Yeni hayvan hakları yasası gün sayıyor

Yeni hayvan hakları yasası gün sayıyor

Hayvan hakları ile ilgili yeni yasa teklifinin iki hafta içinde TBMM Başkanlığı’na sunulması bekleniyor.

Hayvanlara yönelik eziyet, kötü muamele, öldürme gibi eylemlerde hapis cezasını öngören hayvan hakları ile ilgili yeni yasa teklifinin iki hafta içinde TBMM Başkanlığı’na sunulması bekleniyor. Yasa teklifindeki en büyük farka göre, “sahipli”, “sahipsiz” hayvan tanımı ortadan kalkacak, “ev hayvanı” ve “evcil hayvan” ifadesi yer alacak.

Yasa teklifine göre, bir hayvanı sahiplenmeye önemli bir sorumluluk alanı gelecek. Hayvanı sahiplenen kişi ona artık ömür boyu bakmayı taahhüt etmiş olacak. Her hayvanın çipi bulunacak. Hayvanlar, sokaklara terk edildiğinde idari para cezası uygulanacak. Heves adına bir hayvan alındıktan sonra sağa sola atılabilecek eşya, mal gibi kabul edilmeyecek. Belediyelere, hayvan bakımı ve korunması konusunda zorunluluk getirilecek. Hayvan alımı belirli koşullara bağlanacak. Alındığı an canlının bir kimliği olacak. Bu kimlik, hayvanı tanımlayacak. Yani o ilişkinin adı olacak. İlişki uzun süreli gerçekleşecek.

4 YILA KADAR HAPİS

Hayvanlara yönelik işkence, kötü muamele ve öldürme gibi olaylarda hapis cezası gelecek. Kötü muamele gibi durumların bir kısmında idari para cezaları uygulanacak. Hayvanlara işkence ve öldürme gibi olaylarda ise hapis cezaları uygulanacak. Canlıyı canice öldürmeye, 6 aydan 4 yıla kadar, eziyet edilmesi durumunda ise 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezaları öngörülüyor. 2 yılın üstünde bir cezanın verilmesi durumunda da ceza ertelenmeyecek. Evcil hayvanların satılması ile ilgili kriterler gelecek. Evcil hayvanların petshoplarda satılmasına son verilecek. Küçük kafeslerde bulundurularak satılmaları önlenecek. Hayvanlar, ancak Tarım ve Orman Bakanlığı’nın denetiminde satılabilecek.

EVDE EN ÇOK 3 HAYVAN

Bir evin içinde en çok 3 köpek bulundurulacak. Bu yetki, Tarım ve Orman Bakanlığı’na verilecek. Cinsi tükenen ve kasten bir canlının cinsini tüketene 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası gelecek. Hayvan dövüştürenlere ise 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.



Anahtar Kelimeler: hayvan hakları yasası sayıyor
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli