Trafik sigortasında geri adım mı?

Trafik sigortasında geri adım mı?

Trafik Sigortalarında Fahiş Fiyata Son Vermek İçin Kritik Plan

 

Zorunlu trafik sigortasında yüksek fiyatı sonlandırmak için, Hazine Müsteşarlığı´nın teknik düzeyde devam ettiği çalışmanın yaklaşık 2 ay içinde tamamlanması öngörülüyor.

16.5 milyon taşıt sahibini ilgilendiren zorunlu trafik sigortasında yüksek fiyat uygulamasını bitimek için Hazine Müsteşarlığı çalışma yürütüyor. Teknik düzeyde devam ettiği çalışma ile trafik sigortasının fiyatlandırmasına kalıcı çözüm bulunması hedefleniyor.

/resimler/2016-1/25/1414540088632.jpg

TRAFİK SİGORTASI NASIL UCUZLAYACAK?

Öncelikli olarak Destekten Yoksun Kalma Tazminatının hesaplamasına standart getirilecek. Sigorta şirketlerinin uzun süredir pahalı poliçeye gerekçe gösterdiği standart hesaplama yöntemi Karayolları Trafik Kanunu´nda yapılacak değişiklik ile kalıcı hale gelecek. Böylece bedeni zararlarda ödenecek rakam belirlendikten sonra yeniden mahkeme kanalıyla değişmeyecek. Böylece sigorta şirketleri yüklü miktarda karşılık ayırmayacak.

/resimler/2016-1/25/1410100239293.jpg

2 AY İÇİNDE HALLEDİLMESİ PLANLANIYOR

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek´e sunulacak çalışmanın 1-2 ay içinde tamamlanması öngörülüyor. Tavan fiyat uygulaması ilk etapta düşünülmüyor. Yüksek fiyat çözülmezse tavan fiyat uygulaması da gündeme gelebilecek.

/resimler/2016-1/25/1410366333666.jpg

BİRLEŞME YOK

Çalışmalarda Zorunlu Trafik Sigortası ile kaskonun birleştirilmesi yer almıyor. ABD ve Avrupa´da her iki poliçe birlikte satılabiliyor. Ancak Türkiye´de milyonlarca araç kaskosuz olduğu için Hazine zorunlu birleştirmeye soğuk bakıyor. Geçen yıl 200-300 liraya yapılan Otomobil zorunlu trafik sigortası bugün 400-1.000 lira arasına çıkmış durumda. Ticari araçlarda ise bu rakam 2 bin liraya kadar çıkıyor. Üst düzey bir ekonomi yetkilisi, son bir yıl içinde meydana gelen artışın sebebini bedeni zararlara ilişkin açılan davalar sonrası ödenen tazminatlardan kaynaklandığını belirtti. Yetkili, "Örneğin bir bedeni kaza için Hazine´nin yetki verdiği kişiler 60 bin lira hesaplarken sigorta şirketi de bu miktarda karşılık ayırıyor. Ancak yıllar sonra mahkemeden gelen bir kararla rakam 160 bine çıkabiliyor" diye konuştu.

/resimler/2016-1/25/1414228384235.jpg

Mercedes ile Şahin´in Primi Aynı idi

Mapfre Genel Sigorta Genel Müdürü Serdar Gül, trafik sigortası primlerinde kamunun yüküne dikkat çekerek, ?Mercedes´i olanla Şahin´i olan aynı primi ödüyor" dedi.

MAPFRE Genel Sigorta Genel Müdürü Serdar Gül, trafik sigortasında acilen yasal düzenleme yapılıp, ürün ve hasar ödeme sürecinin değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Primlerin, belirsizliklerle dolu ortamda yüksek olmadığını, düşük kaldığını kaydeden Gül, bunun bir şey ifade etmediğine, çünkü kamuoyunun fiyatları yüksek bulduğuna dikkat çekti. Gül, "Evet, fiyatlar yüksek, çünkü poliçe priminin içinde yüzde 5 gider vergisi, yüzde 10 SGK kesintisi, yüzde 5 emniyet payı, yüzde 3 güvence hesabı gibi kamu yüklemesi var" dedi.

/resimler/2016-1/25/1411453276977.jpg

"YANLIŞ POLİTAKA UYGULADIK"

Gül, çok sayıda kişinin zorunlu yaptırdığı bir üründe bu kadar fazla yükleme olmaması, teşvik olması gerektiğini savunarak, şunları söyledi: "Fiyatlar yüksek, çünkü ürün lüks, geniş kapsamlı. Örneğin, değer kaybı teminatı fiyatlara yüzde 10 zam getirdi ama halkın yüzde 95´ i bundan faydalanmıyor. Ürünü biz tasarlasaydık, bu teminatı isteğe bağlı hale getirir, fiyatı o oranda düşürürdük. Fiyatlar yüksek, çünkü hasar ödeme düzeni çağdışı; bu nedenle de Mercedes´i olanla Şahin´i olan aynı primi ödüyor. Fiyatlar yüksek, çünkü acente komisyonları, eksper ücretleri; mahkeme, vekalet ücretleri yüksek. Fiyatlar yüksek, çünkü sürücülerimiz bilinçsiz, yollarda trafik canavarları geziyor. Fiyatlar yüksek, çünkü biz sigortacılar yakın geçmişe kadar yanlış politikalar uyguladık."

/resimler/2016-1/25/1412259149197.jpg

"BU DÜZEN DEĞİŞMELİ"

Çözümün, tek ve tartışmasız olduğunu belirten Gül, "Yasal düzenlemeler yapılarak, ürün ve hasar ödeme sistemi değiştirilmeli. Fiyatlar ciddi oranda düşer, hasar hizmet kalitesi artar, sistemden haksız, büyük para kazanan aracılar elenir, mahkemeler rahatlar. Mevcut sistemden kimse memnun değil; satan pişman, alan pişman, kamu şikayetçi, yargı gereksiz davalardan şikayetçi, sermayedar yatırım yaptığına pişman. Öyleyse bu düzen değişmeli" dedi.

Serdar Gül, trafik sigortası ile kaskonun birleşmesine de değinerek, iki sigortanın birleştirilmesi ya da ticari araçlara üst limit uygulanması gibi konuların bugünkü sorunlara faydası olmayacağını, tartışılmasının bile zaman kaybı olduğunu vurguladı.

/resimler/2016-1/25/1412561492527.jpg

TESTİ KIRILDI, HERKES KONUŞUYOR

Serdar Gül, trafikte gelinen noktanın beklenmedik durum olmadığını belirterek, şunları söyledi: "Hem sektör hem kamu uçuruma gittiğimizin farkındaydık. Maalesef, testi kırıldı, herkes konuşmaya, bir şeyler yapmaya çalışıyor. Sorun gerçekten trajikomik. 15 milyondan fazla müşteri bizden bu ürünü almak zorunda. Hiçbir pazarlama faaliyetine ihtiyacımız yok. Müşteri kapımızda bekliyor ama biz, 30-35 sigorta şirketi, 6-7 yıldır milyarlarca lira zarar etmişiz. Bazıları batmış, bazıları bu işi bırakmış, bazı yabancılar da Türkiye´yi terk etmiş. Bu, dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir sektöründe görülmemiştir herhalde."

/resimler/2016-1/25/1413228524321.jpg

"TEŞVİK DEĞİL, YASAL DÜZENLEME İSTİYORUZ"

Sorunun çözümü için hem bürokratlar ve hükümet yetkilileri ile toplantılar yaptıklarını belirten Gül, şu açıklamaları yaptı: "Birbirimizi anladığımızı, çözüm konusunda mutabık olduğumuzu söyleyebilirim. Ancak aksiyon ve hız önemli; aksi takdirde bu kaos artarak devam edecek. Biz, bu toplantılarda, devletten ne teşvik ne af ne de ayrıcalık talep ettik. İsteğimiz, ilgili yasaları bir an önce değiştirin ki, vatandaşa neyi, nasıl ödeyeceğimizi bilelim; mahkemesiz, avukatsız, çabuk ve adilane şekilde hasarları ödeyelim, üstüne de fiyatlarımızı düşürelim."

/resimler/2016-1/25/1413501352997.jpg



Anahtar Kelimeler: Trafik sigortasında geri adım
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli