Yüreğimiz buruk, umutlarımız canlı

Yüreğimiz buruk, umutlarımız canlı

?10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü?nü bu yıl da buruk bir şekilde kutluyoruz.

?Buruk bir kutlama? diyoruz, çünkü hâlâ cezaevlerinde çok sayıda gazeteci bulunuyor. Evrensel bir meslek olan gazetecilik, ülkemizde neredeyse ?suç? durumuna geldi.

?Buruk bir kutlama? diyoruz, çünkü basın özgürlüğünün yerinde yeller esiyor.

?Buruk bir kutlama? diyoruz, çünkü mesleğimizde büyük bir otosansür yaşanıyor.

?Buruk bir kutlama? diyoruz, çünkü yaygın medyanın başında bulunan çok sayıdaki patron, ne mesleğin içinden gelmemeleri nedeniyle gazeteciliğe ticari bakıyorlar. Bu patronların, gazetecilik dışında devletle ilgili başka işleri de var. Buna bağlı olarak devletin ihalelerine katılıyorlar. Siyasi iktidarlarla iyi geçinmek adına gazeteciliğin temel görevi olan eleştiri hakkını yerine getirmiyorlar. Görülmesi gereken haberler ve olaylar görmezlikten gelinerek, gazetecilik ilke ve ahlakına boş veriliyor. Yaygın medyanın büyük bölümü artık hükümet yanlı yayınlarını rahatça sürdürüyorlar. Birkaç muhalif medya kuruluşunun yanında medyada gerekli ?çok seslilik? ortadan kalktı. Eleştirel yayın yapan medya kuruluşları da siyasi iktidarın çok sert yaptırımları ile karşı karşıya kalarak, tepesinde sallanan ?Damokles´in kılıcı?nı hissediyor. Birçok gazeteci ve yazar, ?otosansür? uyguluyor.

Bu ortam ve koşullarda, bir zamanlar ülkemizin en güvenilir kurumlar listesinde ilk sıralarda yer alan basın(medya) artık son sıralara inerek, halkın gözünde büyük bir güven kaybına uğradı.

Gazetecilik yapmak her dönemde zordu. Bugün daha da zor.

Tüm olumsuz ortam ve koşullara karşın yine de umutsuz değiliz. Zaten umutsuz olma lüksümüz de yok.

Ülkemiz medyasının gelecekte mesleğin ?olmazsa olmaz?ı konumundaki özgürlüğe kavuşarak, yeniden gazeteciliği ayağa kaldıracağına ve halkın yeniden güvenini kazanarak, kutsal kamuoyu görevini yürüteceğine inanıyoruz.

?10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü?müzü kutlayan tüm parti temsilcilerine, sivil toplum kuruluşlarına, dostlarımıza yürek dolusu teşekkürlerimizin sunuyoruz.

Bandırma Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanlığı



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli