Ve Nurettin Öztürk, noktayı koydu:

Ve Nurettin Öztürk, noktayı koydu:

Erdek Şehitliği'nin Bizans mezarlığı olduğu haberleri gerçek dışı”







Erdek
Zeytinliada kazısının başkanı, Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurettin Öztürk, şehitlik” diye ziyaret edilen mezarlığın, Bizans mezarlığı olduğu yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Öztürk, konunun çarpıtılarak, başka yerlere çekildiğini bildirdi.


Öztürk, Erdek'te 30 yıldır, her Zafer Bayramı'nda şehitlik olarak ziyaret edilen mezarlığın Bizans Mezarlığı olduğu şeklinde haberlerin gündeme geldiğine dikkati çekerken, konuya şöyle açıklık getirdi:

Olaylar, başka yerlere çekildi. Belediye ve Kaymakamlığın bir başvurusu vardı. Üst yazıyla kurula başvuruldu. Bunun üzerine Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, konuyla ilgili olarak Bandırma Müzesi'ni görevlendirdi. Müze de benden bir istekte bulundu. Ekibimle birlikte söz konusu bölgeye gidip, iki mezar açtım. Mezar buluntularının biri dağınık, diğeri ise düzgündü. İkinci mezarda kemik bulamadık, ancak Roma döneminde kullanılan taşlar, getirilip düzgün bir şekilde koyulmuş. Çevresi mimari ölçülerde yapılmış. Ayrıca iki baş ucunda ‘kuşluk' denilen, kuşların su içmesi için yer yapılmış. Orada da herhangi bir bulguya rastlamadık.”

Bölgede yaşayan bazı yaşlı vatandaşların anlatımlarından yola çıkarak, kamyon garajında bulunan şehitliğin oraya taşındığını öğrendiklerini vurgulayan Doç. Dr. Nurettin Öztürk, kayıtlarda böyle bir duruma rastlamadıklarının altını çizdi. Belediye, Kaymakamlık ve Erdek Mayın Filo Komutanlığı'nın kayıtlarında böyle bir bilgi bulunmadığını anlatan Doç. Dr. Öztürk, Komutanlardan bir yazı aldık. Yazıda, ‘Bölgenin şehitlik olarak bizde tescili yok' deniliyor. Ancak 1995-2005 yılları arasında, Balıkesir Müzesi tarafından şehitlik alanı olarak tescil edilmiş. Biz, raporumuzda sadece bunları belirttik. Bizans mezarlığı, ya da başka bir şey söylemedik” diye konuştu.

Törenleri sürmesinde bir sakınca yok

Kıyı şeridi ve bölgede, erken ve antik dönemden kalma mezarlık alanları bulunduğuna dikkati çeken Nurettin Öztürk, mezarların gelenek olarak üst üste yapıldığı bilgisini verdi. Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

Eski bir Osmanlı camisine bakın. Onun altında ya bir tapınak, ya da başka bir eser vardır. Bu kural olarak geçmiş. Hazır malzemeyi kullanmak amaçlı. Muhtemelen orada bir mezarlık alanı vardı, oraya taşınmıştı. Üstündeki sarıklı mezar taşları da oraya getirilmiştir. Orada

Bizans mezarlığı bulunduğu anlamında değil. ‘Şehitliğin tescilinin devamına…' diye rapor yazdık. Sıkıntı yok ancak kurul nasıl bir karar  verir, bilemeyiz. Bir ay, ya da 15 gün içinde karar çıkar. Bunu sağa, sola çekmenin anlamı yok.”

Öztürk, şehitliğin 30 Ağustos Zafer Bayramı resmi tören programından çıkarılmasının gündeme geldiğinin anımsatılması üzerine de, resmi törenlerin burada sürmesinde hiçbir sakınca bulunmadığını sözlerine ekledi.





Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazartesi 19.5 ° / 5.3 ° Güneşli
  • Salı 24.2 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 26.5 ° / 11.4 ° false