Yeşil Ihlamur çıktı

Yeşil Ihlamur çıktı

Kapıdağ´ın doruklarında yetişen şifa kaynağı Ihlamur hasadı başladı.

Yurdun bir çok coğrafyasında yetişmesine karşın Kapıdağ ve Bandırma´nın Karadağ bölgesinde yetişen Ihlamurların, Marmara´nın deniz iyotu ile tatlanmakla kalmayıp içerdiği mineraller ile yaz kış keyifli içimin yanı sıra şifa dağıttığı bilimsel olarak kanıtlanmış bulunuyor.

/resimler/2018-6/9/2313506040094.jpg

Bir çok kimse keyif içimi olarak Çay´ın yerine tercih ettiği Ihlamur Erdek çay bahçalerinde usulüne uygun olarak demlendikten sonra "ÇİÇEK" adı ile servis yapılıyor.

Yörenin yerel ürünlerine özel ÇİÇEK ve KORUK Erdek çay bahçelerinin vazgeçilmezleri arasında öncülüğü oluştururken, yine gıda uzmanları ve diyetisyenler yeni hasat Ihlamur Çiçeğinin "Çağla" dönemi olduğu şu günlerde içilmesini tavsiye ediyor.

Önceki hafta başlayan Ihlamur çiçeği hasadı bir taraftan kurutularak kıoş pazarına hazırlanırken, diğer taraftan "Çağla" sürecinde keyif içicilerinin beklentisini karşılamak üzere pazar tezgahlarındaki yerini aldı.

/resimler/2018-6/9/2315357604687.jpg

Kapıdağ doruklarından toplanan yeşil Ihmalur çiçeği bölgesel olarak fiyatlandırıldığından pazardaki fiyatı oldukça değişken olarak görülüyor. Örneğin bu hafta pazar tezgahlarında 30 tl, 35 tl, 40 tl ve 50 tl den etiket taşıyan Ihlamur çiçeği alabilirsiniz aradaki fiyat farkını değerlendirecek olursanız bu fark Kapıdağ doruklarının insan eli değmemiş gizemli ormanlarından topalnmış Ihlamur ile kapı önü bahçe ıhlamurları arasındaki farktan geliyor.

Geçen yıl´ın kurutulmuş ıhlamur çiçeğinin raf fiyatı hala 120 tl, yeni yıl hasadı Ihlamur çiçeğinin de kurutularak raftaki yerini alması bu fiyattan aşağı olmayacağı şeklinde yorumlanıyor.

Ihlamur çiçeği üreticileri yaş ıhlamur çiçeği ile kurutulmuş ıhlamur çiçeği arasındaki gramaj farkını %70 gramaj kaybından kaynaklanması olarak gösteriliyor.

/resimler/2018-6/9/2316491754888.jpg

Kapıdağ´ın kendine özgü lezzet ve şifa kaynağı olan ürünlerinden Zeytin, Bal, Kiraz, Deniz börülcesi, Kestane, Mor Soğan, Çitlenbik, Innap´ın yanı sıra Ihlamur çiçeği ön önemli ürünlerin başında geliyor.



Anahtar Kelimeler: Yeşil Ihlamur çıktı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli