Türkiye, Gazetecisini Hapse Atan İlk 10 Ülke Arasında!

Türkiye, Gazetecisini Hapse Atan İlk 10 Ülke Arasında!

Havutça, AKP iktidarı, yandaş ve candaş medya yaratırken, canhıraş çalışan gazeteciler işlerinden atıldı. Bu süreçte Türkiye, dünyada gazetecisini hapse atan ilk 10 ülke arasına girdi” dedi.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, gazetecilik mesleğini yapanlar için her gün şartların daha da zorlaştığını söyledi. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle gazetecilere bir mesaj gönderen Namık Havutça,  “AKP iktidarı, yandaş ve candaş medya yaratırken, canhıraş çalışan gazeteciler işlerinden atıldı. Bu süreçte Türkiye, dünyada gazetecisini hapse atan ilk 10 ülke arasına girdi” dedi.

AKP iktidarında gazetecilerin tarihte görülmemiş zulüm, baskı ve saldırıyla karşı karşıya kaldığını vurgulayan Havutça şunları söyledi:

“İktidarın ortaya çıkan her türlü kirli oyununun, yolsuzluğunun, Türkiye`de gerilim yaratan hemen her olayda olduğu gibi faturası gazetecilere de kesildi. Dönemin Başbakanı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 2003 yılında ‘Demokrasinin vazgeçilmez koşullarından biri de bağımsız ve özgür basındır’ derken 2014 yılında gazetecilere ‘Haddini bileceksin’ tehditleri savurmamış mıydı? AKP iktidarı, yandaş ve candaş medya yaratırken, canhıraş çalışan gazeteciler işlerinden atıldı. Talimatlar ve sansür uygulamaları ile medyaya ‘ayar veren’ bu iktidar döneminde bin 863 gazeteci işinden oldu.

“Basın Özgürlüğü Sıralamasındaki Yerimizden Utanmıyor Muyuz?”

Eğer Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın verdiği ‘Dünya’nın en özgür basını Türkiye’dedir’ ilanı doğru ise sormak isterim ki; Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), 2014 özel basın raporuna göre Türkiye aralarında Eritre, Etiyopya, Çin ve Bangladeş`in de olduğu dünyanın en kötü 10 ülkesi arasında neden yer aldı? Uluslararası Sınır Tanımayan Gazetecilerin (RSF), Dünya Basın Özgürlüğü raporunda, 180 ülke içinde 154’üncü sırayı Libya, Sudan, Gambiya gibi ülkelerle paylaşmaktan utanmıyor muyuz? Freedom House’un raporunda ‘kısmen özgür olmayan’ ülkeler sıralamasından tarihimizde ilk kez, ‘özgür olmayan ülkeler’ ligine düşürülmemiş olmamızı dünyadaki itibarımıza nasıl bir katkısı olmuştur?”

Havutça, “Halkın gerçekleri öğrenme hakkına hizmet ederek gazetecilik yaptığı için hapsedilen değil; yolsuzluk, hırsızlık ve talanla halkın parasına el koydukları için yargılananların Türkiye’sinde, baskının, sansürün, özgürlüğün, demokrasinin Türkiye’sinde kutlayacağımız 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günleri, bayramları diliyorum” sözleriyle basın emekçileri kutladı. 



  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli