Yeni eğitim öğretim yılı, sorunun gölgesinde başlıyor.

Yeni eğitim öğretim yılı, sorunun gölgesinde başlıyor.

Yeni eğitim öğretim yılı, salgınla ilgili kaygılar, aşı ve test tartışmaları sürerken, LGS sonrası istediği okul türüne yerleşemeyenler, kalabalık sınıflara alındı, öğretmen açıkları var.

Eğitim Sen Bandırma Baş Temsilcisi Erdal Doğru yazılı bir açıklama ile 2021-2022 Eğitim Öğretim yılının eksikliklerle başladığını açıkladı.

Doğru; "2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı Başında Eğitimin Durumu Yeni eğitim öğretim yılı, salgınla ilgili kaygılar, aşı ve test tartışmaları, LGS sonrası istediği okul türüne yerleşemeyenler, kalabalık sınıflar, öğretmen açıkları, özel-devlet arasındaki uygulama farkları vb. bir dolu sorunun gölgesinde başlıyor.

Eğitim öğretim yılı Kovid-19 salgının gölgesinde açılırken, okulların salgın koşullarına karşı tedbirlerde hazır olduğunu söylemek mümkün değildir. Kovid-19’un pandemi olarak ilan edildiği Mart 2020’den bugüne dünyanın pek çok ülkesinde sağlık ile birlikte eğitim sorunları öncelikli olarak ele alınırken öğrencilerin salgın sürecinden en az etkilenmesi için tedbirler alınmış, çok sayıda ülke okulları açık tutabilmek için büyük çaba sarf etmiştir.

Kovid-19 salgını süresince artan vaka ve ölüm sayılarına bağlı olarak okullar kapatılmış, pek çok ülkede öğrenmenin sürdürülmesi için tedbirler alınmıştır. Okulların kapalı kalma süresi uzadıkça öğrencilerin öğrenme kaybının arttığı bilinmektedir. Öğrenme kaybının miktarı ve uzaktan öğrenme olanaklarındaki eşitsizlikler okulların açılmasının öğrenme açısından ne kadar önemli ve acil bir konu olduğunu göstermektedir. Okulların kapalı kalmasının öğrencilerin sosyal ve duygusal gelişimi üzerindeki olumsuz etkileri artmaktadır.

Türkiye’de uygulanan uzaktan öğretme/öğrenme uygulamaları süresince ekonomik sorunlar ve teknik olanakların yokluğu nedeniyle yaklaşık 6 milyon öğrencinin bu sürece tam olarak katılamadığı bilinmektedir.

Kovid-19 salgını etkisini sürdürürken okulların açılması, belirsizlikleri de beraberinde getirirken, kuşkusuz faydaları kadar riskleri de olan bir karardır. Bu kararın öğrencilerin ve eğitim emekçilerinin sağlık ve güvenliğini riske atmadan uygulanabilmesi için ciddi ve kapsayıcı tedbirlerin alınması gerekmektedir. Okulların açılması öncelikle sağlıkla ilgili değerlendirmelere, sonrasında okulların güvenli bir şekilde açılabilmesi için gerekli koşulların sağlanabilmesine bağlıdır.

MEB’in almış olduğu yüz yüze eğitim kararı doğru olmakla birlikte, okulların açılması sürecinde gerekli hazırlıkların yapıldığını söylemek mümkün değildir. Okuldan okula değişen hijyen ve sosyal mesafe koşullarının sağlanması gerekmektedir. Her bir okulun ortak kullanım alanlarının, özellikle sınıfların ve tuvaletlerin temizlik ve hijyen koşulları, okul ve şube bazında öğrenci sayısı, öğrenciler arasındaki fiziksel mesafeyi korumak için yeterli alan olup olmadığı, okul servislerinin durumu, öğretmenlerin aşı durumu vb gibi gelişmeler, eğitim-öğretimin sağlıklı koşullarda gerçekleştirilebilmesi açısından son derece önemlidir. En az bunun kadar önemli olan bir diğer nokta ise okulların açılmasıyla öğrencileri, öğretmenleri, eğitim personellerini, velileri ve toplumu hangi şartlarda bir eğitim öğretim sürecinin beklediğidir. Okulların bütçesi ve fiziki altyapısı, yüz yüze eğitimin sağlıklı yapılabilmesi açısından büyük önem taşımaktadır.

Bu bakımdan Bandırma daki okulların yardımcı personel ihtiyacının İşkur vasıtasıyla çözülmeye çalışılması pal yatıf ve gecikmiş bir çözüm olacaktır.Bir an önce okulların hijyen/ temizlik sorunu giderilmelidir.Okullara yeteri kadar kadrolu  yardımcı personel istihdamı yapılmalıdır..

Bandırma Anadolu Lisesinin taşınması, taşınacağı okulun inşaatının bitmemiş olması, mevcut okulun deprem güçlendirmesi çalışması nedeniyle atıl kalması nedeniyle Bandırma Ortaokulu binasında ikili eğitime geçilmesi salgın şartlarında kabul edilebilir değildir.

Yapılmakta olan kavşak çalışmaları nedeniyle  ‘liseler vadisi’ olarak bilinen bölgedeki  toplam beş lise ve üniversite öğrencileri trafik nedeniyle büyük sıkıntılar yaşamaktadır..Bu sorunun bir an önce giderilmesi için girişimde bulunulması , en azından ders  başlama saatlerinde değişiklik yaparak rahatlama sağlanabilir.

Halihazırda salgın şartlarından dolayı büyük kayıplarla başlayan eğitim öğretimde yaşanan tüm bu eksikliklerin acilen giderilerek, tüm tedbirler alınmasını  talep ediyoruz..

Tüm öğretmenlerimize ve öğrencilerimize başarılar diliyoruz."

                                  Erdal   DOĞRU

                 Eğitim Sen Bandırma Baş Temsilcisi     



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı