Uğur, Kurtdere`ye, gitti.

Uğur, Kurtdere`ye, gitti.

Büyükşehir Belediye Başkanı A.Edip Uğur, Cihan Pehlivanı Kurtdereli Mehmet Pehlivanı ölümünün 75. yılında mezarı başında andı. Ugur `` Balıkesir`de Türkiye`de Başpehlivan çıkacak``

Büyükşehir Belediye Başkanı A. Edip Uğur, Cihan Pehlivanı Kurtdereli Mehmet Pehlivanı ölümünün 75. yılında Kurtdere köyündeki mezarı başında fatiha okudu, sağgı duruşunda bulundu.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur bugün tüm randevularını iptal ederek Kurtdere köyüne gitti.

``Bir toplumu diri tutan manevi değerlerdir`` diyen Başkan A.Edip Uğur, Kurderede yoğun ilgi ile karşılandı.

Beraberinde Gençlik Hizmetleri ve Spor il müdürü İlhan Aslan olduğu halde önce Kurtdere er meydanı yanında bulunan Cihan Pehlivanı Mehmet Pehlivan`ın kabrini ziyaret edip fatiha okuyan Uğur ardından kendisi için hazırlanan güreşleri izledi.

Türklükle bütünleşen Atasporunun efsane isimlerinden Kurtdereli Mehmet Pehlivan`ın Balıkesirli hemşehrileri olmaktan grur duyduğunu söyleyen Uğur, bugüne dek gereken ilgi ve alakanın gösterilmediği Kurtderede, bundan böyle Cihan Pehlivanının adına ve şanına yakışır güreşlerin yapılması için gereken hertürlü katkının yapılacağı sözünü verdi.

Tarihi Edirne Kırkpınar Er Meydanı kadar üne sahip Kurtdere`nin yakın tarihte adını yeniden duyurarak en az Kırkpınar kadar değerli güreşlerin tutulduğu Er Meydanı olacağını söyledi.

Tarihi Kurtdere Güreşleri Organizasyon Komitesi Başkanı İzzet Güneş`le görüşüp 2014 Kurtdere güreşleri için ne yapılması gerektiği noktasında istişare yapan Başkan Uğur, Atasporunun Edirneden sonra 2. adresi Kurtdere`nin olması için gerekenin yapılacağı sözünü verdi.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Kurtdere köyünde incelemelerde bulundu. Büyükşehir Başkanı Uğur`a, Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ve yardımcısı Yasin Sagay ile belediye meclis üyeleri eşlik etti.

Balıkesir`in Karesi ilçesine bağlı Kurtdedere Köyünde dünyaya gelen ünlü cihan pehlivanı Kurtdereli Mehmet Pehlivan ölümünün 75. yılında çeşitli etkinliklerle anıldı. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur ve Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Kurtdere köyüne giderek Türk güreşinin dünya kamuoyunda gururu olan Kurtdereli Mehmet Pehlivan`ı kabri başında anıp dua ettiler. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur köyde çiçeklerle karşılandı. Köylülerin sevgi gösterisinde bulunduğu Edip Uğur vatandaşlarla tek tek selamlaşıp sohbet etti, hatırlarını sordu. Uğur ve Yılmaz, köydeki Kurtdereli Mehmet Pehlivan anıtı önünde de cihan pehlivanının köydeki torunlarıyla bir araya gelip hatıra fotoğrafı çekildi. Büyükşehir Başkanı Ahmet Edip Uğur, Mehmet Pehlivanın torunlarına yakın ilgi gösterdi, ellerini öptü, uzun uzun sohbet etti. Cuma namazını da köydeki camide vatandaşlarla birlikte kılan AK Partili Belediye Başkanları daha sonra Kurtdere görüşlerinin yapıldığı köydeki er meydanına geçti.

"KURTDERE`Yİ İKİNCİ KIRKPINAR YAPACAĞIZ"

Kurtdere köyünde gazetecilere açıklama yapan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, "Kurtdereli Mehmet Pehlivanın köyündeyiz. Seçim döneminde de ifade etmiştik. Biz Kurtdere`yi inşallah ikinci Kırkpınar yapacağız. Kırkpınar ile yarışan bir er meydanı haline getirmeye söz vermiştik. İnşallah bunu da gerçekleştireceğiz. Ağustos ayının üçünde yine Kurtdere Güreşlerimiz var. Ben arkadaşlarıma gerekli talimatları verdim, hemen Kurtdere köyüne giderek er meydanını yağlı güreşlere uygun hale getirelim dedim. Gençlik Spor Müdürümüz, Karesi Belediye Başkanımız, Büyükşehir Belediye Başkanlığı olarak biz Kurtdere`ye gerekli önemi vererek burayı inşallah marka yapacağız. O alanı, tribünleriyle soyunma odaları, duşları vs. ne icap ediyor ise, Kırkpınar`daki tesislerde neler varsa bizim de burada onları yapmamız lazım ki hakikaten önemli bir er meydanı olsun. Biz yine gider Gençlik Spor Bakanlığımızdan, Spor Toto`dan, Güreş Federasyonundan desteğimizi alırız. Karesi ve Büyükşehir Belediyesi olarak gerekli destekleri yaparız. Yolunuzu yoluna koyarız, güzel bir yolunuz olur. İnşallah bunların hepsini yaparız. Burayı marka yapacağımıza söz vermiştik, inşallah marka yapacağız. Hiç merak etmeyin" dedi.

BALIKESİR DE TÜRKİYE`DE PAŞPEHLİVAN ÇIKARACAK

Büyükşehir Başkanı Edip Uğur, 3 Ağustos tarihinde yapılacak Kurtdere Güreşleri için ne gerekiyorsa yapacaklarını tekrarladı. Uğur, "Kurtdere Güreşleri hazırlıkları için geldik, er meydanında neler yapılması gerekiyor bunları incelemek için geldik, bu eksiklikleri görüp inşallah en kısa zamanda tamamlayacağız. İstiyoruz ki Kırkpınar ile yarışan bir güreş olsun. Yine eski canlılığını geriye getireceğiz ve Balıkesir de artık Türkiye`de başpehlivan çıkaran il olacak. Marka yapacağız güreşimizi" diye konuştu.

Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz da, "Büyükşehir ile birlikte Karesi Belediyesi olarak Peygamber sporumuz olan, ata sporumuz olan güreşi en iyi noktalara getirmek, bunu dünya çapında Türklüğün simgesi olan güreşimizi hedef alarak uzun vadede tüm dünyaya tanıtmayı planlayarak yol haritası çizmeyi düşünüyoruz" dedi. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, köyde ünlü cihan pehlivanı Kurtdereli Mehmet`in torunlarına da özel ilgi gösterdi. Baykurt soyadlı torunlarla bir araya gelen Edip Uğur cihan pehlivanının 90 yaşındaki torunu Yakup Baykurt`un elini öptü, hatır sorup sohbet etti. Kurtdereli Mehmet Pehlivan`ın göğsünde taşıdığı ve hala muhafaza edilen madalyası da Edip Uğur`a gösterildi. Büyükşehir Başkanı Ahmet Edip Uğur ve Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz Kurtdereli Mehmet Pehlivanın anıtının önünde torunlarıyla beraber hatıra fotoğrafı çekildiler. Kurtdere Güreşleri`nin yapıldığı er meydanına geçerek burada incelemelerde bulunan Ahmet Edip Uğur ve beraberindekiler kendileri için hazırlanan Gençlik Spor Müdürlüğü gençlik merkezi kampında kalan genç pehlivanların kispetleriyle er meydanında yaptıkları yağlı güreş gösterisini de beğeniyle izlediler. Misafirlere köy kadınlarının hazırladığı "Kırma" isimli `macır böreği` ile hoşaf ikram edildi. Er meydanına girişte davul-zurna ile karşılanan Büyükşehir Belediye başkanı Ahmet Edip Uğur, çalgıcılara teşekkür edip bahşiş verdi.

UĞUR`DAN DEĞİRMENBOĞAZINA NEŞTER

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Kurtdere köyündeki ziyaret ve incelemelerinin ardından Balıkesir`in merkezdeki tek ve en büyük piknik alanı olan Milli Parklara bağlı Değirmenboğazı`nda da incelemelerde bulundu. değirmen boğazının da Büyükşehir Belediyesine geçtiği bildirildi. Metropol Kır Bahçesi isimli özel müteşebbisin işletmesini aldığı Değirmen boğazındaki piknik alanlarını inceleyen Ahmet Edip Uğur, gördüğü manzarayı beğenmedi. Büyükşehir Başkanı Uğur, kır bahçesinin sahibini piknik alanındaki tuvaletleri ve çeşmeleri tamamen yenileyip modern bir şekilde yapmasını, ayrıca bir de engelli tuvaleti inşa etmesini istedi. Bunun üzerine Metropol Kır Bahçesi`nin sahibi Fatih Mete Ezginer, her şeyin Başkan Uğur`un istediği şekilde dört dörtlük yaptıracaklarının sözünü verdi. Yaklaşık 10 gün içinde yapılacak olan açılıştan önce Başkan Edip Uğur, önce piknik alanındaki tuvalet ve lavaboları, engelli tuvaletini ve çeşmeleri denetleyeceğini söyledi. Daha sonra yeniden düzenlenen boğazdaki işletmenin sahibi Fatih Mete Ezginer`in iş yerini de gezen Ahmet Edip Uğur ve Yücel Yılmaz, Değirmen boğazındaki derenin de temizlenmesi gerektiğini belirterek hemen gerekli girişimleri başlattı. Orman ve Su İşleri Bakanlığını arayan Ahmet Edip Uğur, gerekli çalışmaların yapılmasını istedi. Deredeki kirliliğin derhal giderilmesi gerektiğini belirten Ahmet Edip Uğur, "Büyükşehir Belediyesinin burası (Değirmen boğazı). Vatandaşlarımız geliyor, acaba tuvaletler düzgün mü, ne var ne yok kontrol ettik. Ancak sıkıntı varmış, onu Fatih açılıştan önce vatandaşların kullandığı bütün tuvaletleri 10 numara yapacak, bir de engelli tuvaleti yapacak. Vatandaşların burada ihtiyaçlarını karşılaması lazım. 1 hafta, 10 gün sonra açılışta önce onların hepsini kontrol edeceğiz. Değirmen boğazında bir eksik varsa genel olarak da bakacağız. Burasına Orman bakıyor, deresine vs. Eğer bir eksik varsa gideririz. İnsanlarımız, hemşerilerimiz gelsin rahatça pikniklerini yapsınlar. Suda bir kirlilik var. Herhalde hayvansal atıklar suya karışıyor, renginden belli. Bakalım onu da tespit ederiz, onu da engellememiz lazım. Ördekler hemen çıkıyormuş Sudan, hayvan bile girmiyor" dedi.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur`a Kurtdere köyünü ziyaret ve incelemelerinde Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İlhan Aslan, Kurtdere Güreşleri Ağası Abdullah Altıntaş, Karesi Belediye Başkan Yardımcısı Yasin Sagay, Belediye Meclis Üyelerinden Kurtdere köyünden olan Mesut Akbıyık, Hülya Kamçı, Pakize Aydemir, Cemal Kocataş, Hüseyin Adın, Kurtdere Güreşleri Tertip komitesi başkan ve üyeleri eşlik ettiler.

Kurtdereli Mehmet Pehlivan kimdir? 1869 yılında bugün Bulgaristan sınırları içinde kalan Deliorman`da doğan Kuertdereli 1.92 m boyunda ve 148 kg ağırlığında idi.

21 yaşında Koca Yusuf`un karşısına çıktı. Övgüsünü aldı. 1899 Avrupa`ya gitti. Callmett, Pitejenski ve Dumas gibi ünlü güreşçileri yendi. Petrow`a yenildi. Galibiyetler listesine Hintli Gulan, Macar Caya, Rus Baradonow ve Alman Müller`i de ekledi.

1911`de 32 gecede 43 müsabaka yaptı. "Cihan şampiyonu" ilan edildi. 1938 yılında 69 yaşında Balıkesir`in Kurtdere köyünde öldü.




  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli