Zeyrek, Erdek’in de aralarında bulunduğu ÖÇKB’yi yazdı.

Zeyrek, Erdek’in de aralarında bulunduğu ÖÇKB’yi yazdı.

Deniz Zeyrek, Marmara Adası ve Erdek’in de bulunduğu “Özel Çevre Koruma Bölgesi'ni (ÖÇKP) değerlendirdi.

SÖZCÜ gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, aralarında Marmara Adası ve Erdek’in de bulunduğu “Özel Çevre Koruma Bölgesi”ni (ÖÇKP) değerlendirdi. Zeyrek, ÖÇKB’nin “siyasi” amaçla kullanıldığını öne sürdü.

Zeyrek, yazısının bir bölümünde şunları dike getirdi:

“Bir gazeteci olarak, Marmara Denizi’ni etkisi altına alan müsilaj sorunundan sonra 4 Kasım 2021 günü yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle Marmara Denizi’ne bir bölgenin(sahili olan 7 şehrin kıyılarını, Marmara Adası’nı, Erdek’i ve İstanbul’un Adalar ilçesinin tamamını kapsayacak şekilde) “Özel Çevre Koruma Bölgesi” (ÖÇKB) ilan edilmesine sevinmiş, devletin, Marmara’da duruma müdahale etmesinin çok önemli olduğuna inanmıştım.

Gelin görün ki, sonradan yaşanan gelişmelere bakınca asıl amacın Marmara’da müsilajla mücadele etmek değil, İstanbul kıyılarına ve Adalar ilçesinde yerel yönetimlerin yapacağı her işlemi engellemek olduğunu düşündüm.”

X         X         X

ÖÇKB’ler, 1988 yılında ilk ilan edildiğinde, Başbakanlık bünyesinde siyasetten görece bağımsız bir Çevre Koruma Başkanlığı kurulmuştu. Ancak AK Parti döneminde ÖÇKB’ler doğrudan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlandı. İşin içine bakanlık girince de çevre koruma işi siyasileşti.

Salda Gölü’ne millet bahçesi yapılması, Muğla sahillerinde Muğla Çevre Vakfı’na, kıyılarla ilgili geniş haklar tanınması gibi olaylar, bu işin siyasileştiğinin en önemli göstergeleri oldu.

Ne yazık ki, Marmara Bölgesi’yle ilgili ÖÇKB ilanı kararından sonra da benzer bir “siyasi” durum ortaya çıktı.

Bakanlık, çevre koruma bahanesiyle aldığı bu yetkiyi, İstanbul Büyükşehir, kıyı ilçeleri, Adalar Belediyesi’nin her türlü etkinliğini denetleme ve engelleme için kullanmaya başladı.

Görünürde CHP’li belediye başkanları cezalandırılıyor olsa da aslında yapılanların hedefi ve mağduru doğrudan İstanbul halkıdır. İstanbul halkının alacağı hizmeti engelleyen iktidarın unuttuğu bir şey var:

Halk, kendisini hedef alan olumsuzlukları hep not eder ve günü geldiğinde, sandık kurulduğunda sorumlulardan hesap sorar.

2023’te seçim var ve o seçimde de hep sorma durumu değişmeyecek!”



  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı