"Yaşasın Cumhuriyet"

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 97. yıldönümü Erdek'te de kutlandı.

Erdek'te, 97. yılına ulaşan Cumhuriyetimizin kutlama töreni bugün saat 10.00'da Hükümet Konağı önünde başladı.

Kaymakam Abdullah Atakan Atasoy, Erdek Deniz Üs ve Garnizon Komutanı Dz. Albay Ömer Karakaş, Belediye Başkan Vekili Hasan Yapakçı, Cumhuriyet Başsavcısı Sercan Atakan,  daire amirleri, siyasi parti ilçe başkanları ve teşkilatları, belediye meclis üyeleri ve muhtarların katılımıyla gerçekleşen bayram kutlaması ve tebriklerin kabulü ardından Cumhuriyet meydanı'ndaki tören alanına geçildi.

Cumhuriyet alanında saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Kaymakam Abdullah Atakan Atasoy günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı.

 Atasoy konuşmasında, "Cumhuriyetimizin ilanın 97. yıldönümünü milletçe büyük bir gurur ve coşku içinde kutladığımız bu anlamlı günde öncelikle tüm halkımızın Cumhuriyet Bayramı'nı kutluyor, sizlere sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Bugün Gazi Mustafa Kemal'in önderliğinde ilan ettiğimiz, son devletimiz Türkiye Cumhuriyeti'nin 97. kuruluş yıldönümüdür. Esarete ve dayatmalara rıza göstermeyen Türk milleti istiklaline ve istikbaline kast eden işgalcilere karşı başlattığı Kurtuluş Savaşı'nı tarihte eşi benzeri görülmemiş bir kahramanlıkla, zaferle taçlandırmıştır. Bu büyük zaferin ardından 29 Ekim 1923'te 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' ilkesi ve ülkemizi muassır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarma hedefiyle Türkiye Cumhuriyeti'ni kurduk. 19 Mayıs 1919'da Atatürk, Samsun'a çıkarak Milli Mücadele'yi başlatıp 29 Ekim 1923 tarihinde de 'Türk milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare Cumhuriyet idaresidir.' diyerek ilan ettiği Cumhuriyet Türk milletine bırakılmış en büyük miras ve vazgeçilmezimizdir. Cumhuriyetin sağladığı barış ve huzur ortamı sayesinde 97 yılda eğitimden sağlığa, insan haklarından sanayileşmeye, demokratikleşmeden ekonomiye her alanda önemli adımlar gerçekleştirmiş olan Türkiye Cumhuriyeti köklü, büyük, güçlü bir demokratik sosyal hukuk devleti olarak pek çok ülke için örnek ve model olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti'nin en büyük erdemi Türk toplumunu ulus olma bilincine kavuşturması, bireyi yurttaş konumuna yükseltmesidir. Ulusumuz Cumhuriyetle birlikte ulusal bir devleti onurlu ve özgürce düşünebilen eşit haklara sahip yurttaşları haline gelmiş devletin tek ve gerçek sahibi olmuştur. Son zamanlarda birlik ve beraberliğimize zarar vermek huzurumuzu bozmak için çalışan içteki ve dıştaki hainlerin bu uğraşlarını gördükten sonra bunlara karşı tarihte olduğu gibi bugün de gerekli cevabı vermek bu milletin bir ferdi olarak hepimizin yerine getirmesi gereken bir borçtur. Geçmişimiz, geleceğimiz, devletimiz vatanımız hepimizdir. Bu duygu ve düşüncelerle başta Cumhuriyetimizin kurucusu olan Ulu Önder Aziz Atatürk olmak üzere bu kutsal topraklar üzerinde bizlere hür ve bağımsız yaşama onuru kazandıran bu uğurda her türlü fedakarlığa katlanarak kanlarını akıtan aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi minnet, şükran ve rahmetle anıyorum. Herkesin Cumhuriyet Bayramı'nı gönülden kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum." dedi.

 Kaymakam Atasoy'un konuşmasından sonra emekli öğretmen Yüksel Bayındır her 29 Ekim'de olduğu gibi şiirini okudu.

 Ardından Erdek Anadolu Lisesi'nden iki öğrencinin 29 Ekim konulu şiirinin okunmasıyla birlikte tören sona erdi.

 Kaymakam Abdullah Atakan Atasoy, Erdek Deniz Üs ve Garnizon Komutanı Dz. Albay Ömer Karakaş, Belediye Başkan Vekili Hasan Yapakçı ve Cumhuriyet Başsavcısı Sercan Atakan törenin ardından bayrama katılanların bayramlarını kutladılar. (Oğulcan Bölükbaşı-ERDEK)



Anahtar Kelimeler: "Yaşasın Cumhuriyet"
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli