Türkiye’nin tek solo alpinisti

Türkiye’nin tek solo alpinisti

Erdek Cennet, yeni hedefler peşinde

Türkiye’nin tek solo alpinisti olduğunu öne süren Erdek Cennet,, dağcılıkta yeni hedeflere yöneliyor.

“Alpinist” sporunun, dağcılık ve teknik malzemelerini kayada, karda, buzda kullanarak, doğrudan zirve tırmanışını hedefleyen dağcılık faaliyeti olduğunu vurgulayan 50 yaşındaki Erdek Cennet, isminin nereden geldiğini ve hedeflerini şöyle açıkladı:

“10 yıldır Balıkesir’de yaşıyorum. Daha önce 4 yıl süreyle Erdek’te yaşadım ve Erdek’i çok sevdim. Bu sürede sosyal medyada, facebook sayfamda ismimi ‘Erdek Cennet’ olarak belirledim ve çok beğenildi. Bu spora da o yıllarda başladım. Erdek’te çok sıkılıyordum. Ne yapmam gerektiğini bilmiyordum. Bana, doğaya çıkmam ve spor yapmam önerildi. Bu sıralarda, BANDAK Başkanı Kadri Civan ile tanıştım. Bana büyük katkıları oldu. Ona çok teşekkür ediyorum. 10 yıldır bu sporu yapıyorum. Ayrıca spor tırmanış hakemliğim de var.”

AĞRI DAĞI ZİRVESİNDE KALMA REKORUNU KIRDIM

İki yıl süreyle Dağcılık Federasyonu’nun eğitimlerine katılarak belgeler aldığını, ayrıca yüksek irtifa etkinliklerine de katıldığını belirten Erdek Cennet, şöyle konuştu:

“Bugüne kadar Ağrı ve Cilo dışında ülkemizin birçok dağına tırmandım. Erciyes, Süphan, Demirkazık ve Kaşgar’a defalarca çıktım. Halen ’81 ilde 81 zirve solo tırmanış Anadolu Parsı Unvanı’ projesi kapsamında tırmanışlar yapıyorum. 81 ilimizden 50’sine gittim. 400 dolayında zirve tırmanışım var. Zirvesinde oksijen miktarı sadece yüzde 11 olan 5137 metrelik Ağrı Dağı zirvesinde çadır kurarak 3 gün, 3 gece kalan dünyadaki tek kişiyim. Şimdi bir hedefim daha var. Ülkemizi temsilen Everest Dağı’nın zirvesine solo tırmanış yapmak istiyorum. O yörenin insanları, Everest Dağı zirvesine, ‘Cennetin Zirvesi’ diyorlar. 8848 metre 13 santimetrelik bu dağın zirvesinde 1 gece kamp yapmayı hedefliyorum.”

Doğanın her yönüyle çok cezbedici olduğunu vurgulayan Erdek Cennet,

 Gençlere, çok iyi bir eğitim almak koşuluyla dağcılık sporunu önerdiğini belirterek, “Çünkü çok zor ve riskli bir spor dalı” dedi.

Bugüne kadar hiçbir kişiden sponsorluk almadığını, tüm tırmanışlarını kendi olanaklarıyla gerçekleştiğini belirten Erdek Cennet, “Başka hiçbir harcamam yok. Yaşamımda tek proje olarak bu spora kendimi adadım” diye konuştu.  ÖNDER BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: Türkiye’ alpinisti
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli