ÜRETİCİ BİRLİKLERİNİN YOLU AÇIK!

ÜRETİCİ BİRLİKLERİNİN YOLU AÇIK!

Türkiye genelinde 2 milyon çiftçiyi temsil eden yetiştirici birlikleri yasal kimlik kazandı.

Hayvan ıslahı ve hayvan yetiştirici birliklerinin kuruluşunu düzenleyen 5596 Sayılı Veteriner Hizmetleri Yasası’nda yapılan değişiklikle, Türkiye genelinde 2 milyon çiftçiyi temsil eden yetiştirici birlikleri yasal kimlik kazandı. Kararı, ‘‘Artık hukuken de varız’’ sözleriyle değerlendiren İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, düzenlemeyle Türk tarım ve hayvancılığının büyük bir ivme kazanacağını ifade etti.

Hayvancılıkta Türkiye’nin en büyük örgütleri olarak kabul edilen Damızlık Sığır Yetiştiricileri, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri, Damızlık Manda Yetiştiricileri ve Arı Yetiştiricileri Birliklerinden oluşan 273 birlik ve bu birlikler üzerinden hayvancılık desteklerini alan yaklaşık 2 milyon çiftçinin, 14 aydır yapılamayan yasal düzenleme nedeniyle yaşadığı sıkıntı sona erdi.

Yetiştirici birlikleri ve bu birlikler üzerinden hayvancılık desteklerini alan 2 milyon çiftçi için Ankara’dan gelen haberin müjde niteliğinde olduğunu söyleyen İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, üreticiye hizmet götüren birliklerin, hayvancılık desteklerini çiftçiye ulaştırırken; bazı hukuki sıkıntılar yaşadığını, hükümetin yaptığı düzenleme ile artık birliklerin kanunen resmiyet kazandığını ifade etti. Düzenlemenin, birlik ve üreticiler için önemli olduğu kadar, hayvancılık sektörü için de büyük kazanım olduğunu dile getiren Türer; ‘‘Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararından sonra Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız iyi niyetle yasanın iptalinden etkilenen Damızlık Sığır, Koyun Keçi, Manda ve Arı Yetiştiricileri Birlikleri’nin temsilcilerini bir araya getirdi. Hep birlikte çok kapsamlı ve sektörün sorunlarına yanıt verecek bir yasa taslağı hazırlandı. Yürürlüğe giren bu düzenleme sonrası Türk tarım ve hayvancılığı verilen destekler ve yeni projeler ile büyük bir ivme kazanacaktır.’’ şeklinde konuştu.

ANAYASA MAHKEMESİ  1 YIL SÜRE VERMİŞTİ

11 Haziran 2010 tarihinde, AB uyum yasaları çerçevesinde; Gıda, Yem, Hayvan Islahı, Zirai Mücadele ve Zirai Karantina gibi bir çok temel yasayı yürürlükten kaldıran 5596 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Yasası’nı çıkarıldı. Danıştay 10.Dairesi’nin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi 20 Mart 2013′te Islah Amaçlı Hayvan Yetiştirici Birliklerinin Kuruluşunu düzenleyen Yasa’nın 10.Maddesi’nin 6.fıkrasını iptal etti. İptal kararının gerekçesi 7 Kasım 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayınlandı. İptal edilen bu fıkranın uygulanması ise 1 yıl sonraya ertelendi. Anayasa Mahkemesi Hükümete 6 Kasım 2014′e kadar bu konuda bir düzenleme yapılması için zaman verdi. Ancak aradan 14 ayı aşkın süre geçmesine rağmen bu düzenleme yapılmadığı için birlikler 7 Kasım 2014′ten bu yana hukuki boşluktaydı.



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false