Yıkamadan yenilen domates üretildi

Yıkamadan yenilen domates üretildi

Hayvancılıktan tarıma varana dek pek çok alanda üretim ve imalat yapan Konya Şeker, özel ısıtma sistemli seralarda topraksız ortamda yıkanmadan yenilebilen salkım domates yetiştirmeyi başardı.




Hayvancılıktan tarıma varana dek pek çok alanda üretim ve imalat yapan Konya Şeker, özel ısıtma sistemli seralarda topraksız ortamda yıkanmadan yenilebilen salkım domates yetiştirmeyi başardı.


Konya Şeker, şeker üretimi aşamasında ortaya çıkan sıcak kondense suyunu enerji harcayarak soğutmak yerine, başka ürünlerin üretim sürecinde kullanılabilmek için Çumra Entegre Tesisleri bünyesinde seralar kurdu.
Bu seralarda tam kontrollü tarım uygulamasına başlayan şirket, 57 dönümlük alanda, topraksız seralarda ve klimalı ortamda tarım ilacı kullanılmadan salkım domates yetiştirmeye başladı.

Topraksız seralarda tarım ilacı kullanılmadan üretilen organik domatesler bu özelliği sebebiyle yıkanmadan yenilebiliyor.

Konya Şeker`in yeni ürünü hakkında bilgi veren Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, "Konya Şeker, üretim tesislerinde esas aldığı enerji tasarrufu, geri dönüşüm, her atık maddeyi bir başka ürünün hammaddesi olarak yeniden kullanma, atık suyun içme suyu kalitesinde arıtılması, tesislerdeki sıcak suyun seralarda değerlendirilmesi gibi sayısız çevreci uygulamayla çevreye büyük katkı sunuyor.

Ultra klimalı seralarımız 38 bin 500 metrekare alana, tam kontrollü modern seralarımız ise 17 bin metrekarelik alana yayılıyor. Şeker fabrikamızda üretim sürecinden gelen sıcak su, sera için gerekli ısıyı sağlarken bu dolaştırma işlemi ile soğuyarak, üretim prosesine tekrar verilebiliyor. Hem su, hem enerji tasarrufu sağlayan sistemle ısıtılan seralarda yetiştirilen ürünler, tam kontrollü olarak üretiliyor.

Kontrollü üretimde su ve gübre tasarrufu sağlanıyor. Toprak regülatör olduğu için verilen gübre ya da suyun ne kadarının bitki tarafından kullanılacağının tespitini yapmak zor olmasına karşın, topraksız üretimde bu sağlanabiliyor. Kontrolü bizim elimizde olduğu için kaliteli bitki üretiyoruz, bunu da raf ömründen anlıyoruz. Ürünlerde kimyasal ilaç kullanılmıyor, biyolojik mücadele uygulanıyor bu da kaliteyi artırıyor." dedi.

Konya Şeker`in şu an dünyada kullanılan sera teknolojilerinin en ilerisini kullandığını vurgulayan Konuk, Orta Anadolu gibi çok soğuk iklim şartlarına sahip bir bölgede 45 derece sıcaklıkla seraları ısıtılabildiklerini sözlerine ekledi. Konya Şeker`in çevre dostu seraları kendi atıklarını dezenfekte edip tekrar kullanabiliyor. 








Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false