Vefatının 23. yılında sevgi ve saygıyla anılıyor.

Vefatının 23. yılında sevgi ve saygıyla anılıyor.

TGC: "Nezih Demirkent'i ölümünün 23. yılında sevgi ve saygıyla anıyoruz"

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) önceki başkanlarından Nezih Demirkent ölümünün 23. yılında 11 Şubat 2024 Pazar günü Aşiyan Mezarlığı’nda kabri başında anılacak. TGC Yönetim Kurulu’nun anma nedeniyle yaptığı açıklamada Nezih Demirkent’in gazetecilerin dayanışmasında, TGC’nin kurumsallaşmasında rehber rolü oynadığına dikkat çekildi. TGC Yönetim Kurulu’nun açıklamasında şu görüşler yer aldı:

"Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin önceki başkanlarından Nezih Demirkent meslek yaşamını çalışan gazetecileri korumaya ve meslek örgütlerine destek olmaya adamış bir gazeteciydi.  Yerel ve yaygın basın arasındaki ilişkileri güçlendirmek ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ni daha çağdaş bir yapıya ulaştırmak için büyük emek harcadı. Gazeteciliğin hemen her dalında görev yaptı. 1982’de Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı olarak göreve başlayan Nezih Demirkent 10 yıl süreyle başkanlık yaptı.

Başkanlık döneminde basının hafızası olan TGC Basın Müzesi’nin kurulmasını, TGC Hikmet Memduh Kızılağaç Huzurevi’nin kurulmasını sağladı. İşsiz gazetecilere kendi olanaklarıyla yayın organlarında yer açması unutulmayacak hizmetlerinden oldu.  Günümüz gazeteciliğinde Nezih Demirkent’i çok özlüyoruz. Gazeteciler arasındaki dayanışmayı sağladığı katkıyı unutmuyoruz. 23. ölüm yıldönümünde sevgi ve saygıyla anıyoruz.“

NEZİH DEMİRKENT KİMDİR?

Nezih Demirkent 1930 yılında İstanbul’da doğdu. F. Sabiha ve A. Nurettin Demirkent’in oğluydu. Haydarpaşa Lisesi’ni ve İÜ Hukuk Fakültesi bitirdi. Mesleğe 1950 yılında Son Saat Gazetesinde başladı. Yeni Sabah, Yeni Gazete ve Hürriyet’te, mesleğin çeşitli dallarında çalıştı. Hürriyet Gazetesinde Genel Yayın Müdürlüğü yaptı. Daha sonra Dünya Gazetesi’nin sahipliğini üstlendi. Fransızca biliyordu. “Sayfa Sayfa Gazetecilik”, “Medya Medya” ve “Salı Yazıları” isimli kitapları yayınlandı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin önceki başkanlarından Nezih Demirkent, 50 yıl gazetecilik mesleğinin içinde bulundu. Uzun bir dönem TGC‘nin Başkan Yardımcılığı görevinde hizmet verdikten sonra 18 Kasım 1982 günü Başkanlığa seçildi. 10 yıl sürdürdüğü bu hizmetten, seçimde adaylığını koymayarak çekildi. TGC Hikmet Memduh Kızılağaç Huzurevi ile TGC Basın Müzesi projelerini gerçekleştirdi. TSYD’nin kurucu üyesiydi. Türkiye Gazete Sahipleri Sendikası’nın bir dönem başkanlığını yaptı. Basın Şeref Kartı taşıyordu. 11 Şubat 2001’de vefat etti. Tarih Profesörü Işın Demirkent ile evliydi. TGC üyesi, Demirkent Eğitim ve Araştırma Vakfı Başkanı Didem Demirkent’in babasıydı.



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı