Zeytin sineğine organik ilaç atıldı

Zeytin sineğine organik ilaç atıldı

Uçakla yapılan ilaçlama en ücra köşelere ulaştı








Güney Marmara Zeytin Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Birliği Başkanı Erdek Kaymakamı İsmail Kaygısız, Erdek Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü görevlileri tarafından yapılan zeytin sineği sayımlarında sinek sayısında artma tespit edilmesini takiben uçakla ilaçlamanın hemen başlatıldığını söyledi. Geçen yıla kadar zeytin sineği mücadelesinde kullanılan ilaçların Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yasaklandığını işaret eden Kaygısız, bakanlığın bu yıl organik ilaç kullanılması şartıyla uçakla zirai ilaç mücadelesine izin verildiğini hatırlattı.

Bu yıl ilk kez zeytin sineği mücadelesinde kullanılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`ndan ruhsatlı tek organik Success Spinosad isimli ilacın, geçtiğimiz yıla kadar kullanılan ilaçlardan en az 3 kat daha pahalı olduğunu belirten Kaygısız, dün havadan uçakla başlatılan ilaçlamada 1 aplikasyonda 5 bin 200 litre ilaç, 5 bin 200 litre su olmak üzere toplam 10 bin 400 litre ilaç su karışımı organik ilaç bir sortide 600 litre atılmak kaydıyla, toplamda 10, 12 sortide havadan yapılan ilaçlamanın birinci etabını tamamlayıp, 2. aplikasyon hazırlıklarına geçileceğini ifade etti.

Kaygısız: "Birliğe 150 bin lira ödenek çıktı"

Bu yıl kullanılmaya başlanan organik ilacın maliyetinin yüksek olması nedeniyle, Balıkesir Özel İdare İl Daimi Encümeninin 5 Eylül 2012 Çarşamba günü düzenlenen toplantısında Güney Marmara Zeytin Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Birliği`ne mali destek sağlamak amacıyla 150 bin lira yardım çıktığı müjdesini veren birlik başkanı ve Kaymakam Kaygısız, devamında şunları söyledi:

"Güney Marmara Zeytin Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Birliği`nin sorumluluk alanı Bandırma-Edincik, Erdek-Kapıdağ Yarımadası, Paşaliman Adası ile Marmara Adasıdır. Bu bölgelerde zeytin üreticiliği yapan çiftçilerimizden bağlı oldukları Zeytin Tarım Satış Kooperatiflerine teslim ettikleri ürün bedellerinden binde 5 oranında ilaçlama payı kesiliyordu. Üreticilerden kesilen paylar, geçtiğimiz yıla kadar zeytin sineği mücadelesinde kullanılan ilacın maliyetini karşılıyordu. Ancak, bu yıl organik ilaca geçilmesiyle bu ilacın maliyetinin çok yüksek olmasından birliğin mali durumunu güçlendirmek gerekiyordu. Balıkesir Özel İdare İl Daimi Encümeninde görevli AK Parti Erdek İl Genel Meclis Üyemiz Hikmet Onay`ın katkılarıyla toplantıdan birliğe 150 bin lira yardım çıktı. Bu ödenek işimizi kolaylaştıracağı gibi, 2012/2013 zeytin alım kampanya döneminde de bağlı kooperatiflere zeytin teslimatında bulunan çiftçilerimizden ilaç payı olarak kesinti miktarı yüzde 1,5 olarak tahsil edilmesi birliğin Temmuz ayında yapılan genel kurulunda kabul edilmişti. Birlik olarak Erdek Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile koordineli çalışmalarımız devam ediyor." dedi.









Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false