Türk`` Halkının uygarlık yolunda ilerlemesi engellenmiştir.``

Türk`` Halkının uygarlık yolunda ilerlemesi engellenmiştir.``

BELEDİYE BAŞKANI DURSUN MİRZA'NIN KÖY ENSTİTÜLERİNİN 74. KURULUŞ YIL DÖNÜMÜNܔ MESAJI…

Laik Cumhuriyetimizin ilanın ardından Atatürk ve Silah Arkadaşlarının çağdaş bir devlet kurma yolunda yaptığı devrimlerin ilk sırasında eğitim ve öğretim alanında yaptığı devrimler gelir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli eğitim hamlelerinden biri hiç kuşkusuz Köy Enstitüleri’nin açılmasıdır.  Atatürk ve Silah Arkadaşlarının çağdaş bir devlet kurma yolunda yaptığı devrimlerin ilk sırasında gelen Köy Enstitülerinin açılması, yüzyıllarca bağnaz düşüncelerin esiri olmuş Türk Halkını çağdaş bir toplum olma yolunda büyük katkı sağlamıştır.  

Büyük Atatürk ve arkadaşlarının eğitim alanında yapmış olduğu bu devrimin amacı, ülke nüfusunun büyük çoğunluğun kırsal alanda yaşadığı ve aynı oranda da okuma yazma bilmeyen bir toplumu kısa zamanda okuryazar yaparak yeni rejimin ruhunu ve düşüncesini köylere de ulaştıracak bir eğitsel devrim hareketini başlatmak olmuştur.

Neredeyse tüm Anadolu`nun okulsuz ve öğretmensiz olduğu gerçeği göz önüne alındığında dönemin Başbakanı İsmet İnönü`nün himayesinde, Millî Eğitim Bakanı Hasan Âli Yücel tarafından İsmail Hakkı Tonguç`un çabalarıyla köylerden ilkokul mezunu zeki çocukların bu okullarda yetiştirildikten sonra yeniden köylere giderek öğretmen olarak çalışmaları düşüncesiyle kuruldular.  74 yıl önce; Eğitimin öncelikle köylerden başlaması gerektiğini düşünen Cumhuriyeti kuran çağdaş aydın kadrolar, kırsal alanı kalkındırmayı ve köy insanını eğiterek bilinçli bir üretici durumuna getirmeyi amaçlamışlardı.

Bunun ışığında Köy Enstitüleri Eğitim Modelinde kişilerin; çevresindeki gelişmeleri anlayan, çağdaş düşünen, sorgulayan ve üreten bir toplumun fertleri olması hedeflenmişti.

Ancak günümüzde de var olan bağnaz ve geri kalmış düşüncelere hizmet edenler nedeniyle bu önemli eğitim projesi ne yazık ki durdurularak Türk Halkının uygarlık yolunda ilerlemesi engellenmiştir.

17 Nisan 1940’ta başlatılan bu eğitim devrimine öncülük eden dönemin Başbakanı İsmet İnönü, Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ile birlikte tüm aydın kadroları saygıyla anıyor, ülkemizin çağdaşlaşması yolunda başlatılan bu değerli projenin öneminin fark edilmesi beklentisiyle Köy Enstitülerinin 74. kuruluş yıl dönümünü kutluyorum.

 

Dursun MİRZA                                                                                                                                                Belediye Başkanı

 



  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu