Vicdanı olanlar, oradaydı...

Vicdanı olanlar, oradaydı...

Bandırma Kazdağlarında ´Su ve Vicdan Nöbeti´ne koştu

Kazdağlarındaki siyanürle altın arama faaliyetine karşı devam eden ´Su ve Vicdan Nöbeti´ne dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say´dan destek geldi. Say´ın maden alanında verdiği konsere Bandırma´dan da yoğun katılım oldu.

/resimler/2019-8/19/0054029470073.jpg

Alamos Gold firmasının maden faaliyetleri sonrası bölgeye verdiği zarara tepki olarak Kaz Dağları´nda başlatılan Su ve Vicdan Nöbeti 26 Temmuz´dan bu yana devam ediyor. Eylemciler, bölgedeki maden faaliyetlerinin durması talebiyle Kirazlı´da günlerdir nöbet tutuyor. Eylemcilere bir destek de dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say´dan geldi. Say´ın maden sahasında verdiği konsere yüzbinler akın ederken Bandırma´dan da onlarca otobüs sabahın erken saatlerinde yola çıktı.

/resimler/2019-8/19/0054179626687.jpg

Etkinliğe Bandırma Belediye Başkanı Tolga Tosun, Bandırma Kent Konseyi, Atatürkçü Düşünce Derneği Bandırma Şubesi, Atatürkçü Düşünce Derneği Almanya-Siegen Şubesi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Bandırma Şubesi,Bandırma Çevre,Kültür,Sanat ve Doğal Hayatı Koruma Derneği (GÜMÇED), Cumhuriyet Halk Partisi Bandırma İlçe Örgütü, Bandırma Emek Platformu, Tüketiciler Derneğinin yanı sıra muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. 

/resimler/2019-8/19/0054392752017.jpg

BAŞKAN TOSUN: KESİLEN HER AĞAÇTA TÜM CANLILARIN AHI VAR 

Konu ile ilgili sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Bandırma Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun: "Maden uğruna nefeslerimizin kesildiği, sularımızın zehirlendiği Kaz Dağları´ndaki katliama dur demek için, CHP İlçe Örgütümüz ve Meclis Üyelerimizle, ülkesini seven, doğayı seven, geleceğine duyarlı binlerce insanla birlikte oradaydık. Yangınlarla, maden aramayla ve sanayi alanları açarak, uğruna savaşlar verdiğimiz vatanımızın yok edilmesi yüreklerimizi yakıyor. Kesilen her ağaçta tüm canlıların ahı var. Hem bu günümüzü hem yarınımızı karartmamak için, hep birlikte DUR demek zorundayız" dedi.  FAZIL SAY: TÜRK HALKIYLA ONUR DUYDUM Saat 11.00´de başlayan ve 12.30´da sona eren konserde Say Kazdağları için bestelediği bir eseri de icra etti. Konser sırasında bir açıklama yapan Fazıl Say, "Bugün burada doğayı korumak için bu kadar kabalık olması, bu kadar aydının bir araya gelmesi beni çok heyecanlandırdı, mutlu etti. Onur duydum Türk halkıyla bugün" dedi. 

/resimler/2019-8/19/0055033221243.jpg

BİRKAÇ NESLİN GELECEĞİ KARARTILIYOR

Konser öncesi Su ve Vicdan Nöbeti´ne katılanları selamlayan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, "Homeros İlyada´da tanrıların savaşı Kaz Dağları´ndan izlediğini yazar. Dünyanın en önemli efsanelerine ev sahipliği yapmış bir alandasınız. Bugün şehrimize Kaz Dağları hepimizin diyerek gelen hepiniz hoşgeldiniz." dedi. 

Gökhan sözlerine şöyle devam etti: "Yeryüzünde savaşlar bitmiyor; insanın insanla, doğayla savaşı dinmiyor. Savaş her zaman topla tüfekle de gelmiyor; topraklarımız özel izinlerle, teşviklerle emperyalistlere teslim ediliyor. Atamızın çoban ateşini yaktığı yerin hemen karşısında yıllar sonra yine toprağımızı korumak zorunda kalıyoruz. Bir karış toprağını vermemek için can verenlerin abideleştiği bu kutsal topraklarda altımız oyuluyor ama buna sessiz kalmıyoruz. Burada kurdu kuşu, sincabı, ağacıyla bir ekosisteme tecavüz ediliyor. Ne için, bir avuç altın için! Altımıza dinamit yerleştiriliyor, bir neslin, birkaç neslin geleceği karartılıyor."

Çanakkale merkez ve çevre illerden gelen vatandaşlar alana üstleri aranarak alınırken, saat 11:00´de başlayan konser öncesi alanın büyük bir bölümü erkenden doldu. Konser alanın altında araç yoğunluğu oluştu.

/resimler/2019-8/19/0055282284239.jpg


Anahtar Kelimeler: Vicdanı olanlar oradaydı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false