Ulaşım mı? Zulüm mü?

Ulaşım mı? Zulüm mü?

Büyükşehir'in Bandırma'da devreye aldığı 54 halk otobüsünün gündeme taşınan olumsuzluğu, bugün bir kez de CHP tarafından yüksek perdeden seslendirildi.

CHP tarafından gündeme taşınan ulaşım olumsuzluğu için İnönü caddesi 1 numaralı durak önünde yapılan açıklamada; "Kamuoyunu’nun bildiği ve takip ettiği üzere Balıkesir Toplu Taşıma’nın şehrimiz Bandırma’da çalıştırmaya başladığı yeni araçlar törenle seferlere başlamış, artık yerinden kımıldamaya takati olmayan ve halka yıllarca çile çektirilen araçların seferlerinin sonlanacağı müjde olarak açıklanmıştı.

Bu törenin ve yeni araçların seferlere başlamasının hemen ardından gördük gibi Yücel Yılmaz ve ekibi konu Bandırma olunca her zamanki gibi ucuza kaçmış ve halka o eski araçları aratır hale getirmiştir. Araçların fiziki büyüklükleri yani taşıma kapasiteleri küçültülmüş; zaten yetersiz olan sefer sayılarıyla bu kapasite sorunu da bir araya gelince insanca bir hak olan ulaşım hakkı, Bandırmalılar için iyice ızdıraba dönüşmüştür.

Vatandaşlar yeni araçların özellikle Alışveriş Pazarı kurulan günlerde, ilgili hatlarda karmaşadan başka bir şey getirmediğini; okulların çıkış saatleri ve sabah iş saatlerinde eziyet olduğunu belirtiyorlar.

Öte yandan yeni araçların tek kapılı olmaları da başka bir karmaşa yaratmaktadır. Mevcut olan tek kapının önü insanların ayakta duracakları tek alanken aynı kapıdan hem inişin hem de binişin sağlanmaya çalışması; araçlara binen insanların o karmaşada bilet veya nakit ödeme yapma gayreti sürekli kaotik durumlar ortaya çıkartmaktadır.

Araca binmeye çalışıp binemeyen, inmeye çalışıp inemeyen ve sesini zor bela soförlere ileten yolcular ile maalesef işin emekçisi olan şoförler de sıkça karşı karşıya gelmektedir.

Yaşı büyük veya fiziki sağlık sıkıntısı olan insanlarımız da bu karmaşa içinde sağlıklı bir biniş veya iniş gerçekleştirememektedir.

Kısa zamanda, seçim arifesinde yıllarca halkı niteliksiz, güvensiz araçlarla şehir içi taşımacılığa mecbur bırakan Yücel Yılmaz ve ekibi hatalarını telafi etmek bir yana bu siyasi anlayışları kadar ucuz bir kahramanlıkla, seçim öncesi şov yapayım derken Bandırmalıları iyiden iyiye eziyetli hizmete katlanmak zorunda bırakmıştır.

Sözün özü Balıkesir Büyükşehir Belediyesi kentin ihtiyaçlarını gözetmek, ihtiyaçlara göre araç tespiti yapmak bir yana; kafasına göre hiçbir verisel çalışma yapmadan, en temel istatistik verilerine bile bakmadan ezbere, niteliksiz iş yapmaya çalışmış; bunu da her zaman olduğu gibi eline yüzüne bulaştırmıştır.

Bandırma Kamuoyu adına soruyoruz!

  1. Araçlar ihale usulü mü yoksa doğrudan temin ile mi alınmıştır? Bu alım ne kadara mal olmuştur?
  2. Seferlere başlayan araçların oturan ve yolcu kapasitesi ile ilgili bir nitelikli çalışma yapılmış mıdır? Yapılmışsa; Bandırma’da taşınan yolcu sayısına karşılık gelen ihtiyacının bu araçlar ile karşılanabileceği hangi birim ve görevlilerin parlak fikridir?
  3. Böylesi bir saha çalışması yapılmamış ise bu araçlar hangi sebeple tercih edilmiştir?
  4. Bandırma içinde Balıkesir Toplu Taşıma’da şoför olarak çalışan emekçilerden araçların kullanılabilirliği ile ilgili fikir alınmış mıdır yoksa emrivaki şekilde mi araçlar Bandırma’ya getirilmiştir?
  5. Tek kapılı araçlarla Balıkesir’in başka bir bölgesinde bu güne kadar toplu taşıma hizmeti yapılmış mıdır yoksa ilk kurban Bandırma mı seçilmiştir?

Nitelikli, ihitiyacı karşılayacak ve halka konfor alanı yaratacak toplu taşıma alanları yaratmak yerel yönetimlerin esas görevlerindendir. Bu sebeple sağlıklı bir toplu taşımanın sağlanması, ihtiyacı karşılayacak nitelikteki araçların sefere başlaması ve sefer sıklığı ile mahalleleri birbirine bağlayacak ring hatların kurulması zaruri ihtiyaçtır.

Önümüzdeki yerel seçimlerde Büyükşehir Belediyesi’ni bu bilime danışmaz, sahayı tanımaz ve yaptım oldu anlayışıyla yönetmeye çalışan beceriksiz anlayıştan kurtarmak boynumuzun borcudur.



Doğan utku
8.12.2023 07:51:15
Bu konuyu gündeme getirmişken ( Neden 65 yaş gurubunuda konuşmuyorsunuz bedava diye sabahın 6 ,30 bir duraktan bir durağa gitmeleri için otobüsleri kullanıyorlar.) İşine ve okuluna gidenlere neden zorluk cıkarıyorlar bunlarıda konuşsanıza ve hatta her güzelkah yönüne giden araclara birer gözlemci koyun ve olanı biteni görün bunlarla ilgili yapılanları işine ve okuluna gitenlerde sıkıldı bu guruptan daha duyarlı olmalarını istiyorlar en azından okul ve mesayi saatleri içinde çok mecbur olmadan bu guruplar otobüsleri kullanmasalar daha iyi olmazmı

Anahtar Kelimeler: Ulaşım ? Zulüm ?
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı