Yumurta üreticisinin umudu başka bahar'a

Yumurta üreticisinin umudu başka bahar

Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Aytekin, "Yumurta tavukçuluğu bir bir kümes kapatıyor."

Edincik’te bulunan “Aytekin Tavukçuluk Yem Sanayi”nin Katar ve Dubai’ye yumurta ihracatı sürüyor.

Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aytekin, 1973 yılında kurulduklarını belirterek, şu bilgiyi verdi:

“10 yıldır ihracat yapıyoruz. Halen Katar ve Dubai’ye ihracatımız sürüyor.220 bin yumurta tavuğumuz var. Haftalık yumurta üretimimiz 1,5 milyon, aylık üretimimiz ise 6 milyonu buluyor. Yine Yarka cinsi tavukları yetiştirerek, Irak’a ihraç ediyoruz. Irak’a yıllık Yarka ihracatımız 500 bin hayvan dolayında bulunuyor. Ülkemizden, iki hafta kadar önce İran’a da haftada 75 tırlık ihracat başladı.”

Başkanlığını yaptığı Bandırma Yumurta Üreticileri Birliği’nin, Bursa bölgesi dahil 18 üyesi bulunduğuna dikkati çeken Aytekin, şunları aktardı:

“Daha önce 48 olan üye sayımız bugün 18’e kadar düştü. Çünkü yumurta üretim maliyetleri çok arttığından, emeğinin karşılığını alamayan birçok üretici işyerlerini kapatmak zorunda kaldı. Her geçen gün sayı daha da düşüyor.”

Dünyada en çok yumurta tüketen ülke Japonya’yı ikinci sırada ABD’nin izlediğini belirterek, ülkemizdeki yumurta tüketimini yetersiz olduğuna dikkati çeken Mehmet Aytekin, “Oysa yumurta halen ülkemizde en ucuz protein durumunda. Bir yumurta sadece 70 kuruşa satılıyor. Tabii ki bu fiyat yetersiz. Günümüz koşullarında en az 1 liradan satılmalı. Ancak ülkemiz insanı yumurtayı yeterince tüketmiyor. Çocuklarına, yumurta şeklinde, zararlı gıda içeren bir oyuncağı 5,5 lira ödeyerek alıyor ama yumurtaya 70 kuruş bile vermiyor. Türk insanı, yumurtayı sadece katkı maddesi olarak kullanıyor. Yumurta tüketiminin, eğitimle ilgisi var. Eğitimli insanlar, daha çok yumurta tüketiyor. Ülkemizde yumurta tüketiminin artması için ilkokullarda, süt kampanyaları gibi yumurta tüketimini teşvik edici projeler uygulanabilir, anneler, ailelerinde yumurta tüketimi konusunda bilinçlendirilebilir” dedi.

Bandırma Ticaret Borsası’nın bir süre önce “İhracat kanatlanıyor” ismi altında uyguladığı URGE projesinin yararlı olduğuna da işaret eden Aytekin, şunları aktardı:

“Bu proje kapsamında 10 firma olarak Ortadoğu ülkelerini ziyaret ederek, yumurta pazarlama çalışmaları yaptık. Katar ve Dubai’ye gittik. Azerbaycan gezimizi ise pandemi nedeniyle iptal etmek zorunda kaldık. Bu projenin çok yararlı olduğunu söyleyebilirim.” ÖNDER BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: Yumurta üreticisinin umudu başka bahar'
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli