Vasiyeti üzerine Tahtakuşlar`a defnedilecek

Vasiyeti üzerine Tahtakuşlar`a defnedilecek

Edremit İlçesi, Güre Beldesi Tahtakuşlar köyünde Türkmen (Şamanizm) geleneklerine göre toprağa verilecek.

İstanbul`daki evinde vefat eden sinema ve tiyatro sanatçısı Tuncel Kurtiz (77) Pazar günü Balıkesir`in Edremit İlçesi, Güre Beldesi Tahtakuşlar köyünde Türkmen (Şamanizm) geleneklerine göre toprağa verileceği belirtildi.

Tuncel Kurtiz, için ilk tören 28 Ekim Cumartesi yarın saat 11.00`da Muhsin Ertuğrul Sahnesi`nde yapılacak.

29 Ekim Pazar günü ise Kurtiz`in cenazesinin Balıkesir`in Güre Beldesi, Tahtakışla Köyü`nde düzenlenecek törenle toprağa verilecek.

Geçtiğimiz yıl Mart ayında Güre Beldesi, Tahtakuşlar küyünde Etnoğrafya müzesi kurucusu Köy Enstitülü, Emekli öğretmen Alibey Kudar`ın oğlu Orhan Kudar`ın cenaze törenine katılmak üzere Güre beldesi Tahtakuşlar köyü gelmişti.

Türkmen (Şamanizm) geleneklerine göre defnedilen Kudar`ın cenazesinde vasiyette bulunan Tuncel Kurtiz ``Vefat edersem Tahtakuşlar`a gömülmek isterim`` sözü üzerine, Güre Beldesi Tahtakuşlar köyünde cenaze hazırlıkları başladı.

70 FİLMDE OYNADI

Birçok sinema filmi ve televizyon dizisinde yer olan usta oyuncu en son Muhteşem Yüzyıl dizisi kadrosunda yer alıyordu. Kurtiz, oynadığı 70 filmle çok sayıda "En İyi Yardımcı Oyuncu" ödülü aldı. Yılmaz Güney`in Umut, Sürü, Duvar gibi unutulmaz filmlerinde vazgeçemediği oyuncu olan Kurtiz, oynadığı karakterle bütünleşerek gerçekçilik hissini en güçlü yansıtan sanatçılardan birisiydi.

TUNCEL KURTİZ KİMDİR

Son dönemde Ezel dizisindeki Ramiz Dayı ve Muhteşem Yüzyıl dizisindeki Şeyhulislam Ebu Suud Efendi rolleri ile akıllara kazınan ünlü sinema ve tiyatro oyuncusu Tuncel Kurtiz 1 Şubat 1936 günü İzmit`te dünyaya gelmişti. İşte, `Komünizmden başka yol var mı yeğen?` diyen 50 yıllık aktörün yaşamı.

Babası Selanik doğumlu bir bürokrat, annesi ise Boşnak göçmeniydi.

Üniversitede kısa bir süre hukuk fakültesinde, daha sonra ise filoloji, felsefe, psikoloji ve sanat tarihi bölümlerinde okudu; ancak hiçbirinden mezun olmadı.

 

YILMAZ GÜNEY`İN ARKADAŞIYDI

"Komünizmden başka yol var mı?" diyen Kurtiz`in, siyasi fikirleri, üniversite yıllarında netleşti. Hayata hep toplumcu ve paylaşımcı pencereden bakan Tuncel Kurtiz, iş hayatına İETT`de elektrik bölümünde çalışarak başladı

İlk kez 1959 yılında Dormen Tiyatrosu`nda oyunculuğa başlamış olan sanatçı, sinema filmlerinde rol aldı.

Yılmaz Güney`in ünlü filmi Sürü`de oynadığı rol ile zirveye çıkan sanatçı, doğayla içiçe yaşamayı severdi.

1981 Antalya Altın Portakal Film Festivalinde en iyi senaryo ödülünü Nurettin Sezer ile birlikte kaleme aldığı Gül Hasan filminin senaryosuyla kazanmıştır.

Hacı ve Asi adlı TV dizilerinde başrol oynayan Kurtiz, 2009 yılının başında vizyona giren olan Güz Sancısı filminde Kamil Efendi karakterini canlandırmıştır. Aynı yıl yayına başlayan Ezel adlı dizide Ramiz Karaeski karakterini canlandırmış ve tanınırlığı daha da artmıştır.

İSTANBUL`U BIRAKTI KÖYE GÖÇ ETTİ

Şehir hayatını bırakıp kendine memleket bellediği Kaz Dağları eteklerindeki Çamlıbel Köyü`ne yerleşen aktör, burada ayrı bir sanat çekim merkezi oluşturdu. Mirza adlı bir oğlu olan Tuncel Kurtiz, Menend Kurtiz ile evli ve çekimlerden kalan tüm zamanını köyünde yeni kuracağı tiyatro ve sinema stüdyosuyla ilgilenerek geçiriyordu.

2010 Yaz döneminde NTV yeşil ekranlarında Edremit`in Çamlıbel kasabasında eşi ve kayın biraderi ile birlikte işletmekte olduğu Zeytinbağı adlı butik otelde dostlarını ağırlayarak Tuncel Kurtiz ve Dostları adlı bir program yapmıştır. Aynı yıl BBC`nin Hayat (Life) belgeselini seslendirmiştir.

Birçok ulusal ve uluslararası ödülünün yanı sıra, Ekim 2011`de 48. Altın Portakal Film Festivali`nde Yaşam Boyu Onur Ödülü aldı.



  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı