Yukarı Yapıcı Göleti, Zeytincinin Kan Damarı

Yukarı Yapıcı Göleti, Zeytincinin Kan Damarı

Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Abdullah Şenol: "Kapıdağ zeytini ile Yukarıyapıcı Göleti, Leyla ve Mecnun gibi birbirine kavuşamıyor"

Marmarabirlik´e bağlı 162 sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Abdullah Şenol, "Kapıdağ zeytinini ancak Yukarı Yapıcı Göleti sulaması kurtarır" dedi.

/resimler/2019-5/16/0026299194147.jpg

4.226 hm küp depolama kapasitesindeki Yukarı Yapıcı Göleti´nin çok geniş bir alanı sulama olanağına sahip bulunduğuna dikkati çeken Şenol, şöyle konuştu:

"Anlamak mümkün değil. Bu gölet ile Kapıdağ´daki bir milyon zeytin ağacı nedense Leyla ile Mecnun öyküsündeki gibi yıllardır birbirine kavuşamıyor. Kooperatif olarak bu konudaki çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu arada Çeltikçi Göleti´nin de zeytin üreticisi tarafından kullanılmasını sağlamak için Devlet Su İşleri(DSİ) yetkilileriyle de görüşmelerimiz sürüyor. DSİ, kullanma yetkisi vermek için göleti devredeceği kuruluş arıyor. Bu sulamaları gerçekleştirdiğimiz takdirde Erdek zeytininin kalitesi ve ağaç başına düşen verim çok artacaktır."

ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ DE ARTAR

Göletlerin sulamaya sokulmasıyla birlikte Kapıdağ´daki ürün çeşitliliğinin de artacağına dikkati çeken Şenol, şu değerlendirmede bulundu:

"Sulu tarımı gerçekleştirirsek Kapıdağ´da ve Erdek´te ürün çeşitliliğini de artırırız. Çünkü zeytin çok büyük emek isteyen, meşakkatli uzun süreli bir ürün. Sulu tarım, zeytinin dışında yeni ürünlerin önünü açar. Örneğin, Ballıpınar´daki mor soğan ve kiraz üretimi gibi. Ayrıca Aşağı Yapıcı, Düzler ve Çeltikçi başta olmak üzere Kapıdağ´ın birçok kırsal mahallesinde defne, ada çayı gibi çok değerli ürünlerin yetiştirilmesi mümkün olabilir."

ZEYTİN ÜRETİCİLERİNE UYARI

Hâlen içinde bulunduğumuz hava koşullarının zeytin zararlıları üremesine çok elverişli olduğuna dikkati çekerek üreticileri uyara 5 bin ortaklı 162 sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Abdullah Şenol, şunları söyledi:

"Üreticiler, özellikle zeytin pamuklu biti ve zeytin tohumcuk akarı zararlıları başta olmak üzere çiçeğin taneye döndüğünde etkili olan zeytin güvesine karşı mutlaka önlem almalıdırlar. Yoksa geçen yıl yaşanan zeytin tane çürümesinde olduğu gibi üreticilerimiz yine büyük zarara uğrayabilir."   ÖNDER BALIKÇI



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false