Yazın Göz Sağlığımıza Dikkat?

Yazın Göz Sağlığımıza Dikkat?

Yazın Göz Sağlığımıza Dikkat?

Yazın gelmesiyle birlikte sık sık tercih edilen havuzlarda ne kadar önlem alınırsa alınsın suyundan kaynaklanan göz enfeksiyonları ve salgınlar ortaya çıkabiliyor. Acıbadem Ankara Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. U. Emrah Altıparmak, göz sağlığı için almamız gereken önlemleri anlattı.

/resimler/2017-7/11/1232365158428.jpg

Havaların ısınması ve yaz aylarının gelmesi ile birlikte serinlemek için yüzme havuzları tercih ediliyor. Özellikle yoğun iş yaşantısı ve giderek kısalan tatil süreleri nedeniyle artık pek çok çalışan uzun tatillere çıkmak yerine, hafta sonları veya hafta içleri mesai sonralarını havuz kenarında geçirmeye çalışıyor. Çocuklar için yüzme havuzları, hatta su kaydırakları neşeli hafta sonu dinlenceleri oluyor, anne-babaları ile birlikte vakit geçirebildikleri güzel zamanların aracı oluyor. Havuz başında ve güneş altında göz sağlığımızı korumak için dikkat edilmesi gereken hususları anlatan Acıbadem Ankara Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. U. Emrah Altıparmak ?Havuzda geçirdiğimiz zaman aslında havuz başında başlıyor. Havuz dışında ve güneş altında mutlaka uygun koruma özelliklerine sahip güneş gözlüğü takmamız gözlerimizi korumak için çok önemlidir? uyarısında bulundu.

/resimler/2017-7/11/1232525783737.jpg

?Çocuklarınıza güneş gözlüğü takma alışkanlığı aşılayın?

?Çocuklarımıza da küçük yaşlarından itibaren güneş gözlüğü takma alışkanlığını kazandırmamız gerekiyor? diyen Altıparmak sözlerine şöyle devam etti: ?Çünkü güneş ışınlarının göz üzerindeki zararlı etkileri (katarakt, kuş kanadı, korneada yaşlılık halkası, göz çevresi derisinde kanserler, v.b.) genellikle uzun zaman sonra ortaya çıkıyor. Güneş gözlüğü alırken ultraviolet (mor ötesi) ışınları kestiğine dair sertifikası olanlar ve Avrupa Birliği güvenlik kriterlerine uygunluğu gösterilen CE belgeli ürünler tercih edilmelidir. Erken yaşlardan itibaren güneş gözlüğü kullanarak gözlerimizi güneşin zararlı ışınlarından koruyabiliriz.?

/resimler/2017-7/11/1233184071532.jpg

?Klor alerjiye neden olabiliyor?

Prof. Dr. U. Emrah Altıparmak havuz suyundan kaynaklanan göz enfeksiyonlarına, hatta bunların salgınlarına tanık olduklarının önemle altını çizerek ?Bunlara sebep olan organizmalar havuz suyunda klor ve diğer dezenfektanların azalması durumunda çoğalıp enfeksiyon nedeni oluyorlar. Özellikle adenovirüs adı verilen mikroorganizma, şaşırtacak kadar dayanıklı olması sayesinde, havuz sularında enfeksiyon salgınlarının başlıca nedeni olabiliyor. Bu enfeksiyonlar tipik olarak içinde bulunduğumuz bahar ve yaz aylarında sıklaşıyor. Adenovirüsler en sık üst solunum yolu enfeksiyonu yapmakla birlikte gözde ağır seyreden konjonktivitlere, ishallere ve kulak enfeksiyonlarına da neden olabiliyor. Ayrıca alerjik bünyesi ve bahar nezlesi olan kişilerde havuzdaki klor ve diğer dezenfektanlar alerjiye neden olabiliyor? uyarısında bulundu.

/resimler/2017-7/11/1233401565957.jpg

?Hasta olduğunuzda havuza girmeyin?

Havuz seçerken dikkatli, olunması yönünde de uyarılarda bulunan Altıparmak, havuz suyunda önerilen pH değerinin 7.2 ila 7.8 aralığında, serbest klor seviyesinin ise milyonda 1 ile 3 aralığında olması gerektiğini anlattı. Bunun yanında alınabilecek kişisel önlemlerle de havuz suyunun hijyenine katkıda bulunabileceğini belirten Altıparmak sözlerine şunları ekledi: ?Örneğin, hasta olduğumuzda (ishal, konjonktivit, üst solunum yolu enfeksiyonları) havuza girmemeliyiz. Böylece bizden kaynaklanabilecek mikroorganizmaların havuza ulaşmasına engel oluruz. Havuza girmeden mutlaka sabunlu suyla duş almalıyız. Böylece havuz suyunun asit oranını (pH) değiştirmemiş oluruz ve havuz suyundaki klor ve diğer dezenfektanlar bizi daha iyi korurlar. Havuzda geçirdiğimiz her 1 saat sonunda tekrar duş almamız, vücudumuzdan havuza geçecek ter ve diğer salgıları azaltacak ve havuz suyunun dengesini koruyacaktır. Havuza girmeden önce veya aralarda tuvaleti kullanırsak mutlaka ellerimizi sabunla yıkamak, havuza girmeden önce ayakları sterilize eden sulardan geçirmek önerilerimiz arasındadır. Kişisel önlem olarak, havuza girerken havuz gözlükleri kullanılabilir. Böylece gözlerimizin havuz suyuyla mümkün olduğunca az temas etmesini sağlarız. Adenovirüs gibi mikrobik ajanlar vücuda girerken sıklıkla ağız ve solunum yollarını kullanırlar; bu nedenle havuz suyunu içmemek, ağız ve burnumuzda dolaştırmamak oldukça önemlidir.?



Anahtar Kelimeler: Yazın Sağlığımıza Dikkat
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli