YAZ SICAKLARI VE SÜRÜŞ GÜVENLİĞİ

YAZ SICAKLARI VE SÜRÜŞ GÜVENLİĞİ

Can güvenliğiniz için, dikkate alınması gereken yazı

Sıcaklarda;Vücut ısısındaki artışın su kaybına ve elektrolit dengesinin bozulmasına neden oluyor.Elektrolit dengesindeki bozulma, algılama bozukluğu, dikkat dağılması, kontrol kaybı, reflekslerde zayıflama, aşırı gerginlik, acelecilik ve öfke gibi psikiyatrik sorunlara yol açabilir.

Sıcaklar insan vücudunu olumsuz yönde etkiliyor. Sıcak havalara uyum sağlamak için sıcağın yarattığı stresle başa çıkmaya çalışıyor. Tansiyon yükselmesi, nefes almada düzensizlikler nedeniyle Sıcaklarda metabolizmamız ekstra bir yük taşımak zorunda kalıyor.

Diğer taraftan sıcak havaların insanlarda tahammülsüzlüğü artırdığı, isteksizliğe ve bıkkınlığa neden olduğunu sıklıkla gözlemliyoruz. Bedenimiz daha çabuk yorulduğundan dikkatimiz de daha sık dağılmaya başlıyor. Bazen dalgınlık ve uyuklama durumları kazaları beraberinde getirebiliyor.

Sıcaktan bunalmış, bedeni normale göre daha kısa sürede yorulan, isteksiz ve tahammülü azalmış bir kişi araç başına geçince kazaların artması kaçınılmaz oluyor.

Sıcak havalar bıkkınlığa,yorgunluğa ve dikkat dağılmasına reflekslerin zayıflamasına yol açıyor.Vucüd da su kaybı ve damarlarda genişleme yaparak halsizlik ve uyuklamaya neden oluyor.

 Sıcakların  artması sürüş  güvenliğini olumsuz etkilemektedir. Alacağımız küçük ama etkili önlemler ile aşırı sıcakların sürüş güvenliğine etkilemesine engel olabilirsiniz.

Aşırı yorgun iken araç kullanmaktan kaçının.

40 dereceyi aşan aşırı sıcaklarda sürücülerin sinir ve stresinin arttığı, sürücülere açık renkli giymelerini ve bol su içmelerini öneriyoruz.

Aşırı sıcak havalarda, özellikle de 11.00-15.00 saatleri arasında ayrıca uykusuz, yorgun, alkollü olarak trafiğe çıkılmamalı. 

Aracı kullanacaklar, açık renkli, hafif pamuklu giysiler giymeli, aşırı yemek yememeli, yağlı yiyeceklerden kaçınmalı.

Bedeni rahatlatmak için yolculukta rahat ve hava alan kıyafetleri tercih edin.

Normalde en geç 5 saatte bir mola verilmesi gerekirken sıcak havalarda maksimum 2-3 saatte bire düşürün.

Bol sıvı tüketmeye özen gösterin.

Tatil yolculuğunda varılacak yer yaklaştıkça sabırsızlık artmaktadır. Bu durum aceleye ve sıklıkla da kazalara neden olmaktadır. Böyle durumlarda mola vererek yola devam etmeyi deneyin.

Klimalı araçla yolculuk yapmayı deneyin. Mümkün değilse de gündüz sıcağın yoğun olduğu saatlerde yola çıkmayın.

 

Uykunuzu iyice alın. Yola çıkmadan önce vücudu ağırlaştıran ağır yağlı yiyeceklerden uzak durun. Vücutta su dengesinin korunması için meyve ve sebze tüketin, bol su için.Uykunuzu getirecek süt ürünlerinden uzak durun.

 

Tevfik KARATAŞ

Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Denizli Şubesi Başkanı



  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı