşamaması olduğunu da dile getiren GÜNMARSİFED Yönetim Kurulu Başkanı İsa Tamer Çelik, sözlerini şöyle noktaladı;

?Üretmek ve daha ileriye gidebilmek için kendi finansımızı kendimiz yaratmalıyız. Bunun için; kümelenme modelleri yaparak sermayelerimizi birleştirmemiz, birlikte üreterek birlikte büyümemizin gerekli olduğunu düşünüyorum. İşte bu alanda umutla beklediğinizi bildiğim Kalkınma Ajansı proje çağrı dönemindeki sorun. Ocak ayının başından beri GMKA´nın çağrıya çıkmasını bekliyoruz. Bugün itibarı ile GMKA 2016 yılı çağrısına çıkabilmiş değil.

Gündemimiz o kadar dolu ki çok çok önemli bazı konulara değinmeye fırsat dahi kalmıyor. İşte bunlardan biri. Her zaman desteklediğimiz Avrupa Birliği konusu. Hiç şüphesiz ki yönümüzün Avrupa Birliği olması gerekli. Göçmen krizi ile birlikte Türkiye´nin AB Ortaklık sürecinin yeniden canlanmasından ve Türk vatandaşlarına AB´nin yıllardır uyguladığı hukuksuz vize uygulamasının çözülme umudu bizleri memnun etti.  Her aşamada GÜNMARSİFED olarak reformların tespiti ve hayata geçirilmesinde gereken katkıyı yapmaya, çalışmalarımızı ve bilgi birikimimizi her zaman paylaşmaya hazır olduğumuzu tekrar ifade etmek isterim.?

/resimler/2016-4/15/2330123250563.jpg



  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli